Pocket PC 2002 Phone Edition a Smartphone 2002

Microsoft na 3GSM World Congress 2002 ve Francii v Cannes představil další odnož svého operačního systému Microsoft Pocket PC 2002 a zároveň Smartphone 2002.

Novinkami se to na tomto kongresu jen hemží. Mezi další patří uzavření strategického partnerství společností Microsoft a Texas Instruments při vývoji nové generace mobilních telefonů založených na platformě Smartphone 2002 nebo nový mobilní telefon Trium 110.

Obě nové platformy (Pocket PC 2002 Phone Edition a Smartphone 2002) jsou si velmi podobné. Základní rozdíl v podstatě spočívá v tom, že Pocket PC 2002 Phone Edition bude sloužit vyspělejším zařízením jako například HP Jornada 928 WDA, kterým poskytuje rozšíření o mobilní funkce a Smartphone 2002 bude určen pro novou generaci mobilních telefonů.

Největší důraz na nové vlastnosti operačního systému Pocket PC 2002 Phone Edition, který je založen na Pocket PC 2002 byl zaměřen na tři ústřední oblasti:

  • Snadná integrace kapesního počítače a mobilního telefonu. Nový operační systém Pocket PC 2002 Phone Edition je navrhnut tak, abyste přechod mezi funkcemi mobilního telefonu a kapesního počítače nepostřehli a brali vše jako jeden celek. Například vytáčení jednou rukou přímo ze seznamu nebo e-mailu, schopnost editovat PIM záznamy přímo z telefonní aplikace a migrace služeb SIM (subscriber identity module).
  • Zvýšení funkčnosti telefonu. Jako základ se vzaly funkce známé ze současných mobilních telefonů, které byly například rozšířeny o intuitivní vytáčení (snad si nebude telefon volat kdy chce), vytváření logovacího souboru pro všechny uskutečněné hovory, rychlé vytáčení, SMS seznam nebo individualizované vyzvánění tóny pomocí *.WAV souborů a další.
  • „Luxusní“ spojení. Operační systém Pocket PC 2002 Phone Edition nabízí více možností pro spojení s ostatními zařízeními. Podpora multiple WAN či Wi-Fi, dále vzdálená synchronizace dat přes ActiveSync server a remote desktop synchronizace (podobně jako u Windows XP) se schopností bezpečné komunikace.

Současně s novým operačním systémem se objevil i termín WDA - Wireless Digital Assistant. S tímto termínem se budeme pravděpodobně v následujících letech setkávat stále častěji. Obdobně jako před několika lety se zkratkou PDA - Personal Digital Assistant. Mezi první zařízení s tímto operačním systémem bude patřit HP Jornada 928 WDA.

Prohlédněte si pár obrázků nového operačního systému:


Kontakty

WDA jako telefon

Nastavení telefonní části

Informace o SIM kartě

Ostatní programy ve WDA

E-mail a SMS

Příchozí SMS zpráva
(podobně je zobrazen i příchozí hovor)

Zmeškané hovory

Platforma Smartphone 2002, která byla dříve označována jménem Stinger přenáší funkčnost kapesních počítačů do mobilních telefonů. Smartphone 2002 nabízí většinu funkcí a možností Pocket PC 2002 Phone Edition na menší rozměr displeje telefonů (176 x 220 pixelů). Opět je snaha o co nejjednodušší ovládání běžných funkcí jednou rukou, podpora 16-bit barevného displeje a další. Stejně jako u PPC 2002 i SMP 2002 obsahuje velké množství předinstalovaných aplikaci od Microsoftu jako Pocket Outlook, Pocket Internet Explorer, MSN Messenger a Windows Media Player. Hovory můžete vytáčet nejenom z aplikace Pocket Contacts, ale i z e-mailu nebo webových stránek, které obsahují tyto čísla jako odkazy. SMS zprávy jsou integrovány do aplikace Pocket Inbox pro zjednodušení jejich psaní a sjednocení ovládání. Rovněž jako u PPC 2002 si uživatel může Smartphone 2002 přizpůsobit svému vkusu od pozadí až po vyzváněcí tóny a další nastavení.

Mezi první zařízení na platformě Smartphone 2002 budou patřit telefony společnosti Sendo z Velké Británie. Následovat budou společnosti Samsung a HTC.

Pro ilustraci možností nabízím opět pár obrázků:


Domácí obrazovka

Seznam aplikací

Vytáčení čísla

Kontextové menu u zpráv

Kontakty

Přidání nové schůzky

Prohlížení webových stránek

Synchronizace
Diskuze (1) Další článek: Bankomaty Paegasu

Témata článku: , , , Snadná integrace, Logovací soubor, Pocket PC, EDI, Smartphone, Edition, Pocket, Phone, Remote Desktop, SMA