Praktický test: jak sviští T-Mobile Internet 4G?

T-Mobile minulý týden představil první UMTS u nás: službu Internet 4G. Operátor slibuje, že nahradí ADSL. Službu jsme podrobně otestovali, zjistili rychlost, dobu odezvy. Záměrně jsme také překročili limit FUP – víte, že se poté vůbec nic nestalo?
Kapitoly článku

První zmínka o tom, že T-Mobile chystá síť třetí generace, se objevila letos v červnu a před týdnem T-Mobile novou síť oficiálně spustil. V reakci na oznámení Eurotelu, že plánuje do konce roku nabídnout hlasovou i datovou síť UMTS, T-Mobile v září přejmenoval svou službu z Fast UMTS na méně odpovídající Internet 4G. T-Mobile totiž provozuje svoji síť na bázi technologie UMTS TDD, která oproti klasické síti UMTS FDD umožňuje rychlejší datové přenosy. Označení má tedy zdůraznit, že je v tomto ohledu T-Mobile o krok napřed před konkurencí. Jedná se ovšem pouze o datovou síť a tím zase náskok získává Eurotel. V jeho síti třetí generace bude možné běžně telefonovat, provozovat videohovory a mimo to se také připojíte k internetu, i když o něco pomaleji než u T-Mobilu. Navíc si vystačíte se současnými mobilními telefony, které UMTS podporují. U T-Mobilu si musíte zakoupit speciální modem či PC kartu.

Nová síť má konkurovat podobným službám ostatních poskytovatelů, T-Mobile dokonce tvrdí, že na jeho UMTS brzy přejdou mnozí uživatelé pevného spojení ADSL. Věří, že o výhodách rychlého a zároveň mobilního připojení k internetu přesvědčí velkou část našeho obyvatelstva.

Faktů a slibů už tu ale bylo dost. Pojďme se podívat, jak si nová služba vede v praxi, několik dnů po svém startu. K dispozici jsme měli stolní modem a vyšší tarif Internet 4G Premium s limitem 10 GB měsíčně.

Rozbalit a jedem

Balení obsahuje kromě modemu také dva kabely, které slouží k propojení zařízení s počítačem. Můžete si vybrat: jeden z kabelů má konektor USB, druhý patří do zdířky u síťové karty. V balení nechybí ani návod k instalaci modemu a ovladačů, které najdete na přiloženém CD, a podmínky služby. Modem je pochopitelně přenosný, nepostradatelná je proto také baterie a nabíječka. V balení najdete také šikovný stojan, který umožní postavit modem na výšku. Stojan lze pevně uchytit dvěma přísavkami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice se vším, co dostanete • a to nejdůležitější - modem

Do modemu se vkládá klasická karta SIM s tarifem pro službu Internet 4G. Dá se používat jak v síti 4G, tak i v běžné GSM. Přednostně je samozřejmě určená k použití v modemu, můžete ji však také vložit do telefonu a volat s minutovou sazbou 7,14 Kč do všech sítí v rámci ČR nebo posílat SMS zprávy za 2,02 Kč. S tarifem Premium si navíc můžete užívat neomezeného GPRS/EDGE připojení, včetně wapu. U nižšího programu se za data v síti GSM platí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Modem zespodu a jeho útroby

Vložil jsem CD do mechaniky a poté, co se nainstaloval software, jedním z kabelů propojil modem s počítačem. Systém už modem automaticky vyhledal a spustila se také instalace programu, který počítá přenesená data a zobrazuje aktuální rychlost datových přenosů. O něm ještě bude řeč. Pak bylo již možné zadat kód PIN a přihlásit se do sítě. Celá instalace na disku zabere kolem 10 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S počítačem lze modem propojit dvěma různými kabely

Po přihlášení do sítě proběhne diagnostika signálu. Najdete si místo s jeho největší intenzitou a instalace je hotova. Návod sice udává, že má diagnostika proběhnout ještě před připojením modemu k počítači, ale na tom už nesejde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vás T-Mobile přivítá • instalace začíná • po pár sekundách se proklikáte na konec • a tady už se připojíte

Modem a software

Současný modem je a bude možné použít pouze v Praze, kde UMTS poběží na jiné frekvenci než na zbylém území ČR. Duální modemy se objeví v průběhu příštího roku, kdy se také bude rozšiřovat pokrytí. Výhoda modemu je, že se přes něj v případě absence signálu UMTS připojíte i přes běžné GPRS/EDGE.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Modem může ležet nebo stát • stojánek je možné připevnit i na stěnu

Modem s nápisem T-Mobile je docela velká krabička s rozměry 120 × 84 × 40 mm. Je možné ho položit naplocho, nebo se stojanem postavit na výšku. Díky úchytkám se pak dá připevnit na zeď nebo na bok stolu. Na vrchní zaoblené ploše najdete tlačítko pro zapnutí, indikátory intenzity signálu a aktivity modemu. Horní tlačítko se po zapnutí rozsvítí červeně. Pokud bliká, znamená to, že k modemu nemáte připojenou nabíječku a zároveň je baterie nabita jen z poloviny nebo méně. Baterie má kapacitu 650 mAh, délka doby výdrže se nikde neuvádí, protože to samozřejmě záleží na tom, jak je modem využíván. Při nepřetržitém stahování nejvyšší rychlostí modem vydržel zhruba 1,5 hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání rozměrů s CD • nabíječka k modemu

Při připojování indikátor signálu nejprve střídavě bliká. Ve chvíli, kdy je signál nalezen, blikat přestane a modem je již připojen k síti. Intenzitu signálu pak značí počet zeleně svítících „čárek“. Na ní pak samozřejmě závisí nejvyšší dosažitelná rychlost přenosů. V mém případě byl signál maximální.

Na instalačním CD kromě potřebných ovladačů najdete také program T-Mobile Communication Centre, který zaznamenává rychlost přenosů a objem přenesených dat. Jeho instalace se spustí automaticky hned po dokončení instalace ovladačů a pomocí něj se také můžete připojit k síti. Kromě informacích o přenosech si v něm můžete nechat také zobrazit stav baterie a sílu signálu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Popis programu • tohle vám poví o připojení

Čítač přenesených dat se nenuluje při odpojení, při vypnutí programu ani třeba při restartu počítače. Můžete ho vynulovat sami v možnostech nastavení, sám začne počítat data znovu od nuly jen ve chvíli, kdy dosáhnete hranice 4 GB. Rychlost se měří v kb/s, můžete ji změnit i na kB/s. Rychlost je zaznamenávána jednak do grafu v okně s programem a pak do samostatného grafu, který je permanentně zobrazen na obrazovce vpravo dole. Ten můžete skrýt tím, že nastavíte jeho průhlednost na maximum. Program je velmi jednoduchý, žádná další nastavení nenabízí, svůj účel však zastává dobře. Můžete si jej stáhnout i na stránkách T-Mobilu. Není nutné ho používat jen pro služby T-Mobilu, poradí si i s GPRS/EDGE ostatních operátorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Veškeré možnosti nastavení • změří třeba i Oskarovo EDGE • samostatný graf


V druhé kapitole si můžete přečíst o výsledcích testů nové služby. Bude zmínka také o omezení FUP a nebude chybět závěr se srovnáním s konkurencí

Témata článku: , , , , MOBI, Nová síť, T Mobil, Praktický test, Potřebný ovladač, Test, T - Mobil, Jak, Horní tlačítko, Denní doba, Mobil