Peněženka v mobilu: vyzkoušeli jsme NFC platby

Mnoho let se o tom mluvilo, dnes je to realita. NFC peněženka v mobilu. Zaplatit mobilem je rychlejší než počítat drobné a terminálů přibývá.

Mobilní platby byly v Česku oficiálně představeny na společné tiskové konferenci společností Visa, O2, Komerční Banka a Samsung. Koncem srpna jsme dostali teoretické informace o fungování a možnostech (čtěte zde). Ve zkratce: Samsung Galaxy S III zakoupený u O2, SIM karta O2 a konto v Komerční Bance. Pro vyzkoušení plateb v mobilu ale stačí první dva body.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Speciální NFC SIM karta od O2 je připravena v podobě microSIM s adaptérem. Platební karta na SIM je pak napsána na anonymního uživatele ve formátu NT0000/PRAHA.

Telefon jsem zanesl do jedné ze specializovaných prodejen O2, kde O2 Guru podle firmwaru a záručního listu zkontroloval, že byl můj Galaxy S III skutečně zakoupen u O2. Pak převzal moji stávající SIM kartu, kterou naklonoval na speciální NFC SIM kartu (je jedno, jestli máte tarif, nebo předplacenku).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při předání NFC SIM karty musíte podepsat registrační formulář

Po naklonování SIM je stará karta skartována, nová má univerzální PIN, který doporučujeme ihned po pořízení změnit. O2 Guru do telefonu dále nainstaloval aplikaci Contactless Payment (volně ke stažení O2active) od společnosti Visa a provedl základní nastavení. Poté stačilo zadat heslo k platební kartě (alternativa k PINu na plastových platebních kartách) a instalace byla hotová. Celá operace včetně nastavení na pobočce trvala zhruba 20 minut, byl jsem mezi prvními v ČR, kteří si nechávali vyměňovat stávající kartu za NFC verzi, takže obsluha si na mě přenos čísla teprve testovala.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mám nainstalovanou aplikaci, hlavní obrazovka, transakční historie je zatím prázdná. Po zadání PINu se dozvím všechny podrobnosti o kartě.

NFC SIM kartu jsem si pořídil v režimu na zkoušku, kdy Komerční Banka dává k dispozici 250 Kč k vyzkoušení plateb. V případě, že byste ji chtěli propojit se stávajícím účtem, příp. vytvořit nový účet, bude papírování daleko větší. Je třeba dostavit se na pobočku KB a kartu si nechat přiřadit k účtu. To z vaší strany bude vyžadovat opravdu jen pár minut, v systému může být ale karta zaevidována až dalšího dne. Já jsme pro testovací účely musel vyplnit registrační formulář O2 a Komerční Banky - souhlas s postoupením kontaktních údajů pro budoucí kontaktování za účelem nabízení služeb. Za 250 Kč „dárek“ jednoduše musíte něco obětovat.

Je třeba dodat, že po výměně stávající SIM karty za NFC SIM Kartu (u KB též označovaná jako „MobilKarta“) přestane fungovat služba GSM Banking. Přednabitý kredit na platební kartě dále není možné používat na platby za služby O2 a je třeba jej vyčerpat do 28. února 2013, kdy zbývající částka propadne. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V bezpečnějším manuálním režimu si můžete platbu předchystat tak, že si dopředu zadáte PIN. Transakce byla dokončena, od nynějška se vám ukáže v transakční historii. Abyste měli do budoucna ponětí, za co jste platili, můžete k platbě přidat textovou poznámku.

O2 s KB na vyzkoušení služeb uvolnilo dva tisíce NFC SIM karet. Začátkem září, když jsem zařizoval svoji osobní SIM, byly po celé republice zhruba dvě desítky nových platebních SIM. Mobilní platby od O2 mohou probíhat pouze na zařízeních, která byla pro tento účel certifikována. Vlajkovým modelem je Galaxy S III, ke kterému přibyly Samsungy Galaxy Mini 2 a Ace 2. Do budoucna plánuje O2 obecnou komunikaci s výrobci telefonů, aby jejich firmware již obsahoval všechny nezbytné komponenty pro mobilní placení. Kdy přesně se dočkáme dalších podporovaných smartphonů napříč portfoliem výrobců, zatím není známo.

Klepněte pro větší obrázek
Podporované telefony v nabídce O2

Mobilní platební aplikace

Mobilní aplikace má poměrně jednoduché uživatelské rozhraní, platit můžete dvěma způsoby. V automatickém režimu jsou nákupy do 500 Kč provedeny bez zadání PIN. Pro dražší nákupy přiložíte telefon k terminálu, vzdálíte jej, zadáte PIN a znovu jej přiložíte. Dále sledujete instrukce na terminálu, na displeji telefonu se zobrazí potvrzení transakce. Jaká je potenciální výhoda? Platbu do 500 Kč můžete provést i se zamknutým zařízením bez toho, aby byla aplikace spuštěna, potenciální výhodou je naopak (ne)bezpečnost. V manuálním režimu, který je daleko bezpečnější i proti možnému zneužití, pak zadáváte PIN při jakékoliv částce a platby si tak snáze ohlídáte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V případě nesnází můžete využít integrovanou nápovědu a pročíst často kladené dotazy.

V aplikaci můžete vidět transakční historii, která se ukládá na SIM kartu a má pouze informační význam. K jednotlivým položkám si můžete připsat poznámku, abyste měli do budoucna přehled. K dispozici je i jednoduchá filtrace plateb nad a pod 500 Kč. V nastavení si můžete neomezeněkrát měnit PIN kód karty (až dvanáct číslic) nebo zobrazit její detail. Je třeba dodat, že na SIM je umístěna „plnohodnotná“ karta včetně svého čísla, anonymního jména, data platnosti a kódu CVV2. Kartu tak můžete využít i pro platbu na zabezpečených webových branách 3D Secure apod. Při placení neprobíhá žádná datová komunikace v síti O2 ani přes internet (tudíž odpadá jakákoliv možnost zjištění stavu na účtu v reálním čase), platit tedy můžete i v místech bez signálu O2 či bez internetového připojení.

Klepněte pro větší obrázek
Bezkontaktní platby naznačuje na účtence nápis „Visa Contactless“

Slibný začátek, terminály přibývají

Troufám si odhadnout, že mobilní platby budou v následujících letech na vzestupu, je ale brzy mluvit o revoluci v platebním segmentu. Vidět to je na podporovaných přístrojích i na bezkontaktních terminálech, které přibývají jen velmi pomalu. O2 na svém centralizovaném portálu Kartavmobilu.cz v tuto chvíli eviduje 2206 prodejen po celé ČR. Na webu bohužel chybí kvalitní vyhledávání, místo toho abyste si mohli vyhledat podporované prodejny v dané oblasti, vyhledáváte naslepo po subjektech a jejich pobočkách v místě vašeho bydliště. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Proklikejte si Google Mapu na webu O2, možná zjistíte, že to s počtem terminálů ve vašem okolí není tak špatné

Podporu bezkontaktních plateb poznáte i na samotných platebních terminálech v podobě ikony pruhovaného kužele. Daleko lépe je situace zpracována u aplikace Bezkontaktní platby - Lokátor, která je k dispozici na Google Play. Ta vám v závislosti na vaší pozici ukáže nejbližší obchody akceptující bezkontaktní platby, sami si můžete vyfiltrovat i pobočky od vybraných řetězců.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Bezkontaktní platby - Lokátor. Díky ní si najdete prodejny s podporou bezkontaktních plateb.

Telefonica O2 na českém trhu prošlápla cestu dalším subjektům. Nyní již mobilním platbám nic nestojí v cestě, můžeme tak očekávat postupnou podporu obdobných platebních systémů, přibývat budou i další operační systémy a nově podporované banky. Po delší době se v bankovnictví objevil segment, který může ještě více oživit platby kartami. Vždyť platba drobných nákupů je teď daleko rychlejší mobilem, než když hledáte v peněžence drobné. V neposlední řadě budete udivovat svými novými platebními návyky okolí. Minimálně z počátku tomu řada pokladních ani nebude chtít uvěřit...

Diskuze (74) Další článek: Huawei má zájem spravovat sítě českého T-Mobilu

Témata článku: Samsung, , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Pen, MobilKarta, PLA, Potenciální výhoda, Places, Stará karta, Podporovaný přístroj, Zbývající částka, Slibný začátek, Mobilní placení, Peněženka, Záruční list, CVV, Nový účet,