Plať mobilem: operátoři spolu za peněženku v mobilu

Peníze netřeba, vzkazují operátoři a rozjíždí projekt „Plať mobilem“. Brzy navýší limit platby z 99 na 600 Kč. Jako vždy to má háček...

Mobil dnes už zdaleka neslouží jen na volání, jednou z dalších funkcí, kterou v nějaké formě začneme brzy hojně využívat, bude zcela nepochybně peněženka. Z důvodu narůstajícího zájmu o mobilní platby se pod hlavičkou Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) spojili naši tři GSM operátoři s cílem podporovat tuto formu platebních transakcí. Součástí projektu je také web www.platmobilem.cz, kde najdou informace o mobilních platebních metodách jak zákazníci, tak obchodníci, kteří uvažují o jejich využití.

Nálepku hledej, mobilem zaplať

Operátoři pro obchodníky také připravili marketingovou podporu – vytvořili charakteristickou oranžovo-černou nálepku „Plať mobilem“, která se brzy objeví na místech, kde půjde platit telefonem. Cílem projektu je pak zvýšení povědomí české veřejnosti o způsobech a možnostech placení prostřednictvím mobilního telefonu a zejména pak propagace zásad bezpečnosti při realizaci mobilních plateb.


Nálepka informující zákazníky o možnosti platit mobilem

„Plať mobilem“ umožňuje zákazníkům hradit prostřednictvím mobilního telefonu cenu za služby či zboží bez ohledu, zda zaplatí odesláním Premiové SMS, nebo prostřednictvím platební brány. Aktuálně lze prostřednictvím mobilu platit za SMS jízdenky, parkovné, dárcovské SMS, cestovní pojištění, lístky na kulturní akce, digitální hudbu a DVD či za hlasování v TV soutěžích. Statistická data říkají, že mobil jako platební nástroj používá přes 11 % tuzemských zákazníků, přičemž měsíčně uskuteční více než 5 milionů transakcí.

Na novém portále www.platmobilem.cz naleznou zájemci představení a popis jednotlivých způsobů placení mobilním telefonem, odkazy na obchodníky akceptující mobilní platby a v neposlední řadě rady, jak postupovat v případě reklamace dodaného zboží či služeb, které jsou hrazeny prostřednictvím m-plateb. Součástí portálu jsou rovněž informace o telefonních číslech (tzv. shortcodes), které jsou používány pro Premium SMS. Podle těchto čísel lze určit cenu SMS a kontakt na vlastníka čísla pro případ reklamace.

Klepněte pro větší obrázek
SMS parkovné je jednou z mnoha možností jak platit mobilem, když zrovna nemáte v kapse drobné

Unikátním projektem v rámci portálu je jednotný rozcestník při využití platební brány, který je pro všechny zákazníky stejný, a slouží k přesměrování na platební bránu zákazníkova operátora. Fyzicky to bude vypadat tak, že zákazník při výběru platební metody zvolí „Plať mobilem“ (PM) – kliknutím na logo PM.

Jednoduše, ale draze

Argumentem pro platby mobilem na principu prémiových služeb je jistě jednoduchost, pohlednost a fakt, že to umí každý mobil. Co nám ale operátoři neřeknou je fakt, že mobilní platby jsou drahé a třeba z PremiumSMS dostává konečný poskytovatel služeb či prodejce zboží jen zhruba 50 % z ceny zprávy nezávisle na její výši.

Platby na principu Near Field Communication (NFC), které snad budou brzy následovat by toto eliminovaly. V ideální situaci by tento způsob byl rovnocenný platbě debetní či kreditní kartou. Dobré je také vědět, že aktuálně lze prostřednictvím PremiumSMS platit maximálně 99 Kč, to se ale brzy změní. Operátoři se dohodli na zvýšení limitu na 600 Kč ještě v letošním roce a až na 999 Kč v prvním pololetí příštího roku.

Tak či onak, jen připomínám, že zákazníkům s předplacenou kartou je částka odečtena z kreditu, zákazníkům s paušálem se částka objeví na měsíčním vyúčtování. Není třeba žádná registrace, služba je standardně aktivována. Pokud o prémiové služby z nějakého důvodu nestojíte, či je třeba chcete preventivně zakázat své ratolesti, je to možné. Stačí kontaktovat operátora na zákaznické lince či vše provést prostřednictvím webové správy služeb.

Diskuze (16) Další článek: Sony Ericsson Cyber-Shot S006: premiéra prvních 16 megapixelů

Témata článku: , , , , , Plát, Kulturní akce, Parkovné, MOBI, Mobil, Pen, Milión transakcí, Jednotlivý způsob, PLA,