Patchování prakticky: naučte svůj Siemens nové kousky

Chcete upravit funkční nabídku svého mobilu? Vadí vám třeba neustálé potvrzování volby nebo grafické ztvárnění nabídky? Ukážeme vám, jak na to. Představíme také potřebné programy pro mobilní tuning, neboli patchování.
Kapitoly článku

Další programy

Zatím to vypadalo, že dělám reklamu programu V-Klay a nic jiného neexistuje. Je pravdou, že pro lidi, kteří nikdy nepatchovali svůj telefon, je asi nejschůdnější použít právě tuto aplikaci. Na internetu je o ní dost informací a podpora telefonů je velká. Ale i přesto se sluší uvést několik dalších programů, které by ji mohly zastoupit.

Freia

Velice známý je flashovací program Freia 15. Neumožňuje sice klasické patchování, ale jisté změny se přes něj dají také udělat. Je velice vhodnou alternativou za V-Klay. Umí například odblokovat telefon. Mezi dalšími funkcemi se objevují základní metody k nápravě telefonu, jako je například zálohování a obnovení parametrů baterie. Bohužel trochu zaostává v podpoře novějších modelů Siemensů.

Program si můžete stáhnout zde.

Klepněte pro větší obrázek
Program Freia

SST Service Toolbox Profesional Edition

Je to poměrně nový program, který svými funkcemi připomíná Freiu 15. Vyznačuje se velkým počtem podporovaných telefonů a nabízí také možnost jejich odblokování. Patchovat s ním sice také nemůžete, ale jinak si se velice dobře poradí zálohou fullflash i jejich častí.

Zajímavá je rozhodně funkce repair, která opraví předchozími úpravami poškozený software telefonu. Dalo by se říci, že program spojuje hned několik dalších prográmků, které se jinak musí používat zvlášť; například změnu kontrastu displeje a nastavení senzorů baterie. Jeho hlavní nevýhodou je poněkud složitá instalace, která leckterého méně zkušeného uživatel odradí a i ti zkušenější si asi budou muset postup nejdříve přečíst na internetu.

Program si můžete stáhnout zde.

Klepněte pro větší obrázek
Program SST Service Toolbox Profesional Edition

Smelter

Smelter je asi jeden z nejlepších programů pro úpravu fullflash vytažené z telefonu. Umí zobrazit podrobné informace o jejím stavu, jednotlivých jejich částech a změnách na ní provedených. Dále je tu řada funkcí k úpravě jejích jednotlivých úseků. Můžete například přepsat názvy jednotlivých položek v nabídkách a měnit obrázky a melodie. Velice užitečný bude také pro zkušenější patchaře, protože se bez problémů dostanou i ke všem částem paměti a mohou ji volně zeditovat. Ovládání je zprvu trochu složité, ale po ovládnutí základních pojmů a nalezení oblastí, které vás zajímají, už nebudete mít problém. Navíc byl Smelter přeložen i do českého jazyka.

Program si můžete stáhnout zde.

Klepněte pro větší obrázek 
Program Smelter


Na internetu se dá najít i mnoho dalších zajímavých programů a utilitek, které mohou telefony Siemens „zdokonalit“. Avšak většina z nich je určena pro jednu konkrétní modelovou řadu nebo dokonce pro jeden konkrétní model. Proto nemá cenu je zde všechny vypisovat a uvedu jen stručný přehled těch nejzajímavějších.

Siemens Picture Changer

Prográmek umí pracovat se všemi obrázky v telefonu. S jeho pomocí snadno vytvoříte patch pro V-Klay, do kterého uložíte například svoji vlastní ikonku pro příchozí zprávu.

Program si můžete stáhnout zde.

Klepněte pro větší obrázek
Program Siemens Picture Changer

Siemens Charakter Editor

Pomocí této utilitky si můžete vytvořit a změnit fonty ve svém telefonu. Ovládání je poněkud složitější, ale dá se na něj zvyknout. Charakter Editor umí také vytvářet patche pro V-Klay.

Program si můžete stáhnout zde.

Klepněte pro větší obrázek
Program Siemens Charakter Editor

T9 Base Creator

Programek vyextrahuje z telefonu slovník T9 a uloží ho do souboru. Ten je pak možné bez problémů nahrát do telefonu například pomocí V-Klaye. Velice užitečné je to zvlášť pro ty, kdo mají svoji „té devítku“ doplněnou o všechna slova ze svého pestrého slovníku.

Program si můžete stáhnout zde.

Klepněte pro větší obrázek 
Program T9 Base Creator

Siemens MultiPatcher

Je to vhodný software pro uživatele, kteří se nespokojí s několika málo patchi ve svém mobilu, ale chtějí jich co nejvíce. Tento český program umí rozpoznat, jaké úpravy byly na fullflash použity a zda jsou správně nahrány. Dále umí aplikovat patche a odstraňovat je. Vše se velice jednoduše a přehledně zobrazuje do tabulky.

Program si můžete stáhnout zde.

Klepněte pro větší obrázek
Program Siemens MultiPatcher

Siemens Screenshot

Jde spíše o pomocný prográmek, který nijak nezlepšuje funkce telefonu. Umí pouze jednu věc, a to stáhnout do počítače displej telefonu a uložit jej jako obrázek. Můžete se pak chlubit v internetových diskuzích, jak jste si krásně grafickými patchi upravili telefon.

Program si můžete stáhnout zde.

Klepněte pro větší obrázek
Program Siemens Screenshot

Nakonec ještě jednou musím varovat, že všechny zde uvedené programy a postupy používáte a provádíte pouze na vlastní nebezpečí a ztrácíte nárok na záruku. MobilMania.cz nenese žádnou zodpovědnost za způsobené škody a případnou nefunkčnost telefonu.

Pokud vás patchování a další neautorizované úpravy mobilních telefonů Siemens zajímají, asi nemůžeme doporučit lepší zdroj informací než web SiemensMania.

Kapitoly článku

Témata článku: Siemens, , Siemens M55, Nejčastější problém, Nov, Patch, Řada funkcí