Pohled zpět: historie SMS v Česku

V následujícím článku si společně zavzpomínáme na doby, kdy se v České republice rodila textová zpráva. Připomeneme si, kdo stál u jejího zrodu a co jí pomohlo na vrchol.
Kapitoly článku

Rok 1999 - invaze textovek

V roce 1999 dostaly české předplacené karty konečně možnost odesílat SMS. Ačkoli cena byla oproti paušálům trojnásobná, SMS se chytily zejména u mladší generace. Vzduchem začaly létat miliardy písmenek. Spolu s rozšiřující se nabídkou telefonů s podporou SIM Toolkit rostl i zájem o informační služby.

Koncem února se Radiomobilu dostalo snad nejvyššího ocenění v oboru, když získal prestižní cenu Asociace GSM "Za nejlepší technickou inovaci". Cenu obdržel za balík služeb Paegas Info, GSM Banking a propojení mobilního telefonu s Internetem. Předseda Asociace GSM k tomu řekl: "Členy komise při jejich volbě přesvědčil způsob, jakým Paegas dokázal využít široké spektrum možností, které GSM ve spojení s internetem nabízí. Navíc je zkombinoval s marketingovou kampaní, v níž se službami jako jsou Paegas E-mail, Paegas Info Profil nebo dokonce mobilní bankovní služby, zákazníky seznámil a naučil je svoji nabídku využívat."

Poslední březnový den navíc Radiomobil oznámil prodloužení doby platnosti kreditu na 12 měsíců, Eurotel o dva dny později dokonce na 18 měsíců. V ten samý den si Radiomobil vyzvednul ocenění Produkt/Služba roku 1999 na výstavě Prague Internet World. V kategorii "E-commerce aplikace a služby" získala ocenění za bankovní služby Expandia Banka a cenu v kategorii "Internet služby" za SIM Toolkitové Paegas Info.

V dubnu rovněž Radiomobil prezentoval záměr rozšířit služby GSM Bankovnictví na IPB. Ten byl realizován na přelomu listopadu a prosince. GSM bankovnictví doznalo oproti rok a půl staré verzi předvedené na Fibexu značných změn. Především se jednalo o Multibankové SIM karty, které obsahovaly jak služby Paegas Info, tak i GSM Bankingu. Tato podoba GSM bankingu (kdy se karta dodává "prázdná" a v bance na ní nahrají aplikaci včetně šifrovacích klíčů) je používána u Radiomobilu dodnes. GSM bankovnictví u IPB fungovalo od samotného začátku bezchybně a hlavně neuvěřitelně rychle. Pokud jsem potřeboval převést peníze hned, tak to bylo opravdu hned a ne až za několik hodin.

Rok 2000 - třetí do party a pár Clicknutí

Hlavní událostí tohoto roku byl asi nástup třetího operátora. Oskar sice nepřišel (alespoň v počátku) s ničím převratným, ale trošku rozčeřil stojaté vody svojí cenovou politikou, kdy SMS z nejlevnějšího paušálu stála 0,35 - 0,50 Kč, cena SMS z předplacenky byla levnější i o více než korunu oproti konkurenci. Bohužel v začátku se s Oskarem dalo jen "tlachat", žádných informačních služeb se jeho zákazníci nedočkali. Určitou výhodou oproti konkurenci tak byla jen nižší cena a lepší SIM karty (paměť na 25 SMS oproti běžným 10).

Radiomobil se dopustil v listopadu velikého faulu a pohřbil původně skvělou myšlenku Unified Messaging. Na veletrhu Invex byl slavnostně představen nový portál click.cz. Jeho spuštění bylo naplánováno na 1. listopad a s nepatrným zpožděním (3. listopadu) se tak stalo. Uživatelé, kteří se na zkoušku na portálu zaregistrovali, přišli o svojí původní mobilní e-mailovou adresu @sms.paegas.cz (což předem věděli). Mnozí z nich později zjistili, že kvůli nespolehlivosti služby click.cz, definitivně přišli o svojí původní 100% funkční adresu. Problémy clicku se táhly, portál fungoval nespolehlivě, přeposlané e-maily se často toulaly mnoho hodin.

Uživatelé, kteří na click přestoupili se tak ocitli v situaci, kdy po dobu cca 4 měsíců nemohli využívat přeposílání e-mailů na mobilní telefon. To vše za situace, kdy běžela mohutná reklamní kampaň právě na tento portál. Vše vypadalo jako by v souboji marketingového a technického oddělení vyhrál marketing. Prodávala se zkrátka nehotová, neodladěná služba. Po dobrých zkušenostech z roku 1997 (testování SuperSMS a Paegas Info) mi to přišlo dost divné. I tato myšlenka byla svým způsobem revoluční a portál, pokud by byl řádně odladěný, mohl Radiomobilu vyhrát další cenu v Cannes.
 
Rok 2000 znamenal přetrvávání monopolu Radiomobilu v GSM bankovnictví. Zákazníci Eurotelu se GSM Bankingu do konce roku 2000 nedočkali, a tak měl Radiomobil stále ještě velký náskok. Za prudký nárůst počtu uživatelů GSM Bankingu v roce 2000 se však zasloužila hlavně GE Capital Bank, která nabízela v říjnu ke svému produktovému balíčku Mobil Banka mobilní telefon a SIM kartu Paegasu za neuvěřitelně výhodných podmínek. Za rok si to zopakuje s Eurotelem.

Konec roku se však nese spíše ve znamení lovu zákazníků než radikálních inovací služeb. Operátoři hrají spíše na city a na laciné bonusy. Nejspíše to pro ně má větší okamžitý efekt. Je 24. prosince 2000. Pod vánočními stromky leží tisíce nových mobilních telefonů a vzduchem létají první SMS zprávy z nových čísel, které přispívají do laviny téměř 23,5 milionů odeslaných zpráv. O týden později se nápor písmenek ještě o něco zvýšil, přáníček do roku 2000 bylo více než 27 milionů.

Vývoj služeb se však rokem 2000 nezastavil. Operátoři se i nadále předháněli v inovacích. Dokonalejší mobilní telefony s barevnými displeji přímo vybízely k experimentům. Vznikla Multimediální zpráva - MMS. Začala se psát nové éra. SMS však neztratila nic ze svého lesku, ba naopak. Textovky posíláme v stále hojnější míře. Není proto vůbec špatné zavzpomínat na doby, kdy jsme o esemeskování nevěděli téměř nic. Co na tom, že svou pouť minulostí končíme už v roce 2000. Vždyť ten byl právě rokem přelomovým.

Poznámka: článek byl původně vytvořen pro stránky tmo.webpark.cz.

Témata článku: , , , Infotextu, Revoluční produkt, Pohled, Blbost, Waiting, Philips Fizz, Expandia banka