PC Suite pro Nokii 7650: mějte (téměř) všechno pod palcem

Když jsme testovali Nokii 7650, neměli jsme bohužel po ruce balíček PC Suite, který by umožnil telefonu komunikovat s počítačem. Naštěstí se nám podařilo tento malý nedostatek velmi brzy napravit. Prosím, seznamte se.

Hned na začátku bych rád upozornil majitele Windows XP, že s největší pravděpodobností jim tento softík nepojede. Už při instalaci se objeví hláška, že tento program nebyl na systému Windows XP testován a tudíž není zaručena jeho funkce. Když jsem program i přesto zkusil, nenašel mi PC Suite připojený telefon. Proto jsem jej musel testovat na Windows 98 (ještěže jsem je zatím nesmazal ze svého domácího počítače).

Ke správné funkci potřebují WXP pravděpodobně ovladač modemu, který bohužel na cédéčku s PC Suite nebyl; věřím, že na originálním, které bude dodáváno v balení s mobilem, bude.

(Poznámka Marka Lutonského: Ve stejnou dobu, kdy se Petr Broža snažil rozchodit komunikaci mezi Nokií 7650 a Windows XP, jsem se na stejném systému pokoušel o stejnou věc s novou Nokií 8910. I když se mi s touto konfigurací zatím podařilo zkrotit každou Nokii, novinka 8910 byla odolnější než já.)

Už dříve Nokia prohlásila, že operační systém WXP nebude podporovat, což je podle mého názoru velmi krátkozraký postoj. Uživatelů tohoto systému přibývá, takže Nokia bude muset svoje svoje stanovisko do budoucna přehodnotit.

Co spustit?

Po instalaci a restartu se vpravo na Hlavním panelu objeví malá ikona dvou rozpojených kontaktů v šedé barvě. Poklepejte na ni pravým tlačítkem a nastavte port, na kterém bude 7650 komunikovat s počítačem - může jít buď o infra nebo o Bluetooth. V mém případě jsem měl připojenou Nokii přes infračervený port, zatrhl jsem tedy virtuální port COM4. Po správném nastavení jeden kontakt zmodrá, druhý zezelená.

Poznámka: PC Suite, který jsem testoval, byl sice česky, ale špatně zobrazoval znaky s diakritikou. Ostatně z obrázků je to vidět. Ehm.

Nyní spusťte z nabídky start vlastní program. Pokud funguje komunikace s Nokií správně, obrazí se okno, v níž zadáte název složky, ve které budete mít uložena data z mobilu. Standardně se ukládá do kořenového adresáře do složky Nokia.

A co PC Suite 7650 umí?

Synchronizace

Hlavní funkcí balíčku PC Suite (alespoň pro mne) je synchronizace. Ta funguje naprosto bez problému a v ničem se neliší od Nokie 9210. Po prvním spuštění si nastavíte, s jakým programem budete synchronizovat, podporované aplikace jsou Microsoft Outlook, Lotus Notes a Lotus Organizer.

Synchronizovat můžete kontakty, úkoly a kalendář. Kontakty se v mobilu zobrazí vždy v pořadí příjmení, jméno, já bych raději opačné pořadí, ale s tím se bohužel nedá nic dělat. Protože úkoly v 7650 nemají možnost zařazení do kategorie ani možnost připomenutí, není synchronizace úkolů úplná - v mobilu vidíte jen prioritu a datum dokončení. Kalendář se synchronizuje s plnými detaily. Samotný proces synchronizace je o poznání rychlejší než u komunikátoru 9210, díky bohu.

Zálohování

Další funkcí PC Suitu, kterou má již každý nový mobil Nokie, je kompletní záloha telefonu včetně nastavení, obrázků, kontaktů, kalendáře a dokumentů. Nejprve si data zkopírujete z Nokie do počítače a poté si je můžete kdykoliv obnovit (i po částech).

Nastavení

Pokud se vám nechce nastavovat v mobilu účty elektronické pošty či připojení k Internetu, můžete rovněž využít PC Suite. Kromě toho si veškerá tato nastavení můžete zálohovat nebo exportovat do souboru (a poté importovat třeba do jiné 7650 na jiném počítači). Velmi užitečné. Ještě mi chybí nastavení WAPu a wapových záložek.

 

Útržky

Další funkce PC Suitu už jen telegraficky:

  • Můžete kopírovat nafocené obrázky do počítače (jde i přímo odesláním obrázků přes infra, stačí připojit mobil k počítači).
  • Funguje import dat z Nokie 9110 (ale už ne z 9210, nechápu proč) a z Palmu; je možné také načíst data přímo z mobilů 5110, 6110, 6210, 6250, 7110, 8210, 8850 a 8890. Novější modely podporovány nejsou.
  • Přímo z PC Suite lze instalovat Symbian aplikace (SIS) a javové aplikace (JAD, JAR).

 

PC Suite je užitečný program a pro plné využítí Nokie 7650 nezbytný, nicméně má ještě určité mouchy, na kterých by mohla Nokia zapracovat. Líbilo by se mi například:

  • možnost řazení kontaktů jméno, příjmení při synchronizaci (pro mne důležité),
  • přímá editace kontaktů, kalendáře a úkolů (hodí se),
  • skladatel jednoduchých melodií (drobnost),
  • editace wapového nastavení a záložek (hodí se),
  • a konečně běh i pod Windows XP (to, že pod WXP program neběží, mne trápí nejvíce).
Diskuze (19) Další článek: Sagem: nepřesvědčí nás ani novým véčkem

Témata článku: Nokia, , , , Kompletní záloha, PC Suite, Plný detail, Pro +