Pod pokličkou Oskara: baterie nám vydrží déle

Podařilo se nám získat informace o zajímavé novince, kterou pro své zákazníky nachystal Oskar. Nejenže vám baterie vydrží při hovoru déle, ale mobil sníží při hovoru vyzařování.
Podařilo se nám získat informace o zajímavé novince, kterou pro své zákazníky nachystal Oskar. Nejenže vám baterie vydrží při hovoru déle, ale mobil sníží při hovoru vyzařování. Oskar totiž do své sítě již delší dobu zavádí DTX. V současné době už DTX funguje ve větší části sítě a velmi brzy bude pracovat v celé Oskarově síti.

Co že to DTX vůbec je? DTX neboli Discontinuous Transmission je funkce sítě, která umožňuje vypnout vysílání telefonu při hovoru v té době, kdy nehovoříte. Tuto funkci musí také podporovat samotný telefon, nicméně většina (i starších) telefonů DTX podporuje. Díky této funkci se při hovoru dosti podstatně šetří baterie vašeho mobilu, neboť v okamžiku, kdy právě nehovoříte a posloucháte, co vám říká druhá strana, tak váš telefon nevysílá.

V praxi tak můžete až dvojnásobně prodloužit jeho výdrž při hovoru. To, že je technologie DTX v síti implementována pocítíte hlavně u déle trvajících hovorů. DTX u Oskara tak určitě přivítají uživatelé Oskarty bez limitu, kteří za hodinu hovoru v rámci sítě Oskar platí 10,50 Kč (včetně DPH), takže déle trvající hovory u nich nejsou nikterak nezvyklou záležitostí.

Kromě úspory baterie však přináší DTX ještě jednu výhodu – nižší objem elektromagnetického záření, které telefon vysílá. Když nehovoříte, tak telefon nemusí vysílat žádná data, a tudíž také nevysílá elektromagnetické záření s takovou intenzitou. Jinými slovy, když nemluvíte, tak vašemu zdraví telefon škodí méně.

DTX je mimo jiné také nezbytnou podmínkou pro zavedení technologie AMR (Adaptive Multirate), jehož implementaci do své sítě oznámil před nedávnem Paegas. EuroTel se také nedávno nechal slyšet, že AMR bude také časem zavádět. Že by Oskar nechtěl zůstat pozadu a také kromě EFR chystal AMR?

Popravdě řečeno, už fakt, že Oskarova síť prakticky od začátku podporuje EFR (neboli SuperSound, jak tuto technologii Eurotel nazývá), Oskar nijak nepropagoval a nepropaguje, jelikož je to naprosto samozřejmá součást sítě. Možná se tak zachová i v případě AMR, což v době, kdy jej všechny telefony budou podporovat (v současnosti AMR nepodporuje ani jeden přístroj), bude také naprostá samozřejmost.

Diskuze (22) Další článek: Mobilní telefony: konec soukromí v Čechách?

Témata článku: , , DEL, Oskar, Naprostá samozřejmost, SuperSound