Pozadí GSM tarifů Air Telecomu: mlžení se nevyplácí

Čtvrteční slova doprovázející nabídku Air Telecomu dostávají nový smysl. Pozadí je komplikované a síťový operátor T-Mobile bude dělat problémy.

Včera oznámil start Air Telecom. V tiskové zprávě bylo několikrát zdůrazněno, že se nejedná o virtuálního, ale o plnohodnotného operátora. Je to hra se slovy a definicemi pojmů, já poskytovatele služeb bez vlastní sítě (ano, vím, že Air Telecom má CDMA síť, ale tady jde o GSM) považuji za virtuálního operátora, proto jsem jej tak v článku označil. Ve zprávě chybělo jméno síťového operátora, jehož infrastrukturu bude Air Telecom využívat – prý ze smluvních důvodů. Zmínku o U:fon klubu jsem považoval za zbytečnou, a tak jste se o ní nedočetli vůbec. Kompletní znění včerejší tiskové zprávy přiložím na konec tohoto článku, a to včetně dalšího dokumentu „otázky a odpovědi“.

Všechny tři tučně zvýrazněné pojmy z předchozího odstavce dnes dostaly nový nádech, když na konkurenčním webu Mobil.cz vyšel článek odhalující firmu Starlife exolympionika Roberta Změlíka jako spojovací článek mezi Air Telecomem a T-Mobilem. Primárním artiklem společnosti Starlife jsou potravinové doplňky, ale zároveň členům svého klubu už několik let nabízí levné mobilní volání. S negativní konotací bychom firmu mohli označit za šedého virtuálního operátora, jinak je to legitimní smlouvou zaštítěný partner T-Mobilu.

Stěžejní otázka pro potenciální zákazníky Air Telecomu zní: Máme důvod se obávat, že se jednoho dne ocitneme bez spojení, protože bude T-Mobile vstup Air Telecomu do své sítě touto boční cestou považovat za porušení smlouvy se Starlife? Mluvčí Air Telecomu Aleš Kacl pro MobilManii říká, že nikoliv: „Žádný ze zúčastněných subjektů nehodlá na současném stavu nic měnit, žádné odpojování rozhodně nehrozí. Starlife podle smlouvy může služby prodávat dále v rámci neveřejné nabídky, Air Telecom služby rovněž nabízí v neveřejné nabídce U:fon klub s vlastním logem klubu.“ Tím je tedy vysvětlena existence U:fon klubu, jedná se o formální splnění podmínky neveřejnosti téhle nabídky.

Klepněte pro větší obrázek 
Formální splnění smluvních podmínek, nebo klička, říkejte U:fon klubu, jak chcete.

Od označení virtuální operátor se Air Telecom ostře distancuje, zároveň však připouští, že se o tento způsob spolupráce snaží. Jednání s T-Mobilem podle Kacla probíhají. V případě úspěchu a podepsání smlouvy přímo mezi Air Telecomem a T-Mobilem by zákazníci Air Telecomu neměli pocítit žádné změny.

Komentář

Takové je tedy pozadí služeb, které od včerejška nabízí Air Telecom. Zároveň se však nemohu zbavit dojmu, že byla kolem celé věci od počátku cíleně vytvářena mlha. Mlha, hra se slovy – opět, jak chcete.

  • Je zřejmé, že operátor bez vlastní GSM sítě není plnohodnotný operátor. Air Telecom se tak přesto označuje, protože přece má vlastní CDMA síť. Co na tom, že včera šlo o GSM tarify? Tedy není to lež, ale je to trochu irelevantní.
  • Jméno síťového operátora (toho, ke kterému se technicky připojí mobil s vloženou SIM kartou od Air Telecomu) v tiskové zprávě chybělo, i když je to první věc, na kterou se novináři zeptají a dříve či později se dostane na veřejnost. Chyběla i zmínka o prostředníkovi. Myslím, že zbytečné kličkování a zatajování nakonec nadělá víc škody.

Co na to T-Mobile

V tomto bodě jsem chtěl článek ukončit, dorazil však komentář od tiskové mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové:

  1. Air Telecom s námi nemá, a nikdy neměl, uzavřenou smlouvu o VNO (Virtual Network Operator, virtuální operátor).
  2. Obchodní podmínky smlouvy Starlife - TMCZ v žádném případě neumožňují, aby další subjekt nabízel koncovým uživatelům podobnou službu, o jaké informoval Air Telecom.

Komentář na výše uvedené vrhá zcela nové světlo. Že je Air Telecom virtuálním operátorem v síti T-Mobile netvrdil nikdo, ale druhý bod nedá klidně spát těm, kteří se hned v průběhu čtvrtku a pátku nechali zlákat skutečně zajímavě vyhlížející nabídkou Air Telecomu. Kauzu budeme i nadále sledovat.

Diskuze (32) Další článek: Facebook + smartphone = závislost [infografika]

Témata článku: , , , , Porušení smlouvy, Pozadí, Air Telecom, Air, Stěžejní otázka, Klička, První věc, Telecom, Tarif, Plnohodnotný operátor, GSM, Druhý bod