Pozor, mobily lze sledovat prostřednictvím Bluetooth

Projekt Loca využil Bluetooth k monitorování pohybu uživatelů mobilních telefonů a ukázalo se, že s mobilem se možná brzy nikde neschováme.

Mobilní telefon velmi dobře poslouží vám ke komunikaci a zábavě. Může však velmi dobře pomoci druhým k tomu, aby sledovali váš pohyb. Jednak vás mohou zaměřit operátoři, tedy alespoň zhruba, to je známá věc. S novinkou ale přišel projekt Loca, který využívá technologii Bluetooth a ukazuje, že pohyb člověka s mobilním telefonem lze monitorovat s ojedinělou přesností.

Sledují každý krok

Název projektu je odvozený od anglického termínu „localization“, tedy „určení polohy“ a právě tím se projekt zabývá. Jeho autoři v San Jose a několika evropských městech pozorovali kolemjdoucí a jejich reakce ve chvíli, kdy se dozvěděli, že jsou sledováni. Stačilo, aby tito lidé měli telefon se zapnutým Bluetooth a nastaveným tak, aby se zobrazil všem. Jako příklad situace, na kterých byl projekt založen, autoři uvádí případ, kdy uživateli přišla zpráva s textem „Byl jste v květinářství a strávil jste třicet minut v parku, jste zamilovaný?“. Udivený chodec si uvědomil, že uvedené činnosti skutečně právě provedl.

Celý systém projektu byl navržen pro městské hustě obydlené oblasti a tvořila jej síť spojených uzlů vybavených Bluetooth technologií, které neustále vyhledávaly u kolemjdoucích telefony s aktivovaným Bluetooth a informace o jejich pohybu odesílaly do centra sítě. Po nějaké době na telefony byly odeslány nevyžádané zprávy od „špeha“ (tento typ spamu je nazýván „Bluejacking“), které daly majitelům mobilů vědět, že jsou sledováni. Chodci o této síti samozřejmě nebyli předem informováni, aby u nich byla zachycena věrná reakce na tuto zprávu. Konkrétně na festivalu ZeroOne v San Jose bylo sledováno 2 500 lidí a jejich pohyb zachycen celkem více než milionkrát.

LocaBT.jpg
Jedna z krabiček, ve které je schovaný uzel sledovací sítě

Nepropadejte panice

Všichni zaskočení lidé byli následně dotázáni na to, jaký měli při přečtení zprávy pocit, a na jejich názor na podobný způsob sledování. Cílem projektu nebylo technologii Bluetooth zneužívat, ale ukázat její možnosti a upozornit lidi na možný vedlejší aspekt užívání mobilního telefonu. Toto varování mnohým přišlo vhod, protože jak se v průzkumu ukázalo, uživatelé často neměli ani potuchy o tom, že je takové „šmírování“ technicky možné a často chtěli vědět více o předváděné možnosti a ptali se, zdali se už náhodou v praxi nevyužívá.

Autoři svým projektem ukázali, že technicky provést tento způsob špehování skutečně lze, a naznačují, že ačkoli sami při předvádění použili samozřejmě jen několik uzlů s celkovým rozsahem kolem 100 metrů, není nemožné takovou síť rozšířit a využívat v mnohem větším měřítku. Těšit nás zatím může to, že tímto způsobem nás těžko někdo najde, pokud nemáme Bluetooth aktivovaný nebo máme alespoň nastevený mód „skrytý“. A vůbec nejlepší je telefon úplně vypnout, jak nabádají autoři tohoto projektu.

Diskuze (68) Další článek: O2TV o prázdninách za poloviční cenu!

Témata článku: , , Šmírování, Pozor, Sledovat, Pro +, Bluetoot, Uzel, San Jose, MOBI, BLU, Mobil, Mobil l, Blue