Papyrus: strčí kalendář do kapsy

Přemýšleli jste už u svého symbianového telefonu o alternativě ke klasickému vestavěnému kalednáři? Existuje mnoho možností volby, Papyrus však patří k těm nejlepším. Jeho největší zbraní je přehlednost a jednoduchost, díky níž se nemůžete dostat do problémů.
Když jsme se letos na konci měsíce března zmiňovali o alternativním kalendáři Papyrus pro mobilní telefony s operačním systémem Symbian Series 60, byl stále ještě ve stádiu betaverze a tedy naprosto zdarma ke stažení. Kvůli tomu však nebyla zaručena stoprocentní funkčnost a kompatibilita s jednotlivými zařízeními. Od této doby ale vývojářská společnost SBSH Mobile Software řádně zapracovala a minulý týden byla konečně uvolněna první plná verze.

Už v prvopočátcích se stal Papyrus především díky svojí přehlednosti oblíbeným softwarem pro správu volného času. V tomto trendu pokračuje i nadále a nabízí nejen jednoduché uživatelské rozhraní, ale také přehledný a barevně třízený výpis položek v kalendáři. Pojďme se nyní na ovládání programu v krátkosti podívat.

Přehlednost sama

Operačnímu systému Symbian a stejně tak jeho vestavěnému kalendáři je často vytýkána zbytečná velikost písma a tím i značná nepřehlednost položek. Toto je v aplikaci Papyrus vyřešeno jednoduchým, ale naprosto ojedinělým způsobem. Prostředí celé aplikace totiž až příliš nápadně připomíná mobilní operační systém Windows Mobile, který je na tom s přehledností díky menšímu fontu o poznání lépe.

   
Nastavení zobrazení • měsíční pohledy • podrobnosti o záznamu

Abyste nekupovali zajíce v pytli, je na domácích stránkách vývojářského týmu ke stažení plně funkční dvanáctidenní testovací verze aplikace. Odkaz na její stažení najdete na konci tohoto článku. V ZIP archivu o velikosti 180 kB najdete dvě verze. Jedna je určena pro starší operační systém Symbian 6.1, druhá pak pro novější verze 7.0 a vyšší. Na své si tak přijdou i majitelé starších modelů, jejichž softwarová podpora je v dnešní době čím dál horší.

Spolupráce je základem

Velikou výhodou je propojenost s vestavěným systémovým kalendářem. Obě aplikace využívají stejnou databázi. Všechny položky zobrazené v klasickém kalendáři proto najdete i v Papyru a naopak. Snad i proto nabízí aplikace pouhé tři typy záznamů.

  • Meeting – v klasickém klientovi položka Schůzka. Kromě samotného textu poznámky lze přiřadit i místo, čas a datum začátku a konce, alarm, opakování, možnosti synchronizace a v Papyru dokonce i kategorii a dodatečnou poznámku.
  • All Day – neboli poznámka je jednodušší formou záznamu typu Meeting. Chybí možnost upozornění ve stanovený čas a den a opakování.
  • Anniversary – pod tuto položku si můžete uložit významnější výročí. Opět zde kromě možnosti zadání vlastního textu najdete upozornění v daný čas a den, kategorii, možnosti synchronizace a dodatečnou poznámku.

   
Seznam kategorií • lokální menu • volba barvy • volba ikony

Spousta barviček

Pro vyšší přehlednost si jednotlivé kategorie lze odlišit barvou a vlastní ikonkou, která se následně ukáže nejen v denním a týdenním přehledu, ale dokonce i v měsíčním souhrnu.

Tímto jsem naznačil, jaké jsou způsoby zobrazení jednotlivých položek uložených v kalendáři.

  • Denní - pokud využíváte správce volného času v telefonu často, bude se jistě hodit podrobný výpis dne. I v tomto výpisu jsou jednotlivé položky přehledně odděleny. Navíc je možné nastavit velikost použitého fontu tak, jak bude nejvíce vyhovovat. Na výběr máte hned z pěti možností – od nejmenšího Extra Small až po Extra Large.
  • Přehledné – v tomto způsobu jsou všechny položky řazeny za sebou. Samozřejmě, že i u tohoto zobrazení lze nastavit velikost písma.
  • Mřížka – jde vlastně o jakýsi týdenní výpis. Mřížka začíná pondělím a následují ostatní dny až do neděle. Ani zde nechybí ikony a barevné odlišení. Pro pracovní dny je vyhrazena plocha větší, pro dny pracovní klidu plocha menší.
  • Měsíční – nejčastěji však budete používat zobrazení měsíční. Kromě barev a ikonek je ke každému dni k dispozici přehledná časová osa, díky níž máte okamžitý přehled o volných částech dne. Denní záznamy mohou být vypsány přímo pod měsíční mřížkou tak, že není ani třeba otevírat prohlížený den.

   
Typy zobrazení: denní • přehledné • mřížka • měsíční

Kvalita se cení

A tímto je asi výpis funkcí vyčerpán. Samozřejmě Papyrus podporuje i standardní funkce, jakou je například přechod na zobrazení konkrétního dne. Pokud však nejste žádní hračičkové a jde vám vyloženě o přehledného správce volného času, pak je Papyrus naprosto ideálním řešením.

Kvalitní software většinou není za malé peníze. Platí to i v tomto případě a za registraci plné verze Papyru zaplatíte 17,95 $. Pokud jste se zaregistrovali při stažení betaverze, nejspíše jste v minulých dnech obdrželi do e-mailové schránky zprávu se speciálním kódem. Díky tomuto kódu dostáváte od společnosti SBSH Mobile Software slevu 7 $ při koupi Papyru, což už je docela slušná nabídka. Testovací verzi je možné zdarma stáhnout zde.

Přestože funkčně aplikace nijak nevyniká, je to právě přehlednost, která už ve stádiu betatestování zaujala spoustu uživatelů a která dodává programu Papyrus nespornou kvalitu. Pokud chcete mít každodenní kompletní přehled o svém volném čase, mohu Papyrus jen doporučit.

Diskuze (14) Další článek: Recenze LG B2050: mrňous za pár korun

Témata článku: , , , , Vývojářská společnost, Str, Softwarová podpora, Papyrus, Vestavěný systém, Slušná nabídka