Philips Azalis 288: tlouštík hubeňourem (test)

V polovině února jste si u nás mohli přečíst recenzi na mobilní telefon Philips Azalis, který se dočkal poměrně kladného hodnocení, i když měl několik nedostatků. Ačkoliv vydrží opravdu dlouho, byl docela tlusťoučký. Novější model, Azalis 288, však hodně zeštíhlel.

Protože jsme tento telefon neměli v redakci, nemáme obvyklý nášup fotografií. Omluvte proto jejich sníženou kvalitu a kvantitu.

Z tlouštíka hubeňour

Na první pohled od sebe Azalis 238 a Azalis 288 téměř neliší. Mobil je však nyní díky stříbrné barvě v kombinaci s modrou či šedou mnohem elegantnější. Přední maska je u obou barevných kombinací stříbrná a zadní strana je černá. Barevně jsou odlišeny tlačítka a pruh lemující tělo přístroje po celém obvodu mezi stříbrnou a černou. V mém okolí se Azalis 288, co se designu týče, ve valné většině s kladným hodnocením. Prostě se líbil. Když byl starší Azalis 238 v redakci, právem jsme jej nazývali „buřtík“, jelikož má tloušťku tři centimetry.

Azalis 288 však „buřtíkem“ již nazývat nesmíme. Zhubl o sedm milimetrů, rozměry jsou tedy 119 x 44 x 23 mm plus dva centimetry anténa. S tloušťkou klesla i hmotnost na velmi dobrých 97 gramů. V dlani telefon působí velmi křehkým dojmem, je cítit plastové šasi. Co mobil „vydrží“ jsme bohužel vyzkoušet nemohli.

Malou výtku směřuji ke klávesnici. Klávesy se mačkají dobře, stisk je jistý a osobně jsem dělal jen minimum překlepů. Dost hlasitá je však mechanická odezva při mačkání kláves, což může v jistých situacích vyrušovat. Navíc tlačítka v horní polovině jsou slyšet mnohem víc než hvězdička či nula. Dojem ze špatného dílenského pracování však vyvrací vtipně vyřešené připojení baterie. Je stejné jako u Azalise 238 - čouhá z ní krátký kablík zakončený malým konektorem. Toto řešení jistě uvítají uživatelé dvou či více operátorů, jelikož při výměně SIM karty nemusí baterii odpojovat, čímž nepřijdou o některá nastavení telefonu. Druhou (popřípadě třetí) SIM kartu však budete muset nosit v peněžence, jelikož se nevleze ani pod baterii ani pod kryt. Osobně doufám, že se na trhu objeví adaptér pro více SIM karet.

Budete-li mít Azalis 288 v ruce, všimněte si loga Philips na zadní straně. Je vyrobeno ze speciální gumy, která dokáže přístroj na rovném povrchu „přilepit“. Svůj účel splňuje na výbornou, bohužel tato blbůstka má i svou nevýhodu. Leží-li mobil na dřevěném či skleněném stole, vibrační vyzvánění mobil hlasitě rozdrnčí. 

Displej = malá svítilna

Displej je na rozměry telefonu vcelku malý. Co však ztrácí do velikosti, to dohání v intenzitě pomerančového podsvětlení a kontrastu. Horší je homogenita – v dolní části uprostřed je patrná tmavá šmouha. Dostatečné je i podsvícení klávesnice. S trochou nadsázky můžeme Azalis 288 použít jako příruční svítilnu, jelikož se osvětlení po skončení činnosti vypne až za dlouhou dobu.

V klidovém stavu se z displeje dozvíte aktuální čas (buď digitálně nebo analogovým ciferníkem) i datum, název operátora, stav baterie a sílu signálu. Poslední dvě informace včetně mnoha dalších (zapnuté vibrace, zamknutí klávesnice, zaplněná kapacita na textovky a pod.) se nezobrazují ve speciálním řádku, ale formou ikonek, jejichž rozložení i velikost se dynamicky mění podle počtu. Azalis také obsahuje funkci zoom, kterou ocení mnoho hůře vidících uživatelů. Bez zapnutého zoomu zvládne displej zobrazit pět řádků textu při čtení, čtyři při psaní textové zprávy a tři řádky při wapování. Se zapnutým zoomem je to čtyři pro čtení, tři při psaní a tři při wapování.

Ergonomie na úrovni

Hlavním ovládacím prvkem je osvědčené čtyřsměrové tlačítko dominující přednímu panelu. Stiskem tlačítka OK se dostanete do menu a potvrzujete informace. Delší stisk aktivuje mikrofon pro hlasové vytáčení či ovládání. Směrem nahoru je tlačítko C pro mazání znaků, storno a vystoupení z menu o úroveň výš, podržením pak zablokujete i odblokujete klávesnici. Šipka vlevo slouží pro přístup do výpisu hovorů, šipkou vpravo se dostanete do telefonního seznamu. Nechybí známé dvě tlačítka se zeleným a červeným telefonkem.

Samozřejmostí je dvanáct alfanumerických kláves. Tlačítko se zavináčem slouží k přímému připojení na WAP. Osobně bych preferoval tlačítko pro přímý přístup k textovým zprávám. Tlačítko jsem již několikrát omylem – zvyklý ze svého Alcatelu OT 303 – zmáčkl a díval se na připojení. Časem si jistě zvyknete, ale počítejte s tím, že za každého zvědavce, co se bude chtít mrknout na váš nový mobil, obětujete nějakou tu korunu. Každý si totiž vyzkouší, co dělá to hezké tlačítko s tím zavináčem. Nevyužíváte-li wapových služeb vůbec, pak můžete vymazat telefonní číslo v nastavení WAPu, čímž bude připojení znemožněno. Tlačítko menu slouží stejně jako tlačítko OK pro vstup do menu či vystoupení z jakékoliv položky menu do základní obrazovky. 

 

Menu je stejně jako u Azalise 238 realizováno pomocí kolotoče položek. Zde je ovládání velmi intuitivní – šipkami se pohybujete vlevo či vpravo, výběr provádíte tlačítkem OK. Avšak výpis textových zpráv, hovorů, vyzváněcích melodií a telefonní seznam je vyveden v položkách, mezi kterými se pohybujete vertikálně. Je to zprvu trochu matoucí, ovšem zvyknete si rychle. Přeložení do českého prostředí je kvalitní i když se najdou výjimky. Například přijdou-li dvě zprávy, na displeji se zobrazí „2 zpráva“. Nebo u položky „samost.“ by mi mnohem více pasovalo šetření baterie nebo vypnout osvětlení. To jsou však jen drobnosti. 

Velkým pomocníkem je rychlá volba dlouhým stiskem alfanumerického tlačítka. K dispozici máte osm volných tlačítek – jednička je přednastavena na hlasovou schránku a nula pro změnu jazyka (u mobilních telefonů ze sady Go je pak natvrdo přednastaveno i tlačítko dva pro volání na Go linku). Nastavíte-li si například trojku pro čtení a čtyřku pro psaní textových zpráv, nemusíte do menu telefonu pro základní funkce vůbec vstupovat. Tlačítky můžete i přepínat vyzváněcí profily, přijímat hovory i zamykat klávesnici či volat jména z telefonního seznamu.

Hlasové ovládání

Na hlasové ovládání i vytáčení jsem byl zvědav nejvíc. Nejprve musíte příkaz uložit. To provedete v záložce menu-nastavení-hlas.tlačítka. Zde si vyberete jeden z šestadvaceti příkazů a po potvrzení nahrajete příkaz. V klidovém stavu pak na delší dobu stisknete tlačítko OK a vyslovíte příkaz. Koupíte-li přístroj v sadě Go, dostanete zdarma lehkou hands-free sadu. Ta má na přívodním kabelu tlačítko, po jehož zmáčknutí můžete zadávat hlasové povely a vytáčet čísla i přes lehkou hands-free.

Stejná situace je u hlasového vytáčení jmen ze seznamu. Uložení příkazu se však neprovádí v menu nastavení, nýbrž v telefonním seznamu po výběru dotyčné položky. Hlasových povelů může být celkem deset. Zdá se vám to málo? Pak vězte, že více si stejně nezapamatujete. Hlasové vytáčení je výborná věc při použití lehké hands-free, ovládání jsem však využil jen někdy. Asi se ptáte, jak spolehlivé je rozpoznání hlasu. Upřímně řečeno mne trochu zklamalo. Zadáváte-li příkaz například v autě, vlaku či při poslechu hudby, v drtivé většině telefon hlasový příkaz rozpozná. Horší je to v místnosti, kde hovoří více lidí. Zde přístroj buď nerozpozná příkaz, nebo jej rozpozná špatně.

Udělal jsem malý test. Slovo psát jsem si nastavil pro psaní textovek. Pak jsem vyslovoval foneticky podobná slova: Smát a prát rozpoznal přístroj jako psát. Slovo hrát nerozpoznal. Když jsem vyslovil sát (psát bez prvního písmena), přístroj vyhodnotil příkaz k mému překvapení jako zamknout – což byl můj uložený příkaz pro zamknutí klávesnice. Kdyby přístroj sát nerozeznal nebo rozeznal jako psát, dalo by se to omluvit. Že však mé sát přiřadí ke slovu úplně jiné melodie i délky je poněkud divné. V každém případě doporučuji ukládat co nejméně hlasových voleb – snížíte tak možnost špatného rozpoznání.

Přístroj má také hlasový záznamník na (podle manuálu) sedmnáct sekund. Dle mého měření je doba o pět sekund delší. Záznam smíte uložit jen jeden.

 

Jak na textovky

Chcete-li napsat textovou zprávu, musíte nejprve vybrat komu bude určena. Dále je třeba zvolit, zda zašlete melodii či zprávu novou. Na výběr máte také deset přednastavených zpráv typu „Budu mít zpoždění“ či „Čekám na Tebe“. Azalis sice podporuje prediktivní vkládání textu pomocí slovníku T9, jeho česká verze však zatím není pro tento přístroj k dispozici. Psaní tedy probíhá standardním způsobem.

Zkusme si napsat novou zprávu. Křížkem přepínáte mezi velikostí písma, jedním stiskem hvězdičky přepnete na vkládání číslic, druhým stiskem zobrazíte malou tabulku se speciálními znaky. Ke zprávě můžete, jak je již dlouhou dobu u Philipsu zvykem, přiložit jeden z padesáti smajlíků. Obrázky se však korektně zobrazí jen na přístrojích Philips (od starého modelu Savvy výše). Zašlete-li obrázek na jiný mobil, dorazí smajlík složený z ASCII kódů. Nechybí ani možnost připojení automatického podpisu – ten může mít až devětadvacet znaků. Vlastní psaní textové zprávy je díky dobré klávesnici a malé prodlevě mezi druhým stiskem stejné klávesy celkem pohodlné, ovšem přístroj nemohu doporučit ortodoxním textovkářům z důvodu pomalé odezvy přístroje a absence odpočtu znaků. Ze začátku je psaní rychlé, ovšem se zvyšujícím se počtem znaků se psaní velmi zpomaluje.

Všechny zprávy (přijaté i uložené) jsou zobrazeny v jednom seznamu. Podle ikonky poznáte, zda se jedná o zprávu přečtenou, nepřečtenou či uloženou. Ve výčtu nejsou zprávy označené jménem odesilatele, ale začátkem zprávy. Najedete-li kurzorem na zprávu, začne vám v jednom řádku rolovat. Teprve když zmáčknete OK, zobrazí se odesilatel a čas i datum odeslání. Tento způsob je matoucí a co víc, zprávy se neřadí chronologicky podle data obdržení. Zkrátka, textové zprávy jsou i přes možnost odesílání smajlíků největší slabinou tohoto přístroje.

Wapujeme o sto šest

Přístroj má integrovaný wapový prohlížeč ve verzi 1.1. Přenosová rychlost je standardních 9,6 kb/s. Přístroj umožňuje nastavení více profilů připojení, což ocení nejeden uživatel. Při wapování máte k dispozici tři řádky textu, vypnete-li zobrazení nadpisu budete mít o řádek víc. Wapování je velmi pohodlné a intuitivní. Šipkami se pohybujete a tlačítkem OK potvrzujete odkazy. Obě tlačítka se sluchátky slouží k volbě stránky zobrazené v dolní části displeje. Stiskem tlačítka menu při wapování zobrazíte speciální menu, které obsahuje volby jako uložení stránky do oblíbených, odpojení, či restart prohlížeče. Odpojit se také můžete dlouhým stiskem tlačítka C. Nesmíme zapomenout na integrovaný hardwarový modem, díky němuž se můžete připojit z počítače k Internetu.

Vyzváněcí melodie a profily

Na příchozí hovor můžete být upozorněni jednou z devatenácti melodií. Další tři si můžete  vytvořit dle vlastní fantazie. Komponování melodií však není pro neznalé notové osnovy žádný med. Alfanumerickými tlačítky vložíte různé dlouhé noty (či pomlky) a šipkami jejich tón zvyšujete či snižujete. Při komponování vyzváněcích melodií jste omezeni maximálním počtem padesáti not a pomlk. Mnohem pohodlnější cestou je nechat si zaslat melodie formou textové zprávy z internetu. Melodie vytvořené i stáhnuté pak můžete posílat svým přátelům. Vyzváněcí melodie jsou vcelku hezké, stejně jako upozornění na textovou zprávu. Nechcete-li vyrušovat okolí, můžete využít vibrační vyzvánění. Zde musím Azalis pochválit - vibrační vyzvánění je velmi silné. Přístroj nemá upravitelné profily vyzvánění. Výrobce však přednastavil sedm profilů: auto, venku, normálně, potichu, schůzka, samostatně a sluchátko. Aktivaci každého z profilů si však musíte nastavit na tlačítka rychlé volby, jelikož nejsou v menu vůbec dostupné. 

Organizér

Další novinkou oproti staršímu bráškovi Azalisu 238 je organizér na 28 záznamů po dvaceti znacích. Záznamy můžete označit jako dovolenou, schůzku a úkol. Zadáte čas a datum, opakování a dobu upozornění před událostí. Můžete si zorganizovat i profily. Pro představu uvedu názorný příklad. Víte, že každé ráno přijdete do práce v osm. Nastavíte si automatické přepnutí profilu na osmou hodinu. Toto se může hodit školákům, kteří si zapomínají vypnout hlasité vyzvánění. K přehlednému zobrazení událostí slouží denní, týdenní a měsíční pohled na události. Zobrazíte-li si měsíční plán, můžete stiskem OK editovat jen ty události, které se v daném měsíci stanou. To samé platí i pro přehled denní a týdenní. Ovládání organizéru je velmi jednoduché a pohodlné.

  

  

Další funkce

Všechny ostatní funkce se skrývají v záložce Rozšířené. Zde nalezneme počítadlo hovorů, jednu hru BRIX (klasický arkanoid), jednoduchou kalkulačku, a hlasový záznamník na 22 sekund. Budík funguje i při vypnutém telefonu a nabízí denní opakování či opakování mimo víkendy. Mezi položkami mi ale docela chybí konvertor měn. K přístroji dostanete jednoduchý, ale přehledný manuál, který je však skoupý na technické informace.

Baterie

Hlavním „viníkem“ nízké hmotnosti je tenká Li-ion baterie o kapacitě 550 mAh. Nabíjení trvá zhruba půl druhé hodiny. Dle výrobce má udržet mobil v pohotovosti více jak 350 hodin což je téměř čtrnáct a půl dne. Bohužel jsme neměli přístroj zapůjčen tak dlouho, abychom mohli s jistotou říct kolik vydrží. Zde bych rád využl diskusního fóra. Máte-li Philips Azalis 288 již delší dobu, podělte se s námi o vaše zkušenosti ohledně výdrže baterie.

Bude velkým konkurentem

Philips Azalis se již prodává v  sadě Go Street od Eurotelu za 5995 Kč. Za tuto cenu nabízí přístroj mnoho nadstandardních funkcí jako hlasové vytáčení či Li-Ion baterii. Potěší také jeho nízká hmotnost a velmi líbivý design. Jediným černým puntíkem je pomalé psaní textových zpráv. Jeho koupi i přesto klidně doporučím, jde o povedený mobil.

V kostce:

  • Mobilní telefon Philips Azalis 288
  • Zapůjčil: ADAM Tel Hodonín
  • Rozměry: 119 x 44 x 23 mm
  • Hmotnost: 97 gramů
  • Baterie: 550 mAh Li-Ion
  • Udávaná pohotovostní doba: 350 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 4 hodiny
  • Doba nabíjení: 1,5 h
  • Zvonění: 19 + 3 vlastní
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj obsahuje nebo podporuje: budík, časové funkce, jedna hra, kalkulačka, SIM Toolkit, 50 smajlíků, vibrační vyzvánění, přednastavené vyzváněcí profily, WAP, hlasové ovládání (čísla i menu), organizér, T9 zatím bez lokalizace, zasílání melodií z internetu, různé velikosti písma, hardwarový modem, hlasový záznamník na 22 sekund, organizér na 28 položek
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj neobsahuje nebo nepodporuje: Vnitřní paměť pro SMS i telefonní čísla, IrDA, minutové pípání, Bluetooth, HSCSD, GPRS, skupiny volajících

 

Diskuze (38) Další článek: Paegas dá za licenci na UMTS maximálně 2,5 milardy Kč

Témata článku: Philips, , Philips Azalis 288, Phil, Přední maska, Vidící uživatel, Hub, Test, TLO, Hlavní viník