Praktické zkušenosti s novým firmwarem Nokií N95 a N95 8GB

V porovnání nejaktuálnějších verzí firmwaru pro Nokie N95 a N95 8GB první jmenovaná srovnává skóre. Přečtěte si, co se zlepšilo.

Nedávno byl uveden balík nových firmwarů pro chytré telefony Nokia (psali jsme o tom zde). Do Nokií N95 a N95 8GB jsme firmwary nahráli a teď přinášíme výsledky týdenního testování. Výkon N95 se výrazně zvýšil a téměř se dotahuje na svou nástupkyni N95 8GB. U té se naopak upgrade téměř neprojevil, jelikož původní softwarové vybavení bylo staré necelé dva měsíce. Jen pro úplnost: aktuální verze firmwaru pro N95 je 20.0.015, pro N95 8GB 11.0.026.

N95 skóruje

První změnou, kterou uvidíte po restartu s novým firmwarem u N95 je přidaný řádek na aktivním pohotovostním displeji a v něm nabídka Hledání. Praktická funkce, která umožňuje hledání jak na internetu, tak v prostředí telefonu. Po vstupu do menu už nenajdete všechny ikonky na pozicích matice, kde jste byli zvyklí. Nabídka byla lehce přeskupena, nutno říct, že s logikou a ku prospěchu věci. Navíc přibyly ikony pro N-Gage, Nokia Maps a hudební obchod Nokia Music Store, který zatím funguje pouze ve Velké Británii.

Nokia N95

Aplikace N-Gage učiní z vaší N95 zároveň herní konzoli. Na plný přístup ke hrám si ale budeme muset ještě nějaký ten týden počkat, plná podpora her by se měla objevit během prosince. Zatím si můžete alespoň vyzkoušet v demoverzích hry FIFA 2007 a Asphalt 3: Street Rules. Poslední novinkou v oblasti aplikací jsou Nokia Maps. Uživatelé N95 8GB už je znají. Po dobu tří dnů můžete využívat trial verzi hlasové navigace, kterou zdarma stáhnete ze stránek Nokie.

To zásadní nás ale teprve čeká. Hlavním vylepšením, které N95 posouvá o hodně dál, je využití technologie On Demand Paging. Ta už je implementována od počátku v N95 8GB. ODP umožňuje efektivnější práci s operační pamětí, do které se načítají pouze potřebné části běžících aplikací, nikoli celý obsah. Zbytek pak zůstává v paměti telefonu. To má za následek znatelně rychlejší odezvu telefonu a navíc i další příjemný efekt – nižší náročnost na baterii, která tak na jedno nabití vydrží až o 20% déle.

N95 8GB – skoro beze změny

Jak už bylo řečeno, nový firmware byl vyvinut i pro Nokii N95 8GB. V tomto případě se ale jedná pouze o kosmetické úpravy, které běžný uživatel ani nemusí zpozorovat. Podle tvrzení výrobce by se měla stabilizovat aplikace Nokia Maps a zlepšit výkon webového prohlížeče. Ani jedno se v praxi nepodařilo ověřit. Naopak se po instalaci zdálo, že načítání některých aplikací mírně zpomalilo, mohl to ale být jen subjektivní pocit. Každopádně nová verze firmwaru pro N95 8GB v této chvíli nepřináší nic převratného, takže je jen na vás, jestli chcete mít pouze dobrý pocit, že máte v telefonu to nejnovější, co je právě k dispozici, a update provedete.

Nokia N95 8GB

Duel

Na závěr přímé srovnání nejnovějších softwarových vybavení N95 a N95 8GB: vzhledově jsou prostředí téměř totožná a záleží jen na vás jak si nabídku přizpůsobíte. Zajímavý je čas náběhu systému po restartování. Původní Nokia N95 předběhne svoji mladší sestru N95 8GB při startu téměř o 3 sekundy. V oblasti fotoaparátu jsou časy náběhu a expozice vyrovnané. Pokud jste tedy jako vlastníci N95 při příchodu 8GB verze smutnili, že už nemáte nejlépe vybavený mobil na trhu, vraťte se do pohody. Teď už jde opravdu jen o rozdílný vzhled a množství volné paměti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Diskuze (66) Další článek: Také u O2 mobil na splátky

Témata článku: Nokia, , , , Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Firmware, Praktická funkce, F +, Nový firmware, Zkušenost, Plný přístup, Nov, Příjemný efekt