PPF dokončuje koupi české Telefóniky [komentář]

Podle dostupných informací stojí PPF před podpisem smlouvy o koupi české Telefóniky. Co to říká o minulosti a budoucnosti českých telekomunikací?

Španělská Telefónica je podle informací Bloombergu před podepsáním dohody se skupinou PPF, která by tak získala 69% podíl v české divizi Telefóniky za cenu okolo 68 miliard korun. Pro PPF tato částka nemusí představovat zásadně velkou částku, společnost mimo jiné za 110 miliard korun prodala Českou pojišťovnu. Zástupci společnosti už dříve pro Connect.cz potvrdili, že na investici do aktivit na mobilním trhu mají až stovky milionů eur.

Je ovšem otázkou, zda silná skupina chtěla tyto velké investice zhodnotit tím, že by dlouhodobě provozovala mobilní služby a přinesla na český trh nějakou další „revoluci“, nebo zda za tím bylo něco jiného. Na celý obchod je totiž nutné pohlížet optikou nově vyhlášené aukce kmitočtů, jež by měla přinést vítěze ještě do konce tohoto roku.

Zařazená zpátečka

PPF se původně chtěla stát čtvrtým operátorem, projít aukcí a začít od nuly. Se zveřejněním přepracovaných podmínek aukce ale zařadila zpátečku a svou účast zrušila. Důvodem bylo, že ČTÚ v podmínkách zakázal, aby se v následujících 15 letech nový operátor spojil s některým ze současných hráčů.

Klepněte pro větší obrázek 
Vyhraje Kellner ve velkém stylu? Foto: E15

Tím se v podstatě potvrzuje, že Kellner s Telefónikou už delší dobu jednal a ani zástupné argumenty, že na západních trzích jsou fúze operátorů běžné, protože jinak není možné financovat obrovské náklady spojené s rozvojem sítí, tento fakt příliš nezakryjí.

Scénář PPF tedy původně mohl vypadat tak, že firma vyhraje aukci a posléze se spojí s Telefónikou. Z plánu ČTÚ přivést na trh čtvrtého operátora by pak v podstatě nic nezbylo a volné bloky by byly rozebrány. Úřad podmínkou o zákazu fúzí tomuto kroku předešel.

PPF je nicméně stále ve hře de facto na dvou frontách. Do vyhlášené aukce se totiž přihlásila společnost Revolution Mobile, která vznikla přejmenováním (a změnou majitele) PPF Mobile Services. To byla firma, s jejíž pomocí se PPF chtěla aukce zúčastnit a kterou nakonec prodala jejímu řediteli Tomáši Budníkovi. Napojení na PPF je však stále zřejmé mimo jiné i z toho, že ve strukturách Revolution Mobile stále působí Kellnerovi lidé. Na nejasné vztahy mezi PPF a Revolution Mobile ve své žalobě aktuální aukce kmitočtů ostatně upozorňuje také Vodafone.

Konečná matematika je tedy jasná. Pokud PPF skutečně odkoupí zdejší pobočku Telefóniky a pokud Revolution Mobile skutečně vyhraje v aukci a získá pásma určená exkluzivně pro nového operátora, bude to právě PPF, kdo v podstatě uskuteční svůj původní záměr, i když trochu oklikou. Je tedy třeba se ptát, zda tolik očekávaná dražba kmitočtů skutečně přinese vytoužené lepší ceny, služby a skutečně rychlou a dostupnou datovou síť.

Diskuze (41) Další článek: Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) v prodeji, je dražší než iPad Air

Témata článku: , , , , , , Mobil Services, PPF, Dok, Revolution Mobile, Fúze