Philips Fisio 311: padne do ruky jako ulitý (test)

Výrobce spotřební elektroniky Philips má ve svém výrobním programu také mobilní telefony, se kterými se v nabídkách českých mobilních operátorů setkáváme poměrně často - a dalo by se říci, že se tak děje se železnou pravidelností.

Vždyť kdo by zapomněl na první, skutečně použitelný doťák Paegasu - Philips Fizz, se kterým začínal mobilovat nejeden z nás. Nicméně v poslední době můžete mobilní telefony Philips potkávat spíše v předplacených Go sadách společnosti Eurotel - mám na mysli především Philips Azalis nebo Savvy, kterými vzal zavděk nejeden středoškolský student.

Další do počtu?

Nově se v předplacených sadách objevuje nový mobilní telefon od Philipse - Fisio 311, který jsem měl možnost používat dostatečně dlouhou dobu na to, abych objevil všechny mouchy tohoto přístroje. Fisio zaujme již na první pohled, protože se svým tvarem téměř vůbec nepodobá starším mobilům pocházejícím ze stejné stáje. Při prvním letmém pohledu vypadá testovací černý kousek jako hrouda asfaltu (mobil se však vyrábí ve více barevných kombinací, z nichž nejhezčí je asi světle modré provedení). Po prozkoumání a uchopení do ruky však musíte svůj první názor na tento přístroj radikálně přehodnotit, protože si vás svými proporcemi určitě získá.

Fisio se totiž velmi dobře drží v ruce a do dlaně padne jako ulitý. Důvodem je příjemné zúžení celého zařízení ve spodní části i patřičné zaoblení hran. Odkážu vás teď na obrázky tohoto mobilu - skutečně na něm nenajdete jedinou ostrou hranu, která by snad mohla překážet či jinak znepříjemňovat práci. Jak již tomu tak bývá, nad klávesnicí najdete grafický displej, který je poměrně kontrastní a disponuje dostatečně velkým rozlišením pro zobrazení až pěti řádků textu v přijatelné velikosti. Displej je však poměrně hluboko utopen v těle telefonu a budí zdání, že před ním chybí nějaké krycí sklíčko. Věřte, že žádné sklíčko nechybí a s hluboko zasazeným displejem se budeme muset smířit. Výhradu však mám k podsvícení - je velmi nerovnoměrné a zatímco spodní strana displeje září až běda, topí se horní v šeru. Nerovnoměrné podsvícení je však neduh snad všech low-endových telefonů této značky.

 

Docela pasuje

Přestože celosvětový trend v oblasti mobilních telefonů předepisuje použití antény integrované, najdeme na Fisiu stále ještě špalíček antény externí. Budiž Philipsu přičten k dobru fakt, že anténa Fisia poměrně krátká a tenká, tudíž se s ní dá bez problémů žít. Já osobně například externí anténu používám jako užitečnou pomůcku k vytažení mobilu z hlubokých kapes úzkých kalhot. Pod displejem lze najít velké čtyřsměrové kurzorové tlačítko, jehož pomocí se pohybujete v nabídkách telefonu. Stiskem tlačítka do stran volíte jednotlivé položky, stiskem dolů tento výběr potvrdíte nebo stiskem nahoru jej zrušíte. Pohybem do stran v pohotovostním režimu můžete rychle přepínat mezi sílou a způsobem vyzvánění. Stiskem dolů vstoupíte do menu.

Kryt Ni-MH baterie je poměrně robustní, díky čemuž celý telefon vůbec nevrže podobně, jako je u nových mobilů obvyklé. Zajímavé je připojení baterie, které je realizováno prostřednictvím dvou třech drátků opatřených drobounkým konektorem. Ten se musí zasunout do protikusu na desce s elektronikou telefonu, což není zrovna jednoduchý úkon. Bohužel bez odpojení těchto drátků není možno vyměnit SIM kartu v telefonu, což u staršího Azalise šlo.

Aby bylo na co koukat

Na Fisiu mne poměrně překvapil displej, který je výborně kontrastní a disponuje vysokým grafickým rozlišením. Nedokonalé podsvícení - o kterém jsem již hovořil - mu však hodně přitěžuje. Velmi nezvyklé je také umístění stavových ikon, které nejsou umístěny v horní či dolní části obrazovky jako je tomu u mobilních telefonů ostatních výrobců. Na Fisiu jsou uprostřed displeje analogové hodiny či šetřič obrazovky a po stranách displeje jsou vertikálně umístěny dvě sady ikon po dvou. Pokud si podle mého popisu nedokážete displej představit, odkážu vás na obrázky.

   

Poměrně nezvykle je vytvořeno také menu celého telefonu - na displeji totiž v jednom okamžiku vidíte nejvýše jednu obrovskou ikonu s neméně velkým popisem. Nejenže ikony rotují horizontálně, ale nevidíte ani ikonu následující. Přestože vím, že podobný systém menu je u mobilních telefonů této značky poměrně běžný, příliš jsem si na něj nezvykl a i po poměrně dlouhém používání jsem v menu telefonu poměrně bloudil.

Nudu nemá rád

Přestože se jedná o jeden z nejlevnějších telefonů na trhu, disponuje Fisio poměrně bohatým portfoliem nadstandardních služeb. Zřejmě nikoho dnes již nepřekvapí prohlížeč wapových stránek. Na druhou stranu velmi příjemný a užitečný je budík, čítač délky uskutečněných hovorů, kalkulačka nebo stopky. O zkrácení případné dlouhé chvíle se postará velmi dobře hratelný Arkanoid, který určitě všichni znáte.

Zmínit musím také velmi, velmi silné vibrační vyzvánění, díky kterému již nikdy nezmeškáte žádný příchozí hovor. V počátcích mého testování se téměř pokaždé pořádně leknul při každém příchozím hovoru.
Dnešní mobilní telefony jsou zcela určitě daleko častěji používány k psaní a odesílání textovek než k běžnému telefonování, Textovky na Fisiu se píšou poměrně pohodlně a rychle - má pohodlné klávesy, jejichž stisk je velmi přesný a téměř vůbec nedochází k překlepům či nedoklepům. Při čtení textových zpráv začne text na displeji po krátké chvíli pomalu rolovat po displeji, díky čemuž jej lze přečíst bez nutnosti mačkat kurzorové tlačítko. Samozřejmě však můžete textovkou posunovat manuálně a dle vlastních potřeb.

   

Příjemně překvapil

Závěrem musím zcela určit vyzvednout také vynikající výdrž na baterie, kterou jsou mobilní telefony od Philipsu pověstné a Fisio 311 své stáji ostudu zcela určitě nedělá. 

Philips Fisio 311 je dobrý a kvalitně udělaný mobilní telefon, který je ideálním přístrojem do předplacených sad s nejnižší cenou. Myslím si, že pokud se rozhodnete dát mu svoji důvěru, budete určitě spokojeni, protože získáte mobilní telefon, který přežije čas od času nějaký ten pád na tvrdou zem, vydrží skutečně dlouho na jedno nabití baterie. Fisio si mne získal také dobrým displejem a velkým textem - je to jeden z mála telefonů, který bych doporučil své mamince, které titěrná písmenka mého Siemens S45 již dělají trošku problémy.

   

Podrobný seznam parametrů mobilu najdete v naší databázi.

 

Diskuze (26) Další článek: 18.11.2001 21:50 Jaké ceny čekají na vítěze Nokia Game 2001?

Témata článku: Philips, , Philips Fisio 311, Siemens S45, Test, Dlouhé používání, Velký text, Pad, Phil, Philips Fizz, Jak, F +