PhraseLator: chytrý pomocník koaličních vojsk

Zařízení se systémem Windows CE pomáhá koaličním vojskům ve válce s Irákem dorozumět se s domorodci. Přístroj mohou využít jak vojáci, tak například lékaři. Jak funguje a co vše umí?

Společnost Marine Acoustics má v nabídce neocenitelného pomocníka jménem PhraseLator. V současné době hojně využívané koaličními, tedy americkými i britskými, vojsky ve válce s Irákem. Operace Svobodný Irák by se bez těchto malých pomocníků jen ztěží obešla. Nikdo totiž nemůže od vojáků očekávat, že se budou schopni dorozumívat v místním jazyce.

PhraseLator je v podstatě pogumované, voděodolné PDA s dotykovým displejem a procesorem Intel StrongARM (206 MHz), na kterém běží systém Windows CE. Jeho jedinečnost vytváří až speciální překladový slovník, který je schopen přeložit hlasovou frázi z angličtiny do zvoleného jazyka. Odpověď samozřejmě také přehraje. Proto je jeho repráček asi pětkrát výkonnější než u běžného PDA. Kromě frází umí překládat i jednoduché otázky, na které lze odpovědět – ano/ne. Kvůli nasazení v terénu je speciální i dotykový displej. Ten je čitelný za každých podmínek – za přímého slunce i za tmy. PhraseLator je napájen buď Li-Ion baterií, nebo čtveřicí tužkových baterií.

  

Vývoj tohoto zařízení byl objednán armádou, která požadovala mobilní prostředek k dorozumívání. Těžit z něj však mohou i jiné složky jako jsou například medici nebo školství. Slovníky z frázemi jsou uloženy na paměťových kartách CompactFlash. Jedna karta poskytuje útočiště v průměru pro 30 000 frází.

V praxi vypadá použití asi následovně:

Vojsko: Zůstaňte klidní – pomoc je na cestě; Ruce vzhůru; Stůj nebo střelím apod.

Lékaři mohou díky tomu rychle zjistit stav pacienta a také ho informovat o jeho zranění.

Lékaři: Kde vás to bolí?; Cítíte bolest?; Máte žízeň?; Ta kost není zlomená; Netahejte za ty hadičky.

Své opodstatnění si přístroj během válečné krize zcela určitě najde. Každopádně je velkým přínosem pro obě strany sporu, že vůbec existuje. S komerční verzí se také počítá, zatím je však ve vývoji. 

Parametry:

  • Kapesní počítač PhraseLator
  • Procesor: Intel StrongARM, 206 MHz
  • Paměť: 32 SDRAM, 32 Flash RAM, slot pro CF
  • Systém: Windows CE
  • Displej: LCD, dotykový
  • Baterie: Li-Ion, 4xAA
  • Konektory: audio jack IN/OUT, USB
Diskuze (14) Další článek: Konečně: Nokia 6310i spolupracuje i s jinými Bluetooth adaptéry

Témata článku: , Chytrý pomocník, Karta CompactFlash, Pomocník, CompactFlash, Pomoc, Chytrý