Philips Fisio 311 – malý mobil s velkou odvahou

Přestože společnost Philips před nějakým časem prohlašovala, že s mobily končí, stále se objevují nové modely. Dnes se blíže podíváme na lowend s označením Fisio 311, který se začal prodávat v sadě Go.

I když nejsou mobilní telefony Philips mezi našimi uživateli příliš rozšířené, neznamená to, že jde o špatné přístroje. Ba právě naopak. Vzpomínáte na Azalis 238 a jeho bezkonkurenční výdrž? I jeho mladší bráška Azalis 288 nabízel svého času nadstandardní funkce za velmi příjemnou cenu. Philips neusíná na vavřínech a připravuje nové, vybavenější a přitom levnější přístroje. Jedním z těch, co si budou chtít získat uznání v nejnižší cenové kategorii, je i Philips Fisio 311. Podívejme se podrobněji, čím si své ambice obhájí.

Malý modrásek

Když jsem měl na testování zapůjčen Azalis 288, nemohl jsem přijít na chuť rozměrům, zejména pak výšce. Dostane-li se mi Fisio do rukou, budu mnohem spokojenější. Rozměry 110 x 45 x 25 mm jsou příjemné, k naprosté dokonalosti mi chybí, tedy spíše přebývá anténa. Na druhou stranu zase tak velká není, a i když to obvykle neříkám, pasuje. Bez povšimnutí nemůže zůstat displej. Doufám, že zelené podsvícení a kontrast bude přinejmenším tak dobrý jako u Azalise 2x8.

Baterie má být typu Ni-MH o kapacitě 670 mAh. Dle výrobce má přístroj udržet v pohotovosti až 400 hodin nebo tři hodiny konverzace. Vlastní zkušenosti uživatelů z Itálie, kde se již mobil prodává, hovoří o čtyřech dnech běžného provozu. Použití Ni-MH baterie také zapříčinilo vyšší hmotnost, a to 110 gramů.

Poučil se. Nebo ne?

Ovládání probíhá opět čtyřsměrovým tlačítkem, které se mi osobně velmi zamlouvá. Nemusíte skotačit s prsty z jedné strany přístroje na druhý, všechny důležité úkony máte pod palcem. Inženýři Philipsu se však nepolepšili. Důvodem je tlačítko se zavináčem, jehož nešťastným úkolem je připojit vás k WAPu jediným krátkým stiskem. Mé rozhořčení je o to větší, že je nyní tlačítko dvoupólové, sdílené se zeleným sluchátkem. Pravděpodobnost přehmatu je tudíž mnohem větší, nemluvě o zvědavých přátelích typu „jé, ty máš nový mobil, pujč mi ho… na co je asi toto tlačítko… klik…“

Menu je trochu pozměněno. Nyní již neuvidíme klasický kolotoč položek, jak tomu bylo u modelů Azalis a Xenium, ale je jednu konkrétní položku, jako je tomu u modelu Savvy a Savvy Vogue. Obávám se o snížení přehlednosti a pohodlí, přeci jen, u modelů Azalis a Xenium jste viděli, která položka bude následovat.

Ukaž co umíš!

Jak jsem se již zmínil v úvodu, Philips Fisio 311 bude typickým lowendem. Taktéž jsem se však zmínil, že právě Philips přináší do nejnižších kategorií funkce obvyklé u dražších přístrojů. Takovou funkcí je bezesporu hlasové vytáčení i hlasové ovládání. Doufám, že zůstane zachováno i ovládání stiskem nastavených numerických kláves. Samozřejmostí jsou časové funkce včetně budíku, kterýžto funguje i při vypnutém přístroji. Na příchozí hovor se můžete nechat upozornit jednou ze třiceti vyzváněcích melodií, preferujete-li diskrétnější formu, vibrační vyzvánění vás uspokojí. Další funkce zůstanou více méně shodné se staršími modely. Konvertor měn, či jedna hra Brix (arcanoid) nebo zasílání smajlíků. Novinkou budou animované screen savery a zasílání melodií. Mládež tedy bude mít o zábavu postaráno.

Za málo peněz…

…přinese Fisio 311, jak je u Philipsu zvykem, docela dost funkcí. Když se bavíme o ceně, v sadě Go se tento mobil začal prodávat za 4495 Kč, což je hodně rozumná cena. Navíc zcela jistě za pár měsíců klesne pod čtyři tisíce.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Philips Fisio 311
  • Sítě: 900/1800 MHz
  • Rozměry: 110 x 45 x 25 mm
  • Hmotnost: 110 g
  • Baterie: Ni-MH, 670 mAh
  • Udávaná pohotovostní doba: 400 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 3 hodiny
  • Zvonění: 30 + vlastní
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj obsahuje nebo podporuje: budík, časové funkce, jedna hra, kalkulačka, SIM Toolkit, 50 smajlíků, vibrační vyzvánění, WAP, hlasové ovládání (čísla i menu), T9 zatím bez lokalizace, zasílání melodií v textových zprávách, animované screen savery, 
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj neobsahuje nebo nepodporuje: vnitřní paměť pro SMS i telefonní čísla, IrDA, Bluetooth, HSCSD, GPRS,

 

Diskuze (6) Další článek: Vláda nám chce napíchnout mobily

Témata článku: Philips, Philips Azalis 288, Philips Fisio 311, Obvyklé funkce, F +, Malý mobil, Phil, Mobil, MOBI