Poloviční karta, poloviční odpad. O2 představuje ekologičtější Half SIM

Jedním z přežitků „starých mobilních časů“ jsou plastové SIM karty. V průběhu let se sice natřikrát zmenšovaly (z rozměrů platební karty až po současnou nanoSIM o velikosti zhruba nehtu na malíčku), ale do doby, než budou všechny mobilní telefony vybaveny integrovanou eSIM, se jich úplně nezbavíme. Tím pádem ani plastového odpadu, který je s jejich výrobou spojen.

Klepněte pro větší obrázek

Operátor O2 se snaží udělat alespoň krok směrem k ekologicky  odpovědnějšímu nakládání se SIM a od začátku letošního roku zákazníkům poskytuje tzv. Half SIM kartu. Jak už název napovídá, má poloviční velikost. Ovšem nikoli samotného aktivního nosiče, ale zbytkového plastu, do nějž je SIM karta vlisovaná. Ten si totiž zřejmě z historických důvodů u většiny operátorů stále drží velikost někdejší původní velké SIM karty a tedy rozměry kreditky.

O2 tuto velikost přeťalo na polovinu, nově vydávané Half SIMky tedy měří 43 × 27 mm. Operátor vyčíslil, že díky tomu ročně zbytečně nespotřebuje tři tuny plastu, přepočteno na PET lahve to má být 67 tisíc kusů. Na každý pád tu ale prostor pro další úspory materiálu je. I z poloviční Half SIM totiž využívá aktivní nosič v případě největší miniSIM stále jen zhruba čtvrtinu její plochy a zbytkový odpad může být menší. Ale to už bude spíše než na operátory otázka na výrobce SIM karet, tedy společnosti jako Gemalto (Thales), Giesecke & Devrient, Idemia a další.

Jak funguje eSIM:

Diskuze (32) Další článek: Známe evropské ceny dalšího áčka. Samsung brzy začne prodávat Galaxy A72

Témata článku: , , , , Velikost, Nosič, Nakládání, Platební karta, Thalés, SIM karta, Odpad, Gemalto, Plast, Operátor