Papan Ketik? Nirkabel! Aneb Nokia 7710 s klávesnicí

Bluetooth klávesnice v kombinaci s Nokií 7710, která má displej s vysokým rozlišením a nabízí funkce kapesního počítače, vypadá jako velmi použitelný nástroj. Předčí tato dvojka zaběhlé komunikátory Nokia 9300 a 9500?
Kapitoly článku

Klepněte pro větší obrázek 
Nokia 7710 a klávesnice Nokia SU-8W

Spojení komunikátoru Nokia 7710 a bluetoothové klávesnice je bezesporu zajímavým nápadem, který z kompletu činí konkurenta pro jiné komunikátory stejného výrobce, 9300 a 9500. Jejich klávesnice jsou vzhledem ke kompaktním rozměrům přístrojů osázeny poměrně malými tlačítky a navíc jejich umístění v matici není úplně optimální. Přesto jsou oba komunikátory (9500 o něco více) dobře použitelná a špičková zařízení a zatím v podstatě nemají konkurenci. Tou by mohl být snad jen T-Mobile MDA 4 (zatím není v prodeji na českém trhu), s přimhouřeným okem sem lze zařadit i Treo 600/650, Eurotel Dataphone III, Sony Ericsson P910i a případně novou Nokii E61. Oproti modelu 7710 nemá ani jeden z klávesových komunikátorů Nokie dotykový displej, což mohou mnozí cítit jako handicap.

Řešením je externí klávesnice

Osobně mi „dotýkáč“ u 9300/9500 chyběl pouze v internetovém prohlížeči Opera, všude jinde by bylo ovládání perem spíše na obtíž – museli byste dát ruce z klávesnice, hledat pero, po provedení akce jej zase zasunout atd. Oba komunikátory mají špičkově zvládnuté ovládání klávesnicí a pomocí čtyř postranních funkčních tlačítek, díky nimž vám dotykový displej (až na Operu) chybět vážně nebude. Nokia 7710 je přesným opakem zmíněných komunikátorů, má pouze dotykový displej, ale chybí klávesnice. Dotykový displej se náramně hodí v Opeře, ale jakmile přijde na psaní textů, vzniká trochu problém. Rozpoznávání znaků je sice docela přesné, ale nakonec jsem se rozhodl psát pomocí vyťukávání do virtuální klávesnice. Psaní českých znaků je v tomto režimu sice pomalé (je nutné přepínat do jiného rozložení), ale e-maily a SMS zprávy stejně píšu bez nich. Zkrátka a dobře, pokud jde o e-maily, případně psaní textů, jsou modely 9300 a 9500 nepřekonatelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice Nokie 9500

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klávesnice Nokie 9300

Tedy spíš byly – donedávna, dokud výrobce nepřišel s bluetoothovou klávesnicí. Ta je už na trhu delší dobu (přečtěte si recenzi), zpočátku ji však bylo možné použít pouze s modely Series 60. Teprve během prázdnin se objevil ovladač pro Nokii 7710, který dopomohl ke stvoření lákavé kombinace. Ve spolupráci s českým a slovenským rozvržením kláves, který má na svědomí česká Agora Plus (viz starší bleskovka), je Nokia 7710 výborným zařízením pro práci i s dlouhými texty. K dispozici je přitom hned několik typů rozvržení kláves: česko-slovenský ve variantách QWERTY a QWERTZ, dále český a slovenský programátorský (opět klasický a QWERTY). Zkrátka česky i slovensky psát lze. Ale jak?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice Nokia SU-8W

Tip: Samotné klávesnici se věnovat nebudu, podrobně jsme ji popsali ve starší recenzi.

Umíme česky i slovensky

Klávesnice Nokia SU-8W nemá samostatnou horní řadu kláves s číslicemi, ta se totiž pomocí klávesy Fn přepíná s řadou, na níž jsou umístěny klávesy QWERTY apod. S anglickým i německým rozložením se číslice píší přes Fn, v českém jakbysmet. Rozdíl však může být v psaní různých speciálních znaků. Ty se v německém nebo skandinávském rozložení píší pomocí AltGr, při českém rozložení kláves se tímto způsobem píší navíc také české nebo slovenské znaky. Dlouhé „a“ tedy napíšete stiskem AltGr a „a“. Symboly pak píšete pomocí Shiftu a přepínače Fn, což je samo o sobě docela komplikované. Znaky s diakritikou lze psát i dalším způsobem – pomocí háčku a čárky na klávese plus a minus s tím, že takto lze psát i velká písmena (buď se Shiftem, nebo přes Caps Lock).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily tlačítek

Zkrátka je to celé docela komplikované a dlouho si na to budete zvykat. Rychlost psaní se s použitím češtiny dost snížila – v mém případě zhruba na třetinu. Zatímco bez češtiny jsem schopen psát zhruba poloviční rychlostí oproti běžné klávesnici, s čárkami a háčky je to o mnoho zdlouhavější. Svou vinu na tom nesou také malé rozměry klávesy AltGr, na kterou se často netrefím. Zkrátka toto rozložení českých znaků mi příliš nevyhovovalo, proto jsem doufal, že mi přijde k chuti druhý z nabízených českých klávesových rozvržení – klávesnice programátorská. Na ní jsou totiž standardní diakritické znaky posazeny na klávesy s čísly, tedy „ě“ na dvojce, „š“ na trojce apod. Na původním rozložení, které jsem měl k dispozici, se čeština psala přes Fn (tím se horní řada klávesnice přepnula do pozice „čísla“) a teprve poté přes AltGr;. Znaky „ú“ a „ů“ pak byly umístěny na čárce a tečce.

Nové rozvržení na zakázku

Přiznám se, že ani toto nebylo ono a přepínání na české znaky přes Fn bylo snad ještě zdlouhavější než u běžného českého-slovenského rozvržení. Díky vstřícnosti zástupce Agory Plus však došlo k úpravě rozvržení dle mých představ. Znaky na horní řadě kláves, které se píší přes AltGr, byly prohozeny, takže češtinu bylo možné psát přímo – bez přepínání horní řady klávesou Fn. Současně s tím se „ů“ a „ú“ přesunulo na středník a apostrof, tedy téměř standardní pozice. S tímto rozložením se psaní češtiny značně zrychlilo a už mi nečinilo žádné potíže, i když s českými popisky kláves by to bylo ještě nepatrně lepší. Přesto na e-maily odpovídám pouze „cesky“, je to stále rychlejší. Češtinu používám jen tam, kde je to skutečně nutné, a sice při úpravách, případně psaní článků. Ostatně zhruba polovina tohoto textu byla na 7710 napsána.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová rozvržení

Instalační soubor pro Series 60 (verze ovladače 1.16) ke stažení zde.

Instalační soubor pro Series 60 (verze ovladače 1.17) ke stažení zde.

Instalační soubor pro Series 90 ke stažení zde.

Stáhněte si návod pro použití těchto patchů.


V druhé kapitole
se dočtete, jak funguje spojení bluetothové klávesnice s Nokií 7710 a dále srovnáme výhody a nevýhody tohoto řešení oproti komunikátorům Nokia 9300 a 9500. A nebude chybět ani rozluštění tajemných slov z nadpisu.

Témata článku: Nokia, Eurotel Dataphone III, Nokia 9300, Nokia 9500, Sony Ericsson P910i, Pracovní stůl, První volba, NIR, Slušná řádka