Pokoří mobily s foťáčkem digitální fotoaparáty? (diskuse)

Studie jedné americké společnosti tvrdí, že už letos se na světě prodá více foťáčků zabudovaných v mobilech než samostatných přístrojů. Čeká nás nová éra fotografování, zahynou klasické digitály?

Pojem "hodinky s vodotryskem" je synonymem pro technickou bizarnost, věc nevyrobitelnou, nežádanou, nesmysl, pro cimrmanovskou „blbinu“.  Telefon s fotoaparátem by zřejmě po mnoho desetiletí spadal do úplně stejné kategorie, nyní se však stal realitou. A co více než realitou: masově prodávaným a kupovaným výrobkem. Letos se mají fotoaparáty v mobilu stát vůbec nejprodávanějšími fotoaparáty, jejichž počet má převýšit souhrnný počet prodaných digitálních i filmových fotoaparátů již v letošním roce. Tvrdí to alespoň výzkum od kalifornské firmy Future Image. (Report a další zprávy si lze objednat na webu, který se na tuto oblast specializuje, s názvem Wireless Imaging)

Útok přišel z Asie

Výzkum dále tvrdí, že megapixelové "foťáko-mobily" budou běžně na trhu už během nejbližších měsíců a 2 - 3 MPx budou velmi rychle následovat. Jedná se údajně o vůbec nejrychlejší proniknutí technologie od doby vzniku k vedoucí pozici na trhu – méně než čtyři roky od prvního komerčního uvedení. Svět dobývá asijská technologie, resp. asijský vynález. Právě v Asii se totiž před několika lety objevil jako kuriozita. Dnes je masově rozšířený a dobývá zbytek světa. Je to ovšem dáno vyspělostí komunikačních technologií v této části světa, zejména v Japonsku, kde vysokorychlostní datové přenosy pomocí mobilu jsou už několik let běžným jevem.

Zajímavé je, že tyto mobily s vestavěnou kamerou se v angličtině označují jako „cell phone cameras“, tj opačně jako fotoaparáty s přídavným mobilem. Předpokládaný světový úspěch těchto hybridních výrobků přinese několik dalších důsledků, které si dnes možná příliš neuvědomujeme. Především: budou to první foťáky, které bude mít většina jejich uživatelů stále a automaticky u sebe. Zatím jsme fotoaparáty s sebou brali, když jsme chtěli fotit na dovolené, na párty, v zoo a podobně.

Mobil s foťákem stále u sebe

Nyní, protože se mobil stal standardním vybavením člověka stejně jako boty, s námi bude i foťák. Důsledek je zřejmý. Bude se fotit daleko víc než v současné době. Fotografie se budou daleko více vyměňovat, posílat a přijímat; zcela jistě se ale budou také daleko více upravovat na počítači, tisknout na domácí tiskárně či vyrábět v komerční fotolaboratoři, uschovávat v archívech a internetových fotoalbech. O rozvoji digitální fotografie už nějakou dobu zřejmě nepochybujeme. Jak je ale možné, že toto odvětví je, resp. bude co do počtu uživatelů tak rychle překonáno mobilními telefony s vestavěnými digitálními fotoaparáty? Důvodů je několik. Prvním, zřejmě nejsilnějším, je marketingová přesilovka mobilních operátorů.

Nejen na českém trhu patří právě mobilní operátoři k marketingově nejsilnějším a nejusilovnějším firmám. Nejen na českém trhu jsou mezi vedoucími firmami na trhu co do počtu stabilních zákazníků, které s nimi navíc udržují úzký kontakt a častou komunikaci, byť i jednosměrnou (marketingovou). Uživatelů služeb vodáren či elektrických podniků je ještě víc než uživatelů mobilních operátorů. Kontakt mezi zákazníkem a uživatelem je zde ale prakticky nulový, uživatel od vodárny nečeká nic než vodu a vodárna mu také nic jiného neumí nabídnout.

Vítězí hlavně jednoduchost

Druhý důvod souvisí s prvním. Mobilní operátoři spolu s výrobci mobilů jsou mistři konzumu, a tak dokáží bez problémů nabídnout foťák, který funguje na jedno tlačítko, protože jich víc ani nemá. Namiř mobil na kamaráda a stiskni, to umí každý. S foťákem ne, a obsluhy foťáku digitálního se navíc valná část populace bojí. To je ověřené. Konečně je zde ono snadné posílání fotografií kamarádům. Fotky skutečně obvykle vyrábíme, abychom se o ně podělili, nikoli abychom si je sami prohlíželi. A pokud někteří z vás namítají, že přece ta kvalita není dobrá, vzpamatujte se. Což si někdy masový, konzumní trh dělal starosti s kvalitou zboží, které kupuje?

Diskuse: myslíte, že bude odvětví digitálních fotoaparátů překonáno mobilními telefony s vestavěnými foťáčky? Dali byste přednost plnohodnotnému digitálu, nebo jednoduššímu řešení v podobě vestavěného foťáčku v mobilu?

Diskuze (157) Další článek: SmartGSM - výborný správce mobilu pro kapesní počítače

Témata článku: , , Disk, MOBI, Diskuse, Digit, Bizarnost, F +, Digitální fotoaparát, Foto, Mobil, Digital