PocketMusic: ten pravý přehrávač hudby pro Pocket PC

Pro kapesní počítače na platformě Pocket PC existuje několik kvalitních přehrávačů hudebních souborů. PocketMusic můžeme v tuto chvíli s klidným svědomím prohlásit za špičku ve svém oboru.

Kapesní počítače na platformě Pocket PC vynikají nad ostatními platformami silnou podporou multimédií. Ve spojení s dnes běžně dostupnými velkokapacitními paměťovými kartami se může vaše PDA proměnit v kvalitní přehrávač hudby. Praktické využití této vlastnosti musím ponechat na každém z vás. Někdo hudbu rád má a cestou ze/do školy či práce si nějakou oblíbenou písničku pustí, jiný využije jen PIM aplikace, email či internet. Patříte-li do první skupiny, jistě vás následující řádky zaujmou. Podíváme se na nový Mp3 přehrávač PocketMusic. Hned z počátku vám prozradím, že je program zdarma.

Kde hledat: PocketMusic je ke stažení na stránce výrobce. Po stažení souboru (368 kB) si program nainstalujte a spusťte. Tvůrce programu vyžaduje bezplatnou registraci – učiňte tak na stránce www.pocketmind.com/reg.htm. PocketMusic si v PDA ukousne 446,5 kB paměti.


Je to WinAmp, není to WinAmp...

Designéři programu PocketMusic hledali inspiraci v nejrozšířenějším „stolním“ přehrávači hudebních souborů – WinAmpu. No uznejte – jako by si z oka vypadli:

PocketMusic je rozdělen do tří částí. Nejvýše je samotný přehrávač s obvyklými tlačítky a posuvníky. Nechybí tlačítka pro opakování playlistu, náhodný výběr skladby a de/aktivaci oken ekvalizeru a playlistu. Za zmínku stojí posuvník vyvážení levého a pravého kanálu – nefunguje. Zato posuvník hlasitosti funguje nad očekávání skvěle! Jistě jste si při přehrávání hudby nebo videa (snad u všech programů) povšimli, že lze hlasitost měnit jen ve skocích a nikoli plynule. Osobně jsem poslouchal hudbu ve Windows Media Playeru „se špunty“ na nejnižší stupeň hlasitosti. Ten sice byl příliš tichý, druhý stupeň však zavrhly mé ušní bubínky. PocketMusic umí upravovat hlasitost plynule – přesně tak, jak jsme zvyklí ze stolních počítačů. Parádička!

Nejsme ošizeni ani o příjemné detaily jako rotující název písně, poskakující čárkový ekvalizér či pravdivé hodnoty bitrate a vzorková frekvence dané skladby.

Zvukový ekvalizér

Většina dnešních kapesních počítačů nabízí (na své možnosti) kvalitní zvukový výstup. Máte-li však horší sluchátka (třeba známé „špunty“) můžete postrádat u některých nahrávek (zejména) zvuky v nízkém pásmu. Ekvalizér Pocket Musicu je nachlup stejný tomu z WinAmpu a stejně i funguje. Hodnoty lze sice měnit velmi „jemně“, rozdíl ve zvuku se však projeví vcelku zřetelně. S nastavením a ideálním vyladěním si musíte dát na čas.

Playlist a seznamy písní

I playlist je nachlup stejný, jako u stolního WinAmpu. Stejné je rozložení i funkce jednotlivých tlačítek. Vyhledávání a přidávání písniček probíhá zajímavým způsobem: Chcete-li do playlistu vložit píseň, zmáčknete tlačítko se znakem +, načež se objeví stromová struktura.

  

U každé položky je malé zatrhávací okénko. Zatržením tohoto okénka u daného adresáře vložíte všechny písně v tomto adresáři a vnořených podadresářích. Na tento systém si velmi rychle zvyknete. Jestliže chcete vložit do seznamu všechny písně z kapesního počítače, zatrhněte políčko u kořenové složky a program prohledá celé PDA. Jednoduché a hlavně rychlé. PocketMusic podporuje seznamy „playlisty“ ve formátu *.m3u, který užíváme i se stolním WinAmpem. Vězte, že jsou playlistové soubory vytvořené v PocketMusic i WinAmpu vzájemně kompatibilní.

Drobky

Přehrávání písní můžeme samozřejmě ovládat pomocí hardwarových tlačítek, vyjma ovládání hlasitosti, což je škoda. Nezapomeňte přiřadit tlačítku i funkci Display On/Off: při přehrávání písně můžete zcela vypnout displej a šetřit tak drahocennou energii. Přehrávání hudby kapesní počítač nijak výrazně nezatěžuje. Při poslechu můžete číst dokumenty, surfovat na internetu či vyřizovat poštu.

Umí? Umí!

PocketMusic si poradí s empétrojkama v jakémkoli běžně užívaném datovém toku, nezaskočí jej ani VBR. Zapomenout však musíme na podporu formátu WMA, Mp3 PRO i stále oblíbenějšího formátu Ogg Vorbis. PocketMusic podporuje i standardní „WinAmpovské“ skiny, úpravu ID3 Tagů a pokročilý správce playlistů. Tyto funkce však podporuje až placená verze za 19,95 dolarů. Program PocketMusic je opravu kvalitním kouskem softwaru, až je s podivem, že je nabízen zdarma. Za bezplatnou registraci rozhodně stojí!

Diskuze (6) Další článek: Eurotel: ceny sad Go a mobilů na únor

Témata článku: , , , Pocket PC, Pro +, Pokročilý správce, Pře, Hud, Pocket, Přehrávač