Philips 530 (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Philips překračuje svůj stín. Nový model 530 má špičkový barevný displej, výborné vyzváněcí melodie, vestavěné rádio, lze k němu přidat digitální fotoaparát. Přečtěte si recenzi a nezapomeňte na galerii s téměř sto padesáti obrázky.

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v recenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim nabízíme jednokapitolový výtah z velkého článku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.


Rychlé odkazy

 • megarecenze pro ty, kdo mají čas
 • parametry telefonu v katalogu mobilů
 • novinka: fotogalerie se všemi obrázky   

Philips je spíše nenápadný výrobce, v jehož portfoliu bývaly hlavně levné telefony pro nenáročné uživatele. Až v poslední době ukázal, že umí vyrobit i poměrně vybavené mobily. Posledním je model 530, telefon střední třídy s barevným displejem a atraktivními hudebními funkcemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Originální obrázky telefonu

Design a konstrukce

Philips 530 je mobilní telefon klasické konstrukce. Při porovnání rozměrů a hmotnosti s ostatními telefony vychází, že Philips 530 je malý a lehký. Kvalita zpracování je průměrná, telefon při promačkání mírně vrže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti a pohledy z různých úhlů

Kryty, potažené kovovým plechem, nejsou výměnné, sejmout lze pouze zadní část. Baterie je typu Li-Ion, má kapacitu 720 mAh a vydrží tři až čtyři dny na jedno nabití.

Na levém boku jsou dvě tlačítka pro ovládání hlasitosti zvonění a zvuku ve sluchátku, na pravé straně se na stejné pozici objevil infraport. Dvě tmavé čárky ve spodní části bočních ploch označují místa, která je třeba stisknout pro odejmutí zadního krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční tlačítka • infraport  • otvor pro poutko • krytka konektorů

Philips 530 nemá klasický systémový konektor, pryžová krytka ve spodní části chrání zdířku nabíječky a konektor pro připojení sluchátek nebo přídavného digitálního fotoaparátu.

Klávesnice

Uprostřed klávesnice zaujme oválný prvek: je to reproduktor, kterým Philips vyzvání, hraje a hlasitě hovoří. Podobný ovál o kousek výš skrývá ve svém středu čtyřsměrný a k tomu ještě mačkací joystick. Nad displejem najdeme menší oválek ještě jednou, tentokrát je v něm sluchátko a po jeho stranách dvě tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Externí reproduktor a joystick • tlačítka nad displejem

Tlačítka číslicové klávesnice jsou rozmístěna do matice, jsou hodně malá a zpočátku jsem se trochu potýkal s překlepy. Na klávesnici se musí s větší silou. Podsvětlení klávesnice je velmi nerovnoměrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Malá číslicová tlačítka • podsvětlení klávesnice

Displej

Displej Philipsu 530 má sice rozlišení jen 128 x 128, je však aktivní a dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev. Výsledek je nadprůměrně jasný, kontrastní a nad to ještě viditelný z poměrně širokého úhlu. Při psaní textových zpráv se na displej vejde pět řádků textu, při čtení a wapování je k dispozici šest řádků.

  
Několik ukázek hlavního displeje s obrázkovými tapetami

Ovládání

Philipsy se neustále drží své tzv. nezvyklé karuselové nabídky, v níž se ikony pohybují horizontálně v kruhu. Protože do kulaté nabídky se nevejde tolik ikon jako do obyčejných textových seznamů, musí být struktura menu hodně hluboká.


Styl nabídky

Philips 530 je poměrně pomalý telefon. I když okamžitě vypnete animovanou nabídku (to je doslova nutnost), při některých operacích si přesto počkáte déle, než by bylo ideální.

Telefonování

Zvuk při hovoru je průměrný – žádná špička, ale na druhou stranu ani nic, co by se mělo kritizovat. Mohl však být trochu hlasitější. V hlučnějším prostředí lze ale využít funkci hlasité handsfree. 

U Philipsu 530 si musíte vybrat, jestli chcete používat telefonní seznam na kartě SIM nebo v telefonu. Do telefonu se vejde 299 vícepoložkových záznamů. Vyhledávání v seznamu bohužel probíhá jen podle prvního znaku.

  
Zadávání telefonního čísla • telefonní seznam • detail jména

Každé jméno lze přiřadit do jedné z dvaceti skupin a jim potom přiřadit zvláštní vyzváněcí melodii a obrázek, který se při vyzvánění objeví na displeji. Skupiny ale nijak nespolupracují s vyzváněcími profily, hovory podle nich nelze filtrovat. Všechny profily kromě jediného mají navíc pevnou konfiguraci, nelze ji změnit.

Vyzvánění 

Kvalita dvaatřicetihlasého vyzvánění je špičková. Zvláštní vyzváněcí melodii můžete přiřadit textovým zprávám, dále lze centrálně deaktivovat zvukové upozornění událostí v organizéru, upozornění při vybité baterii, můžete nastavit minutové pípání.

Vyzvánění u vybraných melodií doprovázejí světelné efekty. Některé melodie jsou rovněž do rytmu doprovázeny vibracemi, u jiných mobil krátce zavibruje jen na začátku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diody skryté pod krytem blikají do rytmu 

Philips si velmi zakládá na funkci BeDJ. Jde o aplikaci, se kterou můžete mixovat vyzváněcí melodie: zapínat a vypínat jednotlivé stopy, přiřazovat jim nástroje, ovládat hlasitost a do toho ještě občas použít nějaký „dýdžejský“ efekt. 


Prostředí BeDJ

Vestavěné rádio

Přestože vestavěné rádio dokáže hrát i prostřednictvím hlasitého reproduktoru, je nutné připojit sluchátka, jejichž kabel slouží anténa. Sluchátka fungují zároveň jako handsfree.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka slouží pro poslech rádia i jako osobní handsfree 

S vestavěným rádiem lze naladit stanice v pásmu 87,6-108 MHz. Kvalita příjmu je velmi nestálá. Devět frekvencí lze pojmenovat a uložit do paměti pro pozdější rychlé vyvolání.

 
Ovládací prostředí rádia

Práce se zprávami

Textové zprávy by v prodejní verzi telefonu mělo být možné psát s českým slovníkem T9. U modelu 530, stejně jako u ostatních Philipsů, je nejprve nutné zvolit příjemce, rychlejší je proto vybrat adresáta přímo z telefonního seznamu a v nabídce u něj zvolit Poslat SMS. Philips při psaní neodpočítává znaky a počet částí, do nichž bude dlouhá zpráva rozdělena, se objeví až těsně před odesláním. Telefon nemá vlastní paměť pro přijaté zprávy, pouze archiv pro 100 položek.

Philips 530 je prvním telefonem značky, který umí pracovat s multimediálními zprávami MMS. Chvíli trvá, než se spustí jejich editor, potom ale máte k dispozici všechny standardní možnosti.

  
Píšeme textovku • přehled přijatých zpráv • editor MMS

K telefonu bude možné dokoupit přídavný digitální fotoaparát. Připojí se ke stejnému konektoru jako sluchátka a lze jím libovolně otáčet. Maximální rozlišení snímků je 640 x 480 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přídavný fotoaparát 

E-mailový prohlížeč v telefonu dokáže pracovat se dvěma účty. E-maily se neukládádají do vnitřní paměti, pokaždé se stahují znovu. Jednoduché zprávy se zobrazí rovnou, u zpráv ve formátu HTML a e-mailů s přílohami se jednotlivé objekty rozdělí a zobrazují se zvlášť.

 
Philips 530 dokáže pracovat se dvěma nezávislými e-mailovými účty

Organizace času

Budík Philipsu 530 je opakovaný, můžete dokonce nastavit buzení pouze v pracovních dnech. V nastavenou dobu se může ozvat předpřipravený zvuk budíku, běžná vyzváněcí melodie, zvuková nahrávka, nebo se spustí rádio.

V kalendáři se na události se můžete dívat v denním textovém přehledu, k dispozici je ale také grafický pohled na den, týden a měsíc. K dispozici jsou tři typy událostí: Schůzka, Svátek a Úkol. Lze k nim nastavit upozornění a mohou se opakovat.

   
Textový přehled událostí ve vybraném dni • denní, týdenní a měsíční pohled na kalendář

Ostatní funkce

Ve Philipsu 530 je pouze jediná hra – zeď, od níž odrážíte míček. Další hry do telefonu v našich podmínkách nedostanete, Philips tradičně podporuje pouze technologii In-Fusio


Jedna vestavěná hra

Philips 530 disponuje pamětí o kapacitě 1 936 kilobajtů. Dělí se o ni album obrázků, sbírka zvuků, melodií a nahrávek, povely pro hlasové ovládání a vytáčení, zprávy v archivu a hry.

Mobilní data

Zatím není stoprocentně jisté, jestli bude možné telefon k počítači připojit datovým kabelem. Pro spojení s počítačem jsem používal pouze vestavěný infraport, Bluetooth chybí.

Philips 530 podporuje datové přenosy GPRS třídy 10. Přímo v telefonu lze GPRS využít u e-mailového prohlížeče, nebo při wapování. Prohlížeč wapu je poměrně pomalý a nedokáže zobrazit některá česká písmenka.

Spolupráce s počítačem

Přestože je Philips 530 mobilní telefon střední třídy, dostanete k němu ovládací software, za který by se nemusely stydět ani nejlepší mobily.


Ovládací prostředí programu

Program Mobile Phone Tools se skládá z několika částí. Lze s ním upravovat a nahrávat obrázky a vyzváněcí melodie, pracovat s telefonním seznamem, synchronizovat data s Microsoftu Outlookem, pracovat s textovými a e-mailovými zprávami, zálohovat data. Je také možné snadno vytvořit datové spojení.

Philips 530: finální zhodnocení

Philips 530 je velice dobrý telefon střední třídy, kterým Philips může překročit svůj stín nenápadného výrobce v pozadí. Při srovnání funkcí pomocí redakční hodnotící metodiky získal Philips 530 známku chvalitebný.

  • Rozměry, hmotnost, displej: výborný (93 %)
  • Výdrž, hardware, ovládání: chvalitebný (74 %)
  • Telefonování: výborný (89 %)
  • Práce se zprávami: chvalitebný (69 %)
  • Organizace času: výborný (86 %)
  • Zábava: chvalitebný (71 %)
  • Informační a datové funkce: chvalitebný (73 %)
  • Celkové hodnocení: chvalitebný (80 %)

Verdikt: průměrně drahý a velmi dobře vybavený mobil


Podrobné parametry Philipsu 530 najdete v katalogu mobilů. V něm můžete Philips také srovnat s ostatními mobily.

Plusy a mínusy

+ špičkový displej
+ kvalitní vyzvánění a funkce kolem
+ vestavěné rádio
+ kvalitní software pro práci s počítačem

– telefon je poměrně pomalý
– paměť pro přijaté SMS je pouze na SIM
– telefon při psaní neodpočítává znaky

Další informace

Philips Česká republika
telefon: 233 099 999
web: www.philips.cz, www.pcc.philips.cz/gsm


Další informace o Philipsu 530 najdete ve velké recenzi. Je u ní také čtenářská diskuse. Nezapomeňte ani na velkou galerii všech fotografií, které jsme při přípravě recenze pořídili.

 

Další článek: Philips 530 (velký test)

Témata článku: Philips, , Philips 530, Zvuková nahrávka, Test, Phil