Poslední fotohádanky: poznáte Česko a svět z letadla?

Pravidla fotohádanek jsou stále stejná. V článku najdete snímky z internetových leteckých map a vaším úkolem je poznat nebo najít místa, která jsou na nich zobrazena.

Tentokrát jsou to ale fotohádanky poslední. Jejich druhá sezóna po 34 dílech končí, nyní bude následovat přestávka zatím neurčené délky. Je celkem pravděpodobné, že se k podobnému konceptu poznávacích soutěží v budoucnu zase vrátíme, zatím ale není možné říct, kdy to bude a jak budou budoucí fotohádanky vypadat. Důvody k druhému přerušení seriálu jsou osobní i k redakční, můžeme je shrnout do známého „v nejlepším přestat.“

Jak odpovídat

Do diskuze k jednotlivým snímkům pište pouze náznaky, nikdy přímo název místa nebo jeho souřadnice. Uveďte jen malou nápovědu, ze které bude jasné, že znáte odpověď, ale ostatní zároveň nebudou připraveni o motivaci hledat.

Příklad: Vůbec první fotohádanka ukazovala kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Ždáru nad Sázavou. Do diskuze by potom mohlo přijít například: Architekta pozval opat Václav Vejmluva; Ještě dělal Křtiny, Rajhrad a tak dále; Unesco.

Chceme zkrátka, abyste ostatním hned neprozrazovali správnou odpověď.

Dnešní fotohádanky

Čtyři snímky můžete hledat v internetových mapách Googlu.

Jedna trochu složitější

Pokud by se někomu obrázky zdály příliš jednoduché, pokaždé připravíme ještě jednu složitější hádanku. Tentokrát se hledá na celém světě, rovněž na mapách Googlu. Kde je následující místo?

 

Správné odpovědi z minulého kola

1. Panská skála. Čedičové varhany, tvořené pravidelnými pěti až šestibokými sloupci, dosahují výšky až dvanáct metrů a byly objeveny díky postupnému odtěžování dříve holého návrší. Od roku 1953 je z Panské skály národní přírodní památka.

2. Acrobat Park Štíty. Areál pro začínající akrobatické skokany, na jehož vzniku se podílel i Aleš Valenta, nalezneme nedaleko Šumperku. Celkem je zde pět můstků a sportovec skáče do bazénu, kde je voda pro měkčí dopad mísena se vzduchem.

3. Polička. V královském městě, které v roce 1265 založil Přemysl Otakar II., si můžete prohlédnout jedny z nejzachovalejších městských hradeb u nás. Do dnešních dnů se dochovalo 1 220 metrů hradeb s devatenácti věžemi. Polička je také rodištěm skladatele Bohuslava Martinů.

4. Grandhotel Pupp. Prvopočátky jednoho z našich nejznámějších a nejluxusnějších hotelů se datují již do roku 1701, současná podoba budovy pak pochází z počátku dvacátého století. Dnes své klientele nabízí celkem přes dvě stě pokojů včetně Císařského a Prezidentského apartmá.

5. Sony Center, Berlín, Německo. Stavba, která je někdy označována jako „město ve městě“, byla postavena v roce 2000 a spojuje obytné, administrativní, obchodní, zábavní a stravovací zařízení pod jednou střechou. Dominantou budovy je pak obří prosklená střecha, která svým pojetím připomíná deštník.

Diskuze (22) Další článek: Motorola Morrison: další Android pro T-Mobile brzy na scéně

Témata článku: Svět, UNESCO, Foto, Son Center, CISA, Památka, Stravovací zařízení, Přestávka, Let, F +, Přírodní památka, Rajhrad, Pupp, Deštník, Česko