Philips 530 (velký test)

Philips překračuje svůj stín. Nový model 530 má špičkový barevný displej, výborné vyzváněcí melodie, vestavěné rádio, lze k němu přidat digitální fotoaparát. Přečtěte si rozsáhlou recenzi, kterou doplňuje galerie s téměř sto padesáti obrázky.

Philips 530 je poměrně pomalý telefon. I když okamžitě vypnete animovanou nabídku (to je doslova nutnost), při některých operacích si přesto počkáte déle, než by bylo ideální. Dosti pomalé je například spouštění nabídky MMS, větší rychlost by si zasloužilo listování seznamy obrázků nebo SMS.

Protože jsme měli k dispozici pouze anglickou verzi telefonu, nemůžeme hodnotit kvalitu počeštění. Philips si ale nerozumí s českými znaky – v telefonu je nenapíšete a při přenosu z počítače se diakritika znehodnotí. Jedinou výjimkou, kdy háčky a čárky nedostanou na frak, je e-mailový prohlížeč; ale o něm až později.

Když vyměňujete karty SIM a nestihnete to do několika sekund, musíte potom znovu nastavit datum a čas. Tohle by si současné telefony už opravdu mohly pamatovat.

 
Pokud vyměňujete SIM karty, takový displej u Philipsu uvidíte častěji

Telefonování

Zvuk při hovoru je průměrný – žádná špička, ale na druhou stranu ani nic, co by se mělo kritizovat. Zvukové vlastnosti lze mírně upravit vestavěným ekvalizérem, doporučuji aktivovat zvýraznění basů, které sluchátku trochu chybí. Zvuk by ale mohl být hlasitější, dobře jsem slyšel jen s nastavenou maximální hlasitostí, kdy už nezbývala žádná rezerva. Vlastně ano – funkce hlasité handsfree, jejíž reproduktor kolem tlačítka pět v hlučnějším prostředí možná využijete jako při normálním hovoru. Při aktivovaném hlasitém handsfree je však v pozadí slyšet silnější šum.

   
Zadávání telefonního čísla • vytáčení  • dvakrát příchozí hovor

U Philipsu 530 si musíte vybrat, jestli chcete používat telefonní seznam na kartě SIM nebo v telefonu, oba dva nelze používat najednou. Ačkoli Philips na svých stránkách uvádí kapacitu seznamu 1 500 jmen, ve skutečnosti se jich do telefonu vejde 299. Ale to by mohlo stačit. Vyhledávání v seznamu (dostanete se do něj rychle stisknutím joysticku dolů) bohužel probíhá jen podle prvního znaku.

 
Mobil si všimne nové karty SIM a zeptá se, zdali se mají jména zkopírovat
do paměti telefonu • v nabídce lze nastavit, kterou paměť chcete používat

Adresář v telefonu je vícepoložkový, kromě jména a příjmení (zadávají se zvlášť) můžete k osobě přidat e-mailovou adresu, textovou poznámku a šest čísel, které jsou odlišeny ikonou. Vybrané číslo lze nastavit jako standardní, k ostatním se ze seznamu dostanete až dalším výběrem.  

  
Telefonní seznam • detail jména • výběr typu při zadávání telefonních čísel

Každé jméno lze přiřadit do jedné z dvaceti skupin a jim potom přiřadit zvláštní vyzváněcí melodii a obrázek, který se při vyzvánění objeví na displeji. Skupiny ale nijak nespolupracují s vyzváněcími profily, hovory podle nich nelze filtrovat. Všechny profily kromě jediného mají navíc pevnou konfiguraci, nelze ji změnit.

  
Volba skupiny • nastavení skupin • vyzváněcí profily

Zvoníme

Kvalita dvaatřicetihlasého vyzvánění je špičková, Philips 530 patří v tomto ohledu k nejlepším mobilům. Vyzváněcí melodie jsou ve standardním formátu MID a proprietárním ADP, který obsahuje skutečné zvuky, typicky řehtání koně, bučení krávy, zpěv. Další melodie lze do telefonu dohrát z počítače nebo poslat ememeskou či e-mailem.

Zvláštní vyzváněcí melodii můžete přiřadit textovým zprávám. Dále lze centrálně deaktivovat zvukové upozornění událostí v organizéru, upozornění při vybité baterii, můžete nastavit minutové pípání (první po 45 sekundách, další po minutách – to je chytré).

Vyzvánění u vybraných melodií doprovázejí světelné efekty: na každé straně telefonu blikají dvě diody, další jsou u sluchátka. Pokud by vás to ale obtěžovalo, lze blikání vypnout. Některé melodie jsou rovněž do rytmu doprovázeny vibracemi, u jiných mobil krátce zavibruje jen na začátku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diody skryté pod krytem blikají do rytmu 

BeDJ

V tiskové zprávě, která doprovázela uvedení modelu 530, Philips věnoval asi polovinu prostoru popisu možností funkce BeDJ. Nemyslím si sice, že by to měl být hlavní důvod, proč byste si telefon měli kupovat, přivítal bych také, kdyby tlačítko na čelní ploše telefonu bylo nastavitelné a mohli byste mu přiřadit nějakou častěji využívanou funkci, BeDJ ale přesto stojí za několik odstavců.

 Stisknete tlačítko, ozve se znělka a objeví úvodní obrazovka BeDJ

Jedná se o aplikaci, se kterou můžete mixovat vyzváněcí melodie: zapínat a vypínat jednotlivé stopy, přiřazovat jim nástroje, ovládat hlasitost a do toho ještě občas použít nějaký „dýdžejský“ efekt. Ovládání je trochu složitější, doporučuji proto přečíst návod. V pokročilém módu můžete navíc zkombinovat různé stopy z různých vyzváněcích melodií, které jsou v telefonu – kanál s perkusemi vezmete z jedné skladby, basovou linku z jiné atd.

 
Prostředí BeDJ

Až budete připraveni, zapnete nahrávání a v reálném čase si vytvoříte – zmixujete – svoji vlastní vyzváněcí melodii. Výsledek se uloží ve formátu MID, využijete ho jako vyzváněcí melodii a můžete ho potom třeba i někomu poslat: přes infraport, ememeskou nebo e-mailem.

Funkce BeDJ není úplně unikátní, podobnou věc nabízí i Motorola se svým Motomixerem, Siemens v modelu M55 nazval tuto funkci Cubasis. Možnosti Philipsu 530 jsou ale největší. Tvorba poslouchatelného mixu není nijak jednoduchá, telefon navíc občas trochu „nestíhá“ a vypadne z rytmu.

Stáhněte si dvě ukázky vytvořené aplikací BeDJ: Mix1 a Mix2. O své vlastní dílo se můžete pokusit pomocí internetových demoverzí, jejichž odkazy najdete v předposlední kapitole článku.


V následující kapitole zhodnotíme vestavěné rádio a podíváme se na možnosti práce se zprávami. Ve zvláštní části podrobně popíšu funkce e-mailového prohlížeče.

 

Témata článku: Philips, , Alcatel One Touch 715, Motorola C350, Nokia 3100, Philips 330, Philips 530, Philips Fisio 820, Sagem myX-6, Siemens M55, Siemens MC60, Sony Ericsson T230, Dobrá funkce, Velký test, Velký, Phil, Test, Zvuková nahrávka, Naprostá špička, Nevyužité místo, Nejrychlejší telefon, První úroveň, Dostupná možnost, Splněný úkol