PhoneDirector: nechte mobil zakousnout do jablka

Všude jsou to samá okna, Windows nebo „xpéčka“, jakoby ani jiný operační systém neexistoval. Ale existuje a výrobci mobilních telefonů jej příliš neberou na vědomí. Ani Nokia svůj PC Suite neposkytuje pro jiné platformy. Jsou majitelé stále oblíbenějších iMaců a MacBooků od Apple ochuzeni o možnost správy telefonu prostřednictvím počítače? Rozhodně ne!

Operační systém Mac OS X je v současné verzi velmi dobře vybaven podporou pro mobilní telefony. Mnoho modelů nejznámějších značek lze prostřednictvím systémové aplikace iSync jednoduše synchronizovat se systémovým kalendářem i adresářem. Pokud však chcete nebo potřebujete se svým telefonem provádět náročnější operace, musíte se poohlédnout pro specializované aplikaci.

Uživatelé Windows mají k dispozici aplikaci Nokia PC Suite, která dokáže uspokojit všechny potřeby plynoucí z potřeby pokročilé správy podporovaného mobilního telefonu. Bohužel Nokia svůj komunikační systém nevyvíjí ve verzích pro jiné operační systémy a Mac OS X není výjimkou. Existuje ale povedená aplikace PhoneDirector slovenské společnosti MacMedia, která dokáže PC Suite velmi dobře zastoupit.

Komunikuje bez drátu

Instalace aplikace je velmi jednoduchá a spočívá v pouhém rozbalení archivu staženého ze stránek výrobce do libovolného adresáře. Přestože je aplikace kompilována pro procesory PowerPC, díky emulační vrstvě Rossetta velmi dobře funguje také na moderních Macích s procesory Intel. Podle vyjádření tvůrce PhoneDirectora by se během několika málo měsíců měla objevit nová verze zkompilovaná jako Universal Binary a tudíž plně nativní pro oba v současnosti používané procesory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace PhoneDirector • informace o telefonu 

Běh aplikace je rychlý i v emulaci, není třeba mít strach o její praktickou použitelnost - při testu jsme ji k plné spokojenosti používali na nejslabším modelu počítače Mac mini s procesorem Intel Core Solo taktovaným na frekvenci 1,5 GHz.

PhoneDirector podporuje komunikaci pouze s mobilními telefony vybavenými bezdrátovou technologií Bluetooth, což v případě počítačů Apple není problém; podporu modrozubé konektivity obsahují standardně všechny současné modely v základní výbavě. Před prvním spouštěním aplikace je vhodné mít telefon spárován s počítačem prostřednictvím ovládacího panelu Bluetooth.

Po svém spouštění PhoneDirector nezačne automaticky připojovat váš telefon, ten je nutné připojit volbou položky Connect (Připojit) z menu Phone (telefon). Pokud je telefon spárován, přibližně do deseti sekund se PhoneDirector s mobilem spojí, o čemž vás informuje vypsáním názvu připojeného telefonu v pravé části nástrojové lišty.

S modulární vybavou

Nástrojová lišta je stále viditelnou částí aplikace. Obsahuje přehledné ikony, které reprezentují zástupce na jednotlivé funkční moduly aplikace. Program PhoneManager jejich prostřednictvím nabízí uživateli tyto moduly:

  • Phonebook (Telefonní seznam) - umožňuje pracovat s telefonním seznamem v paměti telefonu, podporuje také vícepoložkové seznamy včetně možnosti definovat a přiřazovat fotografii k vybranému kontaktu. Přímo z telefonního seznamu lze také odeslat rychlou textovou zprávu aktuálně vybranému kontaktu, samozřejmostí je také export a archivace celého adresáře.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Telefonní seznam • úprava kontaktu
  • SIM card - tato volba zobrazí telefonní seznam uložený na SIM kartě. Možnosti této volby jsou podobné schopnostem editoru telefonního seznamu, pouze s omezeními reprezentovanými úložnými možnostmi SIM karty.
  • SMS - práce s textovými zprávami prostřednictvím počítače je velmi snadná a také pohodlná. PhoneDirector pracuje se zprávami uloženými ve vnitřní paměti telefonu a umožňuje zpráva číst, mazat, archivovat; můžete také psát nové zprávy, odpovídat na přijaté textovky a dokonce i přeposílat textovky jinému kontaktu. Sekce určená pro práci s textovkami plně respektuje jejich rozdělení do jednotlivých složek.

    Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
    Stahování zpráv • procházení a čtení zpráv • psaní textovky
  • Gallery - práce s vnitřní galerií telefonu je sice možná přímo prostřednictvím služeb samotného operačního systému, s využitím testovaného programu je však pohodlnější – jednotlivé úložné prostory telefonu jsou prezentovány jako samostatné disky, mezi kterými lze procházet v klasické stromové struktuře. Primárně slouží galerie pro práci s grafikou a u počítačů vybavených integrovanou kamerou iSight dokáže také jejím prostřednictvím pořizovat snímky přímo do paměti telefonu.

    Klepněte pro větší obrázek
    Galerie
  • Kalendář, To-do - kalendář je jednoduchý a přestože nabízí všechny důležité funkce, především kvůli velmi dobré synchronizaci Nokií se systémovým kalendářem iCal nebude zřejmě patřit k často využívaným částem programu. Stejně tak lze pracovat také se seznamem úkolů.

    Klepněte pro větší obrázek 
    Kalendář
  • WAP - nabízí snadnou správu záložek vestavěného wapového prohlížeče mobilních telefonů Nokia.
  • Java - poskytuje jednoduché rozhraní pro vzdálenou instalaci Java aplikací. Před instalací aplikace do telefonu také zobrazí základní informace o instalovaném programu.

    Klepněte pro větší obrázek 
    Správa aplikací
  • Notes - také poznámky v mobilním telefonu mohou být spravovány pohodlně prostřednictvím pohodlní klávesnice stolního počítače.

    Klepněte pro větší obrázek 
    Poznámky
  • Themes, Radio, PhoneInfo - pokud váš mobilní telefon podporuje témata vzhledu, můžete je velmi snadno nahrávat do telefonu prostřednictvím této volby. Také u modelů vybavených FM radiopřijímačem můžete editovat seznamy stanic a konečně volba Phone Info vám poskytne základní informace o vašem mobilním telefonu.

Dostatečná náhrada?

Aplikace PhoneDirector je velmi povedený balík softwaru, které dokáže velmi dobře zastoupit pro tuto platformu neexistující Nokia PC Suite. Přestož se jedná o shareware, není požadovaný licenční poplatek ve výši 29,95 dolarů (přibližně 660 Kč) vůbec nepřiměřený.

Diskuze (19) Další článek: Vodafone je oficiálním partnerem Ligy mistrů

Témata článku: , Mac Mini, Úložné prostory, Phone, Mobil, Radiopřijímač, Nejslabší model, Jablka, MOBI, NEC, Zak, Licenční poplatek