Počítače do ruky s Windows CE

Co vám mohou nabídnout počítače do ruky s Windows CE?
„Hlava je děravá, papírků jsou plné kapsy, papírový diář váží už skoro kilo. Notebook nemám a ani jej nechci. Samozřejmě, že znám ty malé elektronické diáře, ale velkou důvěru k nim nemám. Jednou jsem si pořídil malé Casio, stálo pár tisíc, mělo malou klávesnici a ještě menší displej – zanedlouho jsem je používal jen jako databázi adres. Jenže já tam chci mít kalendář, úkoly, poznámkový blok. Existuje nějaké řešení?“ A znáte kapesní počítače s Windows CE?

Jak vařili dort
Protože v terminologii kapesních počítačů panuje poměrně velký zmatek, nejprve si – aby bylo v dalším textu jasno – zopakujeme názvosloví. Termínem kapesní počítače se zpravidla označují zařízení menší než notebook, které plní část jeho funkcí, ale většinou jsou zaměřena především na časově-organizační funkce. Důležitou vlastností, která kapesní počítače odlišuje od levných digitálních diářů – ty do kategorie kapesních počítačů neřadím, je jejich bezproblémová konektivita a synchronizace dat s osobními počítači. Další označení, se kterým je možné se setkat, je handheld PC, H/PC, v překladu tedy počítač do ruky, nebo také palmtop, počítač do dlaně.

V pravém slova smyslu se termínem kapesní počítače označují někdy jen modely, které mají klávesnici a neobsluhují se pouze perem (pero a dotykově citlivý displej však mívají). Zařízením, která se obsluhují pouze pomocí pera, se říká osobní digitální asistenti (PDA, Personal Digital Assistent), někdy pouze organizéry, jindy zase Palm PC nebo Palm-size PC.

Tento článek je ale zaměřen na kapesní počítače s operačním systémem Windows CE, proto opouštím tento obecněji laděný úvod.

Možná jste zachytili při mezi producentem velice úspěšné řady organizérů, společností 3Com, a firmou Microsoft, která se pro svá kapesní zařízení chystala použít název PalmPC. Podle 3Com se tento název velmi pletl s označením modelu PalmPilot. Firmě 3Com bylo dáno za pravdu, proto se microsoftí počítače nyní označují jako Palm-size PC (osobní počítače o velikosti dlaně). Ještě aby bylo úplně jasno: Microsoft hardware těchto zařízení přímo nevyrábí, dodává však jejich velmi důležitou součást – operační systém.

Není CE jako CE
Kapesní počítače s Windows CE se však neliší pouze velikostí a způsobem ovládání. I když se u obou typů zařízení, u kapesních počítačů s klávesnicí i u PDA, jedná o aktuální verzi Windows CE 2.0, osobní digitální asistenti (PDA) neobsahují některé aplikace. Rovněž sharewarové a freewarové programy, které lze stáhnout z Internetu, naleznete často ve dvou variantách – pro počítače s klávesnicí a pro počítače bez ní.

U počítačů do dlaně nenajdeme oproti H/PC třeba klasický Průzkumník, který známe z velkých Windows. Nenalezneme zde programy z řady Pocket Office – Pocket Word (ten je nahrazen Poznámkami, které chybí zase u HPC) a Pocket Excel. Palm-size PC neobsahují ani plnohodnotný internetový prohlížeč; ten je nahrazen off-line prohlížečem kanálů, který podle mého názoru není příliš použitelným.

Přeplácáno?
Windows CE je vytýkána velká nehospodárnost s plochou. Prvky, které na osobním počítači s velkým rozlišením ani nevnímám, mohou u malinkých zařízení opravdu zabrat cenné místo. Přestože rolovací lišty byly zúženy a tlačítka zmenšena, Pruh úloh (Taskbar) je možné automaticky zasouvat a aplikace nehyzdí několik řad nástrojových lišt, mohou Windows CE někomu opravdu připadat přeplácané – zvláště třeba při srovnání se strohým, ale maximálně účelným prostředím organizérů Pilot.

Ruční počítače (HPC) používají Pruh úloh stejným způsobem, jaký je používán ve Windows 95 – aplikaci je možné na něj minimalizovat a opět z něj obnovit. To není u kapesních PDA možné. Programy většinou ani nemají ukončovací křížek v pravém horním rohu, nelze je minimalizovat a zůstávají stále v operační paměti. Když už se paměti nedostává, automaticky se z ní uvolní.

Máma má mísu
Jak jsem již předeslal, Palm-size PC neobsahují klávesnici a ovládají se prostřednictvím tlakově citlivého displeje perem. Písmena, číslice a znaky se zadávají buď pomocí softwarové klávesnice, která se zobrazí na displeji, nebo pomocí technologie rozpoznávání znaků (Jot Character Recognition).

Rozpoznávání ručně psaného písma je u Palm-size PC dovedeno k větší dokonalosti než u Graffitti konkurenčních Pilotů. Zatímco tam existuje zpravidla pouze jedna alternativa pro psaní znaků, více-méně intuitivní, a uživatel se musí naučit psát, ve Windows CE je možné některá písmena napsat až čtyřmi různými způsoby. Díky tomu se i nezaučený člověk až na výjimky trefí. Znaky jsou omezeny na jeden až dva tahy, ale když je potřeba vytvořit složitější symbol, třeba znak promile nebo dolaru, stačí se přepnout do módu zadávání symbolů, několika tahy nakreslit promile a potvrdit. Psaní ve Windows CE je navíc jistější, protože se na displeji objevuje stopa pera.

Na konkurenčních Pilotech je pro zadávání znaků vyhrazena ploška pod displejem. Zabírá cenné místo i tehdy, když nepotřebuji nic psát a chci pouze prohlížet. U Palm-size PC se píše přímo na displej a plochu pro zadávání znaků je možné skrýt. Displej se tak může na výšku asi o čtvrtinu zvětšit. Nevím jen, jak bude displej vypadat po půl roce používání. Vlastníci Pilotů si své psací plošky chrání proti „propsání“ lepicí páskou, u Windows tato možnost nepřipadá v úvahu.

Svěřte se svému digitálnímu diáři
Palm-size PC lze využít také jako diktafon a nahrávat do nich zvukové poznámky (to umožňují rovněž některé počítače typu HPC). Nahrávání a přehrávání se obvykle ovládá tlačítky na přístroji a je velmi operativní. Diář není nutné nijak zapínat a hledat program pro záznam zvuku, stačí stisknout a držet tlačítko a mluvit do mikrofonu. Délka záznamu je závislá na množství paměti a na zvoleném způsobu nahrávání. Sedmisekundový záznam tak může mít 2 kB nebo až 160 kB.

Sóóftvééér, dnešní vydání
Mezi aplikace, které mají všechny kapesní počítače s Windows CE, patří Kalendář, Adresář, Pošta a Úkoly. K počítačům s klávesnicí patří mimo jiné ještě Microsoft Pocket Excel, Pocket Word či Pocket PowerPoint; počítače do dlaně jsou typické svým Poznámkovým blokem a Hlasovým záznamníkem. Všechny počítače rovněž obsahují komunikační programy pro propojení s osobním počítačem

Zatímco Plocha (Desktop) počítačů s klávesnicí je téměř shodná s Plochou Windows 95 a lze z ní přímo poklepáním spouštět aplikace, u Palm-size PC místo Plochy naleznete tzv. Aktivní desktop, na kterém jsou zobrazeny schůzky a úkoly aktuálního dne. Přívlastek aktivní zde není úplně na místě, protože poklepáním na položku se nestane vůbec nic, i když by člověk předpokládal, že se spustí příslušná aplikace a k úkolu či schůzce se zobrazí aktuální informace.

K interním plánovacím aplikacím mám pouze drobné, konkrétní připomínky, které nemá smysl rozpitvávat. V celku jsou velmi kvalitní a zvlášť se mi, uživateli MS Outlooku 98, líbí, že struktura jejich záznamů Outlooku přesně odpovídá – to je výhoda při vzájemné synchronizaci.

Jsem šnek?
Jedním z argumentů oponentů Windows CE je rychlost spouštění aplikací. O odezvách kapesních počítačů rozhodně nelze prohlásit, že jsou okamžité. U spouštění aplikací a přepínání mezi nimi by nějaká sekunda vůbec nevadila, ale reakce na události, například na stisknutí tlačítka, jsou občas nepříjemně dlouhé. Nemám na mysli práci s časově-organizačními programy, ale třeba používání Pocket Wordu s dlouhým dokumentem. Listování v kalendáři nebo vyhledávání adresy je takřka okamžité.

Halí, belí
Kapesní počítače je možné využívat i bez připojení k osobnímu počítači, je to však jako kdybyste z pěti rychlostí automobilu uměli zařadit jenom první dvě. Nejen proto, že data zůstanou v PC pěkně zazálohovaná, ale hlavně kvůli propracované obousměrné komunikaci s počítačovými organizátory času (PIM).

Po vložení Palm-size PC do kolébky, nebo po propojení kabelem se automaticky provede synchronizace dat uložených v interních aplikacích s velkými organizátory na PC a opačně. Nepřekvapí, že s Windows CE je nejefektivnější používat Microsoft Outlook, struktura položek databází je stejná a odpadá improvizace jako u jiných zařízení (že ano, PalmPiloti). Nepochopitelné ale je, že se vzájemně nesynchronizují Poznámky mezi Palm-size PC a Outlookem (snad je to tím, že na velkém Outlooku mohou být pouze textové a ve Windows CE do nich lze navíc i kreslit).

Po potížích s instalací komunikačního softwaru na počítače s Windows NT (uživatele, který se dokonale neorientuje mezi pojmy jako TCP/IP či konfigurace RAS, před ní varuji), jsem přešel na Windows 95, kde instalace proběhla naprosto bez problémů. Na úrovni disků se objevila nová složka Mobile Devices, v níž se postupně (po první synchronizaci) objevily všechny tři kapesní počítače, které jsem měl k dispozici.

ěščřžýááíé – funguje!
Windows CE 2.0 nebyly původně určeny pro našince, komunikují výhradně anglicky. Naštěstí už existují lokalizační nadstavby, které nejenže dokáží zobrazovat a psát znaky s háčky a čárkami, ale dokonce jsou schopny počeštit celý systém.

Konec poskakování kolem horkého hrnce, vrhněme se na recenze počítačů.


  

Pilot nebo Windows CE?
V Computeru 15-16/1998 dostala u příležitosti recenze PDA Palm III celá řada organizérů Pilot ocenění Dobrá koupě za vysokou užitnou hodnotu. Je nyní, po nástupu PDA s Windows CE, tato hodnota snížena nebo ohrožena? Podívejte se na výhody obou zařízení:

Piloti
  • Obrovské rozšíření (63 % na trhu PDA ve Spojených státech)
  • Množství sharewarových a freewarových aplikací na Internetu
  • Nižší cena starších modelů Pilotů, které však mají srovnatelné možnosti
  • Jednoduchost
  • Rychlost

PDA s Windows CE
  • Windows CE nejsou vázány na jednoho výrobce hardwaru. Zatímco Piloty nebude dělat nikdo jiný než 3Com, na straně Windows CE jsou taková jména jako Hewlett-Packard, Sharp, Philips, Casio, Everex.
  • Windows CE nejsou limitovány jednoduchostí prostředí jako u Pilota
  • Lepší rozpoznávání psaného písma
  • Záznamník zvukových poznámek
  • Rozšiřitelnost pomocí karet typu flash
  • Kompatibilita
  • Stabilita
Od Pilotů nelze čekat výraznou technologickou inovaci, pokud mají zůstat i nadále spolu kompatibilní, zatímco v PDA s Windows CE je vidět obrovský potenciál. V dnešní době bych se velice rozmýšlel, jaké zařízení si pořídit, jsem rád, že můj starý Pilot 5000 ještě slouží. Myslím však, že jeho budoucí následník bude mít nálepku Powered by MS Windows CE.
  
Váš názor Další článek: Clik! ve Windows CE – začne se konečně vyrábět?

Témata článku: , , , , Velký zmatek, Win, Windows!, Počítač, Wind,