Philips 855: vyrovnané véčko (test)

Líbí se vám véčkové mobily, ale máte rádi displej a klávesnici v jedné rovině? Pak je Philips 855 určený právě pro vás. S ním si, mimo jiné, můžete obrázky pořízené integrovaným fotoaparátem prohlížet v televizi.

Mobilní telefony véčkové koncepce jsou stále oblíbenější. Rozvírací mobil totiž dokáže v poměrně malém přístroji sloučit velký displej s pohodlnou a prostornou klávesnicí. Jedním z výrobců, který si je tohoto trendu vědom, je Philips. V tomto roce uvedl na trh osm nových mobilních telefonů a sedm z nich mělo rozvírací konstrukci. Novinkou je model Philips 855.

Rychlé odkazy
 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové parametry

  • možnost rozevření véčka do úhlu 180°
  • kvalitní hlavní TFT displej s 65 tisíci barvami
  • barevný vnější displej s 4096 barvami
  • vestavěný VGA fotoaparát
  • prohlížení fotografií na obrazovce televize prostřednictvím spojovacího kabelu
  • e-mailový klient pro obsluhu dvou účtů

Hlavní nedostatky

  • málo propracované funkce pro organizaci času
  • při psaní zpráv se neodpočítavají znaky
  • otočná nabídka trochu zdržuje
  • e-mailový klient nepodporuje IMAP a zabezpečené SMTP

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Má svůj styl, na první pohled jsou vidět evropské rysy

Vyrazíme klín klínem

Philips 855 není véčkem jen tak ledajakým. Jeho konstrukce po rozevření vytvoří doslova placku, tedy rovnou plochu klávesnice s displejem, kterou narušuje pouze polozapuštěný kloub. Telefon rozevřený do ideální roviny tvoří díky mírnému zkosení zadní strany směrem k displeji bokorys klínu, což vypadá opravdu originálně. Ovšem ani tisíc slov nevydá za jeden pohled a v případě Philipsu 855 to platí dvojnásobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozevřený telefon tvoří velmi tenký klín narušený pouze výstupkem kloubu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klínovitý tvar je patrný i v zavřeném stavu • telefon je poměrně malý

Klávesnice využívá téměř celou plochu spodní části rozevřeného telefonu, a to je rozhodně dobře. Díky tomu jsou tlačítka příjemně velká, dobře se na nich orientuje hmatem a psaní i delších zpráv je pohodlné. Zajímavá a na dotek příjemná je také povrchová úprava klávesnice: jednotlivá tlačítka, přestože jsou plastová, jsou potažena tenkou pryžovou vrstvou. I při psaní vlhkou rukou vám palec rozhodně nesklouzne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má velice dobré hmatové rozlišení a ani ve tmě se neztratíte

Horní části klávesnice dominuje čtyřsměrné ovládací tlačítko, jehož střed slouží k potvrzování. Po stranách mu sekundují klávesy určené pro rychlé spouštění vestavěné fotoaplikace (klávesa vlevo dole), korekční tlačítko vpravo dole a dvojice tlačítek se zeleným a červeným telefonem. Fungují stejně, jako jste zvyklí z kteréhokoli jiného mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací prvek zaručuje pohodlné ovládání bez překlepů

Na pravém boku telefonu najdete konektory pro připojení cestovní nabíječky, osobní handsfree sady i televizního zobrazovače TVLink. Ten umožňuje prohlížet fotografie a obrázky uložené ve vnitřní paměti telefonu na běžném televizním přijímači. Na levé straně telefonu najdete pouze malé kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výstup hlasitého reproduktoru a kolébkové tlačítko • kryté konektory na pravé straně • infraport

Testovaný telefon je poměrně kvalitně dílensky zpracován, použité plasty jsou velmi dobře slícovány. Mobil tedy ani při silnějším stisku nejeví snahu vrzat. Nedůvěru mám jen ke kloubu, protože u testovaného vzorku vykazoval mírnou vůli, která se bude zřejmě časem zhoršovat. Kromě stříbrno-černého modelu se Philips 855 vyrábí ještě v celostříbrné, stříbrno-bílé a modro-stříbrné variantě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub vykazoval menší vůli, jinak je konstrukce telefonu příkladná

Barva k barvě sedá

Véčko je vybaveno dvojicí displejů. Vnější displej je pasivní a dokáže při úhlopříčce 25 mm zobrazit 96 × 64 bodů. I přes svou drobnost je tento displej kvalitní a zobrazí až 4 096 barevných odstínů. Bohužel firmware telefonu nedokáže barevné možnosti menšího displeje příliš využít.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej poskytne všechny užitečné informace a poslouží i při tvorbě autoportrétů

Vnitřní displej má úhlopříčku necelých padesát milimetrů a jeho rozlišení je stejné jako u konkurenčního Sony Ericssonu K500i nebo T630, tedy 128 × 160 bodů. Displej zobrazí 65 tisíc barevných odstínů a je samozřejmě aktivní. Rychlost překreslování zobrazených informací je dostatečná bez patrných duchů či jiných nectností levnějších barevných displejů. Vejdou se na něj všechny potřebné informace, firmware dokáže zobrazit šest řádků textu plus dva další řádky stavové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej je velký a nabízí velice dobrý obraz

Dva týdny v jednom kuse

Pod plastovou skořepinou na zadní straně se skrývá Li-Ion baterie o kapacitě 600 mAh. Podle specifikací výrobce dokáže baterie udržet telefon v pohotovosti až neuvěřitelných čtrnáct dnů. V průběhu testování vydržel telefon bez dobíjení přibližně týden při běžném objemu hlasových hovorů i textových zpráv, což není vůbec špatná hodnota. Musíme přihlédnout ke skutečnosti, že baterie neměla šanci vykonat potřebný počet plných dobíjecích cyklů, aby ze sebe dostala maximum. Dobití baterie na plnou kapacitu je záležitostí necelých dvou hodin.

Klepněte pro větší obrázek 
Pohled pod zadní kryt

Philips 855 zřejmě nebudou mít v oblibě ti, kdo často mění karty SIM. Karta je ukryta až pod baterií, která je dvojicí kovových západek velmi přesně fixována ve své pozici a bez použití hrubé síly ji nevyjmete. A to nehovořím o množství síly a patřičném grifu potřebném k sejmutí zadního plastového krytu.


V druhé kapitole prozkoumáme prostředí telefonu a telefonní seznam a práci se zprávami. Dále se blíže podíváme na možnosti vestavěného fotoaparátu.

Témata článku: Philips, , , Philips 855, Dobrý obraz, Špatná hodnota, Rozevřený telefon, Test, Phil,