Philips Fisio 820 - recenze stylového barevňáka

Nové barevné Fisio je zajímavým telefonem, který zaujme na první pohled a svými funkcemi uspokojí snad každého. Více podrobnějších informací najdete v naší recenzi.
Kapitoly článku
  • Úvod
  • E-mail, Bluetooth, kalendář, dodávané programy

S barevným chrupem

Přestože telefon neobsahuje infračervený port, jehož absenci jsem z počátku považoval za velký nedostatek, lze jej připojit k stolnímu či přenosnému počítači prostřednictvím dodávaného USB kabelu a kolébky či prostřednictvím bezdrátového Bluetooth připojení.

 

Ke kolébce mám několik výhrad. Po svých zkušenostech s kolébkou některých starších modelů mobilních telefonů značky Alcatel jsem k nim již trochu skeptický - již mnohokrát mi telefon přerušil nabíjecí proces jen proto, že se z kolébky uvolnil. Přestože se Fisio v kolébce poměrně dobře drží, dokáže - především dopředu - snadno přepadnout.

Další nevýhodou kolébky je fakt, že USB kabel nejde zasunout přímo do telefonu a kolébka je tedy pro vzájemné propojení naprosto nezbytná, kvůli čemu odpadá možnost použití drátového propojení kupříkladu s notebookem kdekoli jinde, než doma či v kanceláři.

Na druhou stranu je zde však podpora modrého zubu - a nutno říci, že pracuje podle očekávání. Jen jednu výhradu mám - bluetooth se totiž ovládá ve dvou menu - zapíná se v menu Nastavení, ovšem ostatní možnosti modrozubého propojení se nastavují v menu Komunikací. Dá se na to zvyknout, nicméně občas stejně zabloudíte a musíte se vracet. Pokud chcete prostřednictvím Bluetooth propojit svůj mobil s počítačem, musíte ručně zapnout vyhledávání, které trvá jen chvíli a nelze u něj nastavit interval, jak dlouho má být telefon zjistitelný jiným zařízením.

Když jsem se zmínil o modrém zubu, nesmím zapomenout na bluetooth sluchátko také obsahující logo Philipsu. Přestože jej nedostanete současně s telefonem v jedné krabici a musíte si jej koupit samostatně, neměla by být jeho cena příliš vysoká. Toto sluchátko se dobře používá a i reprodukce hlasu je poměrně kvalitní - sluchátko totiž pochází z produkce společnosti Plantronics, která jednoznačně patří mezi jedničky v tomto oboru. Jednu výtku však mám - při nastavení sluchátka na plnou hlasitost si protistrana stěžovala na poměrně zřetelnou ozvěnu, která se při snížení hlasitosti o několik stupňů úplně vytratila. Také spárování obou zařízení bylo jednoduché a bezproblémové.

Jako u počítače

Pro komunikaci s okolním světem nemusíte být omezeni jen hlasem či textovými zprávami. Ne, uvnitř Fisia najdete také e-mailového klienta, který dostatečně zvládá všechny základní operace s emailovou schránkou. Pracovat můžete až se čtyřmi na sobě nezávislými e-mailovými účty, což je pro potřeby mobilního zařízení více než dostatečný počet. Emailový klient umí také přijímat přílohy zpráv elektronické pošty a pokud je takovou přílohou například obrázek ve formátu JPG, umí jej nejen uložit dovnitřní paměti o velikost 277 kB, ale lze jej také prohlédnout vestavěným prohlížečem či použít jako pozadí displeje.

 

Vnitřní paměť je však sdílená - společná pro všechny aplikace, takže její konečná využitelná velikost je závislá na množství informací v ní uložených. Kromě obrázků a emailových zpráv se zde ukládají také položky telefonního seznamu, textové zprávy, všechno nastavení, nahrané vzorky hlasového vytáčení, apod.

Práce s textovými zprávami je v mnohém podobná práci s prohlížečem elektronické pošty. Zprávy můžete ukládat, odesílat, přeposílat. Při vytváření nové textovky dostanete na výběr, zda chcete zprávu napsat sami či zda chcete využít některou z předpřipravených šablon. Protože jsme na Philipsu, můžeme do textovky vložit některý z několika desítek obrázků, které na mobilní přístroje jiných značek dojdou jako obyčejné smajlíky, zatímco na novějších Philipsech se zobrazí příslušné ikonky - poměrně elegantní řešení. Do textovky můžete také vložit emotikon nebo krátkou melodii - přístroj totiž dokáže přijímat i odesílat zprávy ve formátu EMS.

Vždy v obraze

Vestavěný organizér je synchronizovatelný se stolním počítačem a disponuje všemi důležitými funkcemi. Na svůj kalendář se můžete dívat buď v denním, týdením či měsíčním náhledu, seznam úkolů můžete třídit podle data nebo podle priorit, jednotlivé úkoly lze řadit do několika kategorií nebo je lze prostřednictvím Bluetooth přeposlat do jiného mobilního telefonu.

 

Posledním zajímavým je podmenu Extras - zde totiž naleznete zajímavé drobnosti, které sice nevyužijete každý den, ale někdy se mohou hodit. Je zde například počítadlo hovorů, kalkulačka, budík, graficky velmi dobře zpracovaný informátor o velikosti zbývající volné paměti, budík i hlasový záznamník.

Ať žije komunikace!

Doslova samostatnou kapitolou je dodávané programové vybavení. Když tak o tom přemýšlím, jsem si téměř jist, že lepší jsem již dlouho neviděl. Již od vložení dodávaného instalačního cédéčka do mechaniky osobního počítače jste vedeni jednoduchým a přehledným rozcestníkem instalací ovladačů (máte na výběr mezi USB nebo Bluetooth připojením) až po nabídku instalce jednotlivých komponent - komunikačního programu, informací o telefonu nebo uživatelskému návodu ve formátu PDF v několika jazycích.

Pozornost si však zaslouží komunikační program mobile Phone Tools. Po jeho spuštění tak svůj počítač proměníte v mobilní telefon - na obrazovce se objeví graficky pěkně vyvedený panel zobrazující název sítě, sílu signálu i stav baterií a ve spodním nástrojovém pruhu ikony nejrůznějších aplikací. Při spuštěném programu se vám také na spodním ikonovém pruhu vedle hodin zobrazuje malá silueta mobilu. Velmi snadno tak můžete ze stolního počítače přenášet do mobilu fotografie ve formátu JPG. Číst, psát a odesílat textovky i elektronickou poštu, faxovat přes mobilní telefon ze všech Windows aplikací i editovat telefonní seznam, nastavovat datové i GPRS připojení. Při editaci telefonního seznamu můžete také přidat fotografii dotyčné osoby, která se pak objeví na displeji v okamžiku, kdy vám právě telefonuje.

 

Velmi mne potěšila skutečnost, že za celou dobu testování neměl program sebemenší problémy připojit se k mobilnímu telefonu, jak to často vídáme u modelů konkurenčních značek. Právem tak dávám Philipsu za Fisio mobile phone tools pět pomyslných hvězdiček z pěti, protože se skutečně povedl.

Cena, cena, cena

Mobilní telefon Philips Fisio 820 je skutečně stylový telefon s pokročilými manažerskými funkcemi, který usazen ve své synchronizační kolébce neudělá ostudu ani na stole vrcholného manažera. To nejlepší jsem si schoval na úplný závěr - udávaná prodejní cena by neměla přesáhnout deset tisíc korun včetně daně z přidané hodnoty, což je vzhledem k možnostem a schopnostem tohoto telefonu více než příjemná částka.

Podrobné parametry mobilu najdete v naší databázi.

  • Úvod
  • E-mail, Bluetooth, kalendář, dodávané programy

Témata článku: Philips, Philips Fisio 820, F +, Philips Fizz, Phil, Bar, Styl, Kvalitní sluchátko