Pocket PC 2002 oficiálně ohlášeno

Nové vlastnosti se zaměřují na přiblížení Windows XP a lepší spolupráci s počítači používajícími PalmOS.

Pocket PC 2002 bude oficiálně uveden počátkem října, už nyní ale byly vyspecifikovány jeho nové vlastnosti a firmy představily nové počítače s podporou tohoto operačního systému. Pocket PC 2002 je bližší systému Windows XP, to ale neznamená, že by se vrátilo neúspěšné uživatelské rozhraní imitující Windows. Přiblížení Windows XP znamená především upravené ikonky, vyžehlené prostředí a také podporu změny vzhledu pomocí skinů. Do systému byl integrován Windows Media Player 8.0 s podporou kodeků stejné verze. Také program pro čtení elektronických knih Microsoft Reader se dočkal nové verze 2.0.

Podnikoví zákazníci jistě ocení integrovanou podporu Terminal Services pro vzdálený přístup na server s prostředím Windows, je tu podpora také pro připojování prostřednictvím VPN. V rámci podnikové sítě bude přínosem bezdrátová komunikace přes standard 802.11b, je tu i podpora pro Bluetooth, GSM a GPRS. Tato podpora je pochopitelně integrovaná pouze do systému, v hardwaru ji budou muset implementovat až výrobci.

Nový ActiveSync 3.5 umožní synchronizaci i podadresářů elektronické pošty a vylepší tak cestovní používání e-mailu.

Podporu Pocket PC 2002 již přislíbili Compaq, Hewlett-Packard, Casio, Sagem, Toshiba a několik dalších výrobců. Stávající uživatelé Pocket PC budou moci upgradovat svůj systém, pokud je ve Flash ROM a výrobce počítače tento upgrade připraví.

Hewlett-Packard představil současně s tímto oznámením i své dvě nové Jornady s Pocket PC 2002. Nejvýznamnější změnou u HP je přechod na procesor StrongARM 206 MHz, tedy na stejnou výkonnostní úroveň jakou používá oblíbený iPaq od Compaqu, navíc přibyl i křížový kurzorový ovladač. Jornada 565 bude mít 32 MB paměti a Jornada 568 pak 64 MB paměti. Displej je barevný 16bitový, rozměry jsou 13,2×7,65×1,72 cm a váha 173 gramů. Zajímavostí je Li-Pol baterie, která je vyjímatelná, většinou totiž bývá vestavěná. Očekávané ceny (mohou se lišit) jsou 28 700 Kč za Jornadu 565 a 32 800 Kč za Jornadu 568.

Váš názor Další článek: První síť třetí generace bude komerčně spuštěna v říjnu

Témata článku: , , , Ohlas, Pocket, Pocket PC