Posloucháme MP3 na Nokiích s Hi-Fi sluchátky

Vyzkoušeli jsme nový adaptér, který z konektoru Pop-Port telefonů Nokia vyvede výstup na klasický stereofonní jack 3,5 mm. K Nokiím 6230i a 6681 jsme připojili kvalitní sluchátka Koss Porta Pro a navíc srovnali zvuk s MP3 přehrávačem Apple iPod. Rozdíly jsou jen minimální, kvalita špičková.
Kapitoly článku
V každé recenzi mobilního telefonu, který podporuje přehrávání hudebních souborů MP3, si stěžujeme, že kvůli nestandardním konektorům nemůžeme posoudit kvalitu zvuku s lepšími sluchátky. Až na pár smartphonů zatím žádný výrobce nevybavuje své telefony konektorem typu jack, do něhož by bylo možné zapojit kvalitní sluchátka. A u jednoduchých „pecek“, které výrobci ke svým hudebním telefonům přikládají, se o kvalitě většinou vůbec nedá mluvit.

V únoru nás proto velmi zaujalo, když se na webu Nokie objevil obrázek adaptéru AD-15, který z firemního Pop-Portu vyvede kontakty na standardní jack 3,5 mm. Umístění tohoto produktu na web byla možná chyba, protože nikde nejsou k dispozici žádné další informace a produkt se začne teprve za několik týdnů prodávat. V červenci si už i čeští uživatelé Nokie 6320(i), smartphonů Series 60 a dalších telefonů, které používají Pop-Port a přehrávají MP3, budou moci poslechnout hudbu v kvalitě, jakou z mobilu asi ještě neslyšeli.

Prostě drát

Je vhodné zmínit, že adaptér, který testujeme, je prvním produktem této kategorie. Budou následovat další a třeba i praktičtější. Veškerá elektronika by se totiž určitě vešla do malé krabičky spojené přímo s Pop-Portem a jednotlivé části by nemusel dělit asi deseticentimetrový kablík jako v tomto případě. Však už to také někteří neznačkový výrobci za Nokii udělali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Drát a srovnání velikosti s Nokií 6230i

Na produktu není moc co popisovat. Na jedné straně je zástrčka do Pop-Portu, na druhé krabička se zdířkou pro jack 3,5 mm. Mezi tím je pogumovaný kabel s tloušťkou 2,5 mm. Telefon připojený adaptér rozezná jako osobní sadu handsfree. To znamená, že mobil vypne vestavěné sluchátko a hovor přenese na externí zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabička s konektorem a druhý konec, na kterém je Pop-Port

Jak probíhaly testy?

Adaptér jsem zkoušel se dvěma hudebními Nokiemi: telefonem 6230i a smartphonem 6681. Na jejich paměťové karty jsem nahrál stejné soubory MP3 různých žánrů. Jednalo se o kvalitně připravené soubory s bitratem 192 kb/s a výš, pouze v jednom případě jsem vyzkoušel i bitrate 128 kb/s. Stejné skladby byly pro porovnání také v Apple iPodu (4G, 20 GB).

Nokia 6230i Nokia 6681

Co jsem poslouchal?

  • Dan Bárta: Intropicture
  • Ennio Morriccone: Gabriel‘s Oboe
  • Frank Zappa: Bobby Brown Goes Down
  • Hradišťan: Modlitba za vodu
  • Rammstein: Ich Will
  • W. A. Mozart: Requiem; Tuba Mirum
Hudbu na obou telefonech a na Apple iPodu jsem poslouchal se sluchátky Koss Porta Pro. Jsou to přenosná skládací sluchátka s velmi výraznými basy, kvůli kterým je někteří milují a jiní nenávidí. Rozhodně netvrdím, že Koss Porta Pro jsou nejlepší – za nižší cenu lze sehnat stejná nebo třeba i kvalitnější sluchátka (záleží na subjektivních požadavcích). Koss Porta Pro je ale velmi slušný standard sluchátek „na ven“ a myslím, že pro porovnání přehrávačů jsou velmi vhodná.


Sluchátka Koss Porta Pro

S adaptérem jsem pro zajímavost vyzkoušel i bílá sluchátka dodávaná k Apple iPodu. Přestože jsou součástí standardního balení všech těchto přehrávačů, Apple se docela povedla a zajímalo mě, jestli je s nimi zvuk lepší ve srovnání se sluchátky, která najdete v krabici s telefony Nokia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připojená sluchátka se zahnutým a rovným jackem

Potom jsem seděl, přehazoval jacky, poslouchal, hodnotil, zapisoval. A v následující kapitole tohoto článku najdete výsledky.

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230i, Nokia 6681, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Modlitba, Vestavěné sluchátko, Sluch, Výrazný bas, F +