Philips 960: multimediální perla se dvěma megapixely (první pohled)

Philips včera oficiálně představil nový model s označením 960. Jedná se o nejvyšší třídu, výbava telefonu je opravdu skvělá - dvoumegapixelový fotoaparát, výborný displej, pracuje s paměťovými kartami, natáčí video a přehrává MP3 soubory. A to vše v atraktivním balení s výsuvnou konstrukcí.

Philips včera v Amsterdamu představil novou vlajkovou loď své dosavadní řady mobilních telefonů. Telefon označený číslem 960 je prvním Philipsem s výsuvnou konstrukcí. Prvenství má ale více, ať už se jedná o rozlišení displeje, čipu fotoaparátu nebo podporu paměťových karet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Philipsu 960 v barvě White Wide

Klaňte se, elita přichází

Hlavní ovládací prvek je čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Některé ozdobné části těla budou vyrobeny z kovu a nebudou nahrazeny plastovými výlisky. To jenom podtrhne výsostné postavení modelu 960 v produkci Philipsu. Váha přesto nepřekročí hranici mobilního „metráku“, konkrétně by novinka měla vážit 95 gramů. Její rozměry jsou 88 × 48 × 23 milimetrů. Telefon svým vzhledem nápadně připomíná nedávno představené vysouvací telefony Nokie, modely s označeními 6270 a 6280. Hlavní konkurenti jsou tedy již od pohledu zřejmí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné provedení Titanium Tune

Nový vůdce značky musí být ve většině ohledech výborný a displej Philipsu 960 v tomto jistě nezklame. Aktivní displej s technologií TFT dokáže zobrazit 262 tisíc barev při špičkovém QVGA rozlišení (240 × 320 obrazových bodů).

Dobře se tak na něm budou sledovat kompozice snímků, o jejichž pořízení se postará vestavěný fotoaparát s osminásobným digitálním přiblížením, bleskem a rozlišením dva megapixely. Jeho optika není umístěna na vysouvací části, jako třeba u Samsungu D500, ale na základně. V zavřeném stavu byste si tak Philips 960 zezadu snadno spletli s klasickým digitálním kompaktem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optika vestavěného fotoaparátu

Natoč to!

Nejenom fotografie, ale i videozáznamy půjdou devětsetšedesátkou pořídit. A dost možná budou i reálně použitelné, protože by měly být snímány rychlostí 30 obrázků za sekundu. Budou se ukládat do souborů s příponami MPEG4 nebo 3GP do interní paměti telefonu s kapacitou 50 MB. Rozšíří ji karty typu SD nebo MMC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné provedení Silver Sound

Přízvisko „multimediální“, kterým se 960 honosí, zahrnuje i možnost přehrávání hudebních souborů ve formátu MP3, AAC a AAC+. Sdílet data s okolními telefony nebo počítačem půjde díky přítomnosti infraportu, Bluetooth či kebelového připojení do USB konektoru. O datovou výměnu v síti GSM se postará GPRS, EDGE bohužel chybí.

V pohotovostním režimu vydrží telefon podle oficiální specifikace až 300 hodin a 240 minut budete moci hovořit. Narozdíl od mnohých telefonů jiných značek by udávané hodnoty nemusely být příliš daleko od pravdy. S dosavadními modely značky jsme, co se výdrže týče, měli výborné zkušenosti.

Neochvějní, bojte se...

Do prodeje u nás novinka přijde v listopadu tohoto roku, nabízet se bude za 9 990 Kč. Cena je odpovídající výbavě telefonu, dá se však očekávat, že se vlivem konkurence a předvánočního boje rychle sníží. Rozhodně se máme na co těšit. Pokud bude fotoaparát dostatečně kvalitní a nabídka rychlejší než u předchůdců, může Philips pomýšlet i na souboj se lvem mobilní džungle, Sony Ericssonem K750i.

Ve zkratce

rozměry a hmotnost: 88 × 48 × 23 mm, 95 g

konstrukce: výsuvná

barevné provedení: silver sound, titanium tune, white wide

displej: aktivní TFT, 262 tisíc barev, rozlišení 240 × 320 obrazových bodů

fotoaparát: rozlišení 2 MPx (1600 × 1200 bodů), 8× digitální zoom, diodový blesk, možnost natáčení videa

paměť: 50 MB vnitřní paměti, slot pro paměťové karty SD/MMC

multimédia: přehrávač souborů MP3, AAC, AAC+

datová výměna: Bluetooth, infraport, USB kabel, GPRS třídy 10

výdrž na jedno nabití: 300 hodin v pohotovosti, 240 minut při hovoru

Diskuze (42) Další článek: Garmin 10 Deluxe: navigace pro fajnšmekry (recenze)

Témata článku: Philips, Mega, První pohled, Perla, Elita, Phil, Mega +, Pohled, Megapixely, Multi