Pár vánočních tipů: nepište nudné textovky!

Textové zprávy jsou samy o sobě velmi jednoduché a nezajímavé. Mobilních telefonů podporujících EMS sice roste jako hub po dešti, stále však převládá šeď a nuda obyčejného textu. Jak napsat textovku zajímavější?

Pro začátek si musíme rozdělit všechny uživatele na tři skupinky:

První skupinu můžeme charakterizovat jako textovkáře srdcem i duší. Tito uživatelé si váží každé zprávy, píší ji s láskou, pomalu a s rozmyslem, snaží se být originální a využívají celou možnou délku zprávy, i kdyby by měli zbytek doplnit tečkami. Psaní textovky je pro ně především zábava, prostředek na ukrácení dlouhé chvíle na cestách, v čekárně u doktora či pod lavicí během nudné hodiny dějepravy. Vymýšlí nové a nové finty, jak udělat textovku zajímavou a právě pro ně máme pár fint, jak si obyčejnou textovku zkrášlit.

Druhá skupinka je pravý opak. Poznáme je úplně jednoduše. Na vaši radostnou zprávu, že jste právě viděli historickou mašinku i se strojvedoucím odpoví „dobrý“ a na otázku, kdy máte zítra to dlouho slibované rande, odpoví „v 5“. Zkrátka – psaní textovek je nebaví. Příčiny mohou být dvě: buď považují psaní zpráv za ztrátu času (což někdy je, mají-li telefon se špatnou klávesnicí, pomalým editorem či malým displejem) anebo psát zprávy prostě neumí (Nesmějte se! Vzpomeňte si na své začátky s mobilem!).

Třetí skupina je něco mezi první a druhou. Zprávy píší rádi jen někomu, případně když je čas.

Jestliže se pasujete do skupinky první, mám pro vás pár rad, jak udělat vaše prosté zprávy zajímavější. Musím uznat, že stvoření některých z níže uvedených zpráv zabere víc času jak vám při psaní, tak i vašemu protějšku při čtení. Textovky však budou zajímavější a adresáta více zaujmou.

JeDnO VeLkÉ, JeDnO MaLé…

Klasické textové zprávy (opomeňme EMS a MMS) nám umožňují psát jen malá či velká písmena. To je vše. Nuže – využijme toho do sytosti. Textová zpráva napsaná StŘíDaVě či OBkrOČmo, je sice hůře čitelná, zato však zajímavá. Příjemce pozná, že si dal odesílatel tu práci a textovku pro něj „vyšperkoval“. Existuje samozřejmě mnoho dalších variant s malými a velkými písmeny, fantazii se meze nekladou.

Zkusme na to Morseovku!

I morseovkou si můžeme své textovky zkrášlit. Ovšem zde musí odesilatel počítat s tím, že ne každý příjemce umí ty tečky a čárky rozluštit. Navíc je taková zpráva velmi náročná na prostor. Co však určitě „zabere“ je zakódované oslovení či poslední slůvko v textovce pro partnera či partnerku. Uvidíte, jak se budou snažit ono slůvko rozluštit!

Textovka jen samá čísla…

Chcete se vytahovat, že umíte číst textovku ze samých čísel? Třeba 21 42 63 51 81 32-23 81 32 62 21 73 43-61 63 22 43 53 61 21 62 43 32. Poradím vám, jak na to. První číslo značí tlačítko, na kterém se písmeno nachází, a druhé číslo je jeho pořadí. 21 je tedy tlačítko 2 a první písmenem je A. Slova můžete oddělovat pomlčkou či dalším znakem. Takto psaná textovka je však opět náročnější na prostor. Mimochodem, kdopak první rozluští můj příklad? Na odpověď se těším v diskusním fóru.

Hříčky s písmeny

S písmeny samými se dá také dělat spousta fíglů. Můžete například zaměňovat dvě sousední písmena: HAJO (ahoj), nebo ještě lépe – pište slova pozpátku: JOHA. Nebo můžete zprávy šifrovat. Například si abecedu posuňte o jedno písmeno zpět či v před: Místo A pište B, místo Z pište A. Existuje nepřeberné množství možností a způsobů jak si udělat svou textovku originální.

Kdo se směje naposled :-)

Emotikony jsou nedílnou součástí textové zprávy. Textem se prostě pocity vyjádřit nedají, a tak přichází na řadu smajlíci neboli emotikony. Ty jako první použil v e-mailu jistý Scott Fahlman již před více jak dvaceti lety. Asi v té době netušil, jak nám všem dnes ulehčí a zpříjemní život. Uznejte sami: zpráva „Tobě to včera ale slušelo“ může znít pro někoho jako pošklebek či urážka. Přidáme-li smajlík – „Tobě to včera ale slušelo :-)“ – dostane zpráva úplně jinou chuť. Rada tedy zní: Používejte emotikony! Pro úplnost uvedu několik nejpoužívanějších.

:-)      úsměv
:-)))   smích
;-)      laškovný smích či mrknutí oka
:-(      smutek
:-(((   velký smutek
:-I      neutrální, spíše vážný

Existuje samozřejmě mnoho a mnoho dalších smajlíků, jejich zapamatování však není nic jednoduchého a pro běžnou komunikaci vám bude bohatě stačit oněch šest výše uvedených. Najdete je např. v naší knize SMS mánie.

Hrejte si s rozmyslem!

Než se pustíte do psaní nějaké vyšperkované textovky, rozmyslete si, komu a jakou zprávu píšete. Jde-li o zprávu důležitou či velmi aktuální, není vhodné ji komplikovat. Stejné doporučení platí, píšete-li zprávu někomu z druhé skupinky. Takový příjemce totiž textovku plnou teček a čárek ihned smaže a vaše hodinová práce přijde nazmar. Máte-li však spoustu času a víte, že příjemce bude „klikyháky“ nadšen, pusťte se směle do psaní; navíc taková textovka dokáže alespoň na chvíli zabít nudu. Doufám, že vám několik našich rad pomůže napsat si tu svou zprávu zajímavější.

Výzva: Používáte-li nějaký svůj originální způsob psaní textovek, napište nám vzkaz do diskusního fóra a my ostatní se vynasnažíme váš vzkaz rozluštit. Fantazii se meze nekladou.

 

Diskuze (35) Další článek: Jakou nám včera připravili operátoři nadílku?!

Témata článku: , , Text, Vánoční tip, Tip, Pár