Praha hostí konferenci o bezpečnosti 5G sítí. Třetí ročník se zaměří na přelomové technologie

V Praze se už potřetí uskuteční jedna z největších událostí v oblasti kybernetické bezpečnosti – konference Prague 5G Security Conference. Akci organizuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v koordinaci s Ministerstvem zahraničních věcí a pod záštitou Úřadu vlády ČR.

Letošní ročník proběhne ve dnech 30. listopadu až 1. prosince v prostorách O2 Universum. Samotná konference se koná za zavřenými dveřmi, úvodní keynote a závěrečné slovo se bude pro veřejnost kvůli epidemickým opatřením přenášet pouze online. K virtuální účasti je pozváno přes 1 300 účastníků. Na akci vystoupí na sedm desítek řečníků z 20 zemí světa.

Promluví politici i uznávaní odborníci

Mezi přednášejícími budou uznávaní odborníci na kybernetickou bezpečnost i vrcholoví světoví politici. Projev přednese například zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoană, mezi dalšími hosty nebude chybět izraelský ministr komunikací Yoaz Hendel, koordinátor kybernetické bezpečnosti Indie Rajesh Pant nebo ředitel pro kybernetiku Výkonné kanceláře prezidenta USA Chris Inglis.

Letošní ročník se zaměří na otázky spojené s bezpečností 5G sítí a přelomových technologií (tzv. emerging and disruptive technologies), jakými jsou zejména umělá inteligence, autonomní systémy, Big Data Advanced Analytics, kvantová komunikační infrastruktura a Massive Internet of Things. V závěru konference bude představen dokument, který má navrhnout principy budoucího přístupu k přelomovým technologiím.

„5G sítě umožní rozvoj a rozšíření přelomových technologií, které budou výrazně měnit ekonomiku i celou společnost a budou mít dopad na národní bezpečnost. Právě sítě nové generace umožní rozmach a široké využití těchto technologií a měly by se proto budovat na bezpečných základech. I z těchto důvodů je třeba prohloubit diskuzi o významu bezpečnosti sítí nové generace a rozšířit strategické uvažovaní na nové technologie,“ říká ředitel NÚKIB Karel Řehka.

Úvodní keynote z letošní konference můžete zhlédnout zde:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Skládačka i slider v jednom. Koncept hybridu od Samsungu ukazuje zajímavé spojení

Témata článku: , , , , , , , , Karel Řehka, Kybernetická bezpečnost, Síť, Univerzum, NATO, Úřad vlády ČR, Kybernetik