Pozdě, ale přece! O2 jako poslední v Česku spouští VoLTE

  • O2 nás napínal, ale nakonec i on spustil VoLTE hovory
  • Zatím jen pro paušály a dva typy smartphonů
  • Další podporovaná zařízení budou brzy přibývat

Modrý operátor sliboval komerční spuštění technologie VoLTE (Voice over LTE) jako jeden z prvních už v roce 2014. Realita je ale taková, že se službou moderního hlasového volání přes datovou síť jej předběhl první T-Mobile a vloni také Vodafone. O2 nejdříve chtělo kompletně pokrýt území 4G vysílači a na zdržení mělo vliv také ladění technologie s dodavatelem infrastruktury, finskou Nokií.

Ode dneška je ale VoLTE v provozu všude tam, kde je 4G síť O2. Stejně jako u konkurence je použití limitováno jen na několik modelů smartphonů, které musí obsahovat nejnovější software. U O2 je to aktuálně pouze dvojice zařízení Samsung Galaxy S7 a S7 Edge z oficiální distribuce operátora. O2 nabízí v těchto dnech softwarový update, který už je mimochodem postaven na Androidu 7.0 Nougat a který hlavně v nastavení obsahuje položku VoLTE hovorů.

Klepněte pro větší obrázek
O2 zlevňuje zatím jediné dva VoLTE telefony v nabídce

O2 na začátku zpřístupňuje technologii pro paušální tarify (soukromé i firemní), předplacenkáři přijdou na řadu později. Největší výhodou VoLTE je velmi krátká doba spojení hovoru a volání v HD kvalitě a s potlačením okolních ruchů. V průběhu hovoru zároveň nedochází k omezení datových spojení na pozadí, protože jak hlas tak i internet jsou přenášeny na úrovni datových paketů. Data přenesená VoLTE hovory se nezapočítávají do FUP limitu v rámci paušálu.

Aby operátor podpořil využití nové technologie, zlevňuje ve své nabídce oba modely o 5 000 Kč. Sleva se počítá od startovací ceny při uvedení do prodeje v loňském roce. Plochý a menší Samsung Galaxy S7 teď u O2 zakoupíte za 14 745 Kč, větší Samsung Galaxy S7 Edge se zahnutým displejem stojí 17 595 Kč. S jinými verzemi smartphonů (od ostatních operátorů nebo z volného trhu) nelze službu VoLTE využít. V průběhu února a března přibudou do nabídky operátora další podporované modely.

Diskuze (35) Další článek: Prokurátoři stíhají místopředsedu Samsungu za podplácení

Témata článku: , , , , , , , , Jak, Datový paket, Nejnovější software, Spojení hovoru, Okolní ruch, Ostatní operátoři, Komerční spuštění, Paket, Voice over LTE, Softwarový update, Paušální tarif, Krátká doba, Pře