Pebble Time: jdou proti Apple Watch i Android Wear

[Test] Chytré hodinky Pebble Time právě míří ke svým prvním majitelům. Já je používám už několik týdnů a tady jsou moje zkušenosti.
Kapitoly článku

Pokud jste už viděli všechna videa, znáte pojmy jako Timeline nebo Smartstrap a netrpělivě čekáte na svou zásilku s hodinkami, určitě se ptáte: „jsou Pebble Time i naživo takové, jak nás videa přesvědčují?“

Klepněte pro větší obrázek

První dojem z Pebble Time je rozhodně lehkost. Jsou výrazně menší než předchozí plastové Pebble a samotné hodinky bez pásku váží jen 24 g. I s dodaným páskem váží 44 g. Na ruce je opravdu téměř necítíte, čemuž pomáhá i prohnutá zadní strana. Přibalený pásek je navíc příjemně měkký a poddajný. Jak se často chválí materiál gumového pásku na Apple Watch, ten u Pebble Time je ještě lepší.

Pasivní barevný displej představuje u Pebble Time největší kompromis. Nikdy nebude tak zářivý jako OLED, zvládne jen 64 barev a obraz připomíná spíše kresbu pastelkami. Na druhou stranu i s trvale zapnutým displejem hodinky stále vydrží kolem pěti až sedmi dní, čitelnost na slunci je oproti aktivním displejům vynikající a displej je lepší než u předchozích hodinek Pebble.

Co jsou vlastně Pebble Time zač

Dnešní příběh Pebble se začal psát roku 2012, kdy se na Kickstarteru objevily první plastové hodinky Pebble. Za cenu 120 dolarů slibovaly zobrazování času, ukazování notifikací, ovládání hudby a fitness funkce s podporou pro Android a iOS. Černobílý trvale zapnutý displej zajistil výdrž kolem sedmi dní. Byl z toho nebývalý úspěch, který až firmu zaskočil. Nestíhala vyrábět, a lidé nebyli zrovna nadšení z prodlev.

V roce 2014 přišly hodinky Pebble Steel nabízející kovové prémiové provedení se stejným hardwarem. Díky lepším materiálům už dokázaly oslovit i lidi v obleku, nejen geeky u klávesnic. Vylepšený software a obchod s aplikacemi pak pomohl Pebble dozrát v kvalitní platformu.

Letos v únoru se pak firma Pebble vrátila na Kickstarter a představila hodinky Pebble Time, které o pár dní později doplnila o kovové Pebble Time Steel. Byl z toho rekord Kickstarteru, kdy se vybralo přes 20 miliónů dolarů. Pebble Time slibuje barevný displej, mikrofon, nové prostředí využívající časovou osu Timeline a možnost doplňkových chytrých pásků díky napojení na datový konektor v hodinkách. Vše při zachování skvělé vodotěsnosti až do 30 metrů.

Mezitím loni vstoupily na trh hodinky s Android Wear (pouze pro Android) a letos na jaře i Apple Watch (pouze pro iPhone). Pro hodinky Pebble tak vyrostli silní soupeři, ale díky nízké ceně (200 dolarů), podpoře více platforem a dlouhé výdrži není jejich pozice beznadějná.

Ovládání

Hodinky mají rozměry a využitím zcela jiné požadavky na ovládání než mobilní telefon. Nemůžete jen zmenšit displej a použít stejné postupy jako u telefonu.

Apple Watch i Android Wear ovládáte přes dotykový displej, v případě Apple Watch ještě korunkou a doplňkovým tlačítkem. Pebble nemá dotykový displej, jen čtyři tlačítka – zpět, nahoru, dolů a  potvrzení. Ač to vypadá jako velký nedostatek, ve skutečnosti to umožňuje ovládání bez dívání se na displej a funguje to i při namočení displeje ve sprše nebo pod vodou.

Apple Watch nejvíc zachovává princip samostatných aplikací, které ale nejedou na hodinkách, a doplňuje to o bohatší notifikace a samostatné informační karty. Android Wear pak do popředí staví notifikace a karty z Google Now. Aplikace, byť je můžete doinstalovat, nejsou tak vystavené do popředí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Apple Watch, Pebble Time a Asus Zen Watch s Android Wear. Vlevo neaktivní displeje, vpravo po zapnutí.
Displej Pebble Time je čitelný neustále

V případě Pebble platí důraz na aplikace jedoucí na hodinkách a notifikace. Klasické hodinky Pebble a Pebble Steel mají limit na nejvýše osm aplikací nebo ciferníků, to kvůli miniaturní paměti. Nové Pebble Time toto omezení odstraňují, v případě potřeby se aplikace dotáhnou z hodinek a v praxi jich můžete mít přímo v hodinkách klidně dvacet, aniž by se musely dotahovat z mobilu.

Výchozí obrazovkou hodinek Pebble Time je ciferník. Můžete si vybrat kterýkoli z několika tisíců v obchodě s aplikacemi nebo si sami vytvořit vlastní a průběžně mezi nimi přepínat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace v seznamu vidíte jako velké karty, následující položka ve směru pohybu je vidět na okraji. Při přehrávání hudby vidíte základní informace a můžete přeskočit skladbu nebo změnit hlasitost

Stiskem prostředního tlačítka OK se z ciferníku dostanete do hlavního menu aplikací. Jejich pořadí si můžete upravovat v aplikaci na mobilním telefonu. V seznamu uvidíte všechny aplikace, které jste si kdy stáhli, nejen ty, které jsou zrovna nainstalované v hodinkách. Pokud při spuštění není aplikace v hodinkách, doinstaluje se z mobilního telefonu a spustí. Aplikace pro Pebble jsou velmi malé, takže to v nejhorším případě trvá pár sekund. Při další spuštění už aplikace startuje okamžitě, je v hodinkách. Pebble delší dobu nepoužité aplikace vyhazuje automaticky z paměti.

Z ciferníku ještě máte rychlý přístup ke dvěma vybraným aplikacím. Delším podržením Nahoru nebo Dolů okamžitě spustíte přednastavenou aplikaci. Nemusíte ji tak vybírat z nabídky. Osobně mám na jednom tlačítku stopky s kuchyňskou minutkou a na druhém vyhledání aktuálních odjezdů z nejbližší zastávky MHD. Jako první aplikaci v nabídce mám nastavenou hudbu, takže můžu bez dívání na hodinky pustit hudbu v mobilu nebo přeskočit na další skladbu (OK – OK – Dolů).

Tlačítko Zpět vlevo nahoře couvá z aplikací směrem k ciferníku, delším podržením natvrdo ukončíte aktuální aplikaci nebo ciferník.

Nový pohled jménem Timeline

Pebble Time přidává ale ještě jeden pohled a to Timeline, tedy časovou osu. Když z ciferníku jdete nahoru, dostanete se do minulých událostí, když dolů, nahlížíte do budoucnosti. V této časové ose uvidíte samozřejmě události z kalendáře – automaticky se vám sem nasypou z vybraných kalendářů na mobilu. Tím to ale nekončí. Jakákoli aplikace sem může vkládat své vlastní piny a upozorňovat na ně. Uvidíte tu tak aktuální stav sportovního utkání, odjezd nejbližšího vlaku, program kina nebo blížící se informace o odletu letadla. Do Timeline se na Pebble nevkládají přijaté e-maily, dokázaly by ji totiž zcela zahltit, zmeškané hovory tam ale uvidíte. Standardně vám tam Pebble vloží i předpověď počasí včetně východu a západu slunce. Na hodinkách uvidíte nejvýše dva dny dopředu a dva dny dozadu. Každou položku Timeline můžete rozkliknout, zjistit více informací nebo případně spustit přiřazené akce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Minulost je žlutá, budoucnost modrá. Každou položku můžete rozkliknout pro více informací nebo akce
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kalendář má vlastní podobu karty, každou aplikaci můžete ztlumit a neukazovat upozornění, v Timeline ji ale stále uvidíte

Princip Timeline jsem popravdě z návodů a ukázek Pebble moc nechápal. Po pár dnech používání jsem si ale zvykl. Není to seznam notifikací jak na mobilu, ani jen hezky animovaný kalendář. Je to opravdu víc časová osa vašich aktivit a událostí. Nemusíte jí věnovat zvýšenou pozornost, není to žádný další seznam k promazávání, jen jiné zobrazení kontextu času na hodinkách. Jednotlivé piny přitom mohou mít přidělené i akce. Vývojáři mohou nastavit, že při vybrání koncertu si rovnou budete moci objednat lístky a podobně.

Témata článku: Apple, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Jediná hra, Běžné použití, Podobný typ, Tichý režim, TripAdvisor, Předprodukční vzorek, Wear, Magnetický konektor, Každodenní život, Hvězdička, #Apple, Ostré světlo, Datový konektor, Dosah bluetooth, Namočení, Velký nedostatek, Základní krok