Possio PM70: mobilní fax na cesty

V dnešních mobilních sítích můžete používat nejen všemožné telefony nebo mobilní organizéry – nosit s sebou můžete i plnohodnotný fax, s jehož pomocí můžete přijímat a odesílat faxy skutečně odkudkoli.

Není tomu tak dávno, kdy se u nás začaly objevovat první faxové přístroje. Jejich cena, velikost i hmotnost dosahovaly neuvěřitelně vysokých hodnot a patřily k výbavě pracovních stolů jen těch nejúspěšnějších. Naštěstí tyto doby jsou již za námi, a tak není žádným problémem potkat faxy malé a přenosné. A Possio PM70 je jedním z nich.

Na velikosti záleží

Velikost celého zařízení je dostatečně velká pro schopnost přijímat a odesílat faxové stránky velikosti A4, což je v řeči čísel 49 x 289 x 149 milimetrů. Tisk příchozích dokumentů se provádí na běžný termocitlivý papír, kterého je v zařízení k dispozici celých patnáct metrů. Napájení celého zařízení má na svědomí vestavěná Ni-Mh baterie, která dokáže udržet přístroj v pohotovosti celé tři týdny.

Possio PM70: všimněte si malé vyčuhující anténky - ještě o ní uslyšíme.

Mobilní fax Possio však neobsahuje žádný vestavěný modul mobilního telefonu a proto jej nelze používat samostatně. Je zde ale jedno velké ALE. Tento fax totiž lze využít pouze ve spojení s odpovídajícím mobilním telefonem – či ještě lépe s mobilním komunikátorem. Z tohoto důvodu jej lze používat ve dvou různých módech.

Má či nemá?

Tím prvním je spojení s mobilním komunikátorem – například s Nokií 9110 nebo 9210. Díváte-li se teď na fotografie a vidíte na nich zřetelnou malou anténku? Máte pravdu, protože na fotografiích je přístroj zachycen ve druhém módu – Possio obsahuje totiž jeden slot na kartu PCMCIA, ve kterém je vložen Nokia CardPhone – GSM datový modul ve velikosti běžné kreditní karty.

Possio PM70: telefonovat můžete také - prostřednictím klasického telefonního sluchátka.

Possio však neumí pouze odesílat a přijímat faxy – dokáže také vytisknout příchozí textové zprávy nebo prostřednictvím přídavného sluchátka běžně telefonovat. Ve spojení s komunikátory jej lze využít také jako tiskárnu – avšak z důvodu tisku na nestálý termocitlivý papír se vytištěné dokumenty příliš nehodí pro archivaci.

Za hodně peněz...

Závěrem se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Cena tohoto devíti set gramového cestovního faxu je v přepočtu na české koruny je neuvěřitelných čtyřicet tisíc korun, což je opravdu hodně. Útěchou může být snad jen skutečnost, že v této ceně je již započten CardPhone, takže můžete začít ihned faxovat bez nutnosti  dokupovat další zařízení.

Váš názor Další článek: Jak jsem chvíli používal Nokii 7650

Témata článku: Fax, Mobil, MOBI, F +