Pokrok nezastavíš: bez čeho se díky mobilu obejdeme

Někdy je to kompromis, jiné funkce mobil naopak vylepšil. Které jednoúčelové přístroje už dnes nepotřebujeme a které zmizí v propadlišti dějin?
Kapitoly článku

Herní konzole

Mobilní hraní je na vzestupu, chytré mobily s dotykovými displeji se dnes po všech stránkách vyrovnají speciálním herním konzolám jako je například Sony PSP. Však také Sony Applu jeho úspěch jako herní platformy pořádně závidí a vymýšlí, jak by své herní tituly dostala do mobilů. A není pochyb o tom, že je tam dostane, příští rok v únoru se očekává oficiální představení PlayStation Phone.

Zvětšit video 
Modern Combat 2, jedna z posledních herních pecek Gameloftu, na iPhone 4

Pokud jste ho snad minuly, tak vězte, že jde o speciální herní mobil s operačním systémem Google Android. Za úspěchem iPhone jako herní konzole stojí App Store, jednoduchost distribuce a časté slevy těch nejlepších her až na pouhých 20 Kč, což je cena, se kterou se ceny her na ostatní handheldy nemohou měřit. A obdoba App Store, Android Market, je jedním z důvodů, proč míří PlayStation hry na mobily s operačním systémem Google.

Sociální sítě, e-mail, web

Přístup k sociálním sítím jako je Facebook, Twitter, YouTube a ostatní je i přes omezující menší displej mobilu srovnatelný s přístupem z PC. Naopak, mobil dá vašemu cyber-společenskému životu šťávu. Nejen že jej máte pořád při sobě a fotkou se svým přátelům pochlubíte okamžitě, ale můžete přidat další rozměr - zeměpisnou polohu. E-mail je další ze služeb, pro kterou už nutně nepotřebujete počítač. Na psaní dlouhých zpráv to není, ale kdo jednou zkusil e-mail v kapse, nechce jinak...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hromadu věcí zvládnete dnes bez počítače, stačí mít v kapse chytrý mobil

Ani přístup na web není tak pohodlný jako na počítači, což vyplývá už z velikosti mobilu. Telefony si často neporadí se složitějšími webovými technologiemi, ale i to je jen malá daň za mobilitu.

Aplikace

Apple AppStore překročil metu 300 000 aplikací, Android Market pomalu dohání se 200 000 mobilními prográmky a snaží se i ostatní platformy. Mnohé aplikace samy o sobě rozšíří možnosti mobilního telefonu o další funkce. Může jít o úplnou drobnost - třeba svítilna využívající blesk integrovaného fotoaparátu. I zde se musíte smířit s kompromisem, na průzkum jeskyně vám taková svítilna stačit nebude, ale najít správný klíč pomůže. Dalším pěkným příkladem je v poslední době tolik populární čtečka knih. Určitě jste tak vášnivý čtenář, že se hned pustíte do jednoúčelového zařízení, nebo si to prvně vyzkoušíte s bezplatnou aplikací a displejem svého mobilu?

Úhloměr, vodováha, Wi-Fi hotspot, dálkový ovladač, teploměr a tak bychom mohli pokračovat dále a dále. Který přístroj jste už zcela nahradili mobilem vy, a to jen díky dodatečně nainstalované aplikaci? Pochlubte se v diskuzi.

Mobil je dnes tak výkonnou výpočetní jednotkou, že se vizionáři ani nepokouší vymýšlet jednoúčelové přístroje. Zkrátka jen novou funkci nacpou do mobilu. Zářným příkladem je slovník nové generace, který překládá cedule z jednoho jazyka do druhého pouhým namířením fotoaparátu. Někdy však pouhá aplikace nestačí, a tak se mobilu pomůže nějakým tím nástavcem. Pak se z něj může stát třeba i EKG diagnostika.

Slibná budoucnost

Co nás čeká a nemine v blízké budoucnosti? Pomocí technologie NFC nám mobily budou suplovat klíče všeho druhu, hrana zazvoní i platebním kartám a mluví se rovněž o osobním fitness trenérovi, respektive o monitorování životních funkcí. Díky postupnému nárůstu výkonu mobilních výpočetních i grafických čipů budou smartphony stále více konkurovat stolním počítačům. Proč mít drahý přehrávač HD videa, když to zvládne i mobil?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Budoucnost vypadá slibně, mobil by se v ní pro nás mohl stát alfou a omegou našeho života

Pokud se předpovědi vizionářů nemýlí, budeme mít jeden univerzální elektronický přístroj, který si po příchodu domů či do kanceláře usadíme do dobíjecí kolébky napojení na monitor a mobil převezme všechny funkce klasického počítače.

Jak ulehčil mobil život vám, co už díky němu nepotřebujete? A jaké nové funkce myslíte, že se mobily naučí v blízké budoucnosti? Popřípadě co byste měli v mobilu rádi vy?

Témata článku: , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Špatná kvalita, EKG, Pokrok, MOBI, Jeskyně, Drahý mobil, Zářný příklad, Správný klíč, Apple FaceTime, Herní mobil, Mobil, Digitální foťák, Dík, Křemíkové nebe, Vodováha, Cedule