Pravdy a lži o telefonních seznamech

V neděli večer uvedla jistá nejmenovaná televizní stanice poněkud bulvární příspěvek o telefonních seznamech a o tom, že v nich budou také zveřejněna telefonní čísla účastníků mobilních sítí. Vzhledem k vyvolané vlně obav bychom rádi tímto článkem uvedli vše na pravou míru.

Novela telekomunikačního zákona?

Celá výše zmíněná reportáž se opírala o jakousi blíže nespecifikovanou novelu Telekomunikačního zákona, která podle slov zmíněné televizní stanice nakazuje mobilním operátorům vydávat telefonní seznam s čísly svých účastníků. A jaká je tedy pravda?

Podle jediného platného Telekomunikačního zákona 151/2000 Sb., který byl kompletně novelizován v roce 2000, a vstoupil v platnost 1. 7. 2000 (tedy téměř před dvěma lety), se problematika telefonních seznamů řeší ve dvou případech – jednak pro držitele telekomunikační licence, kterému byla uložena povinnost poskytovat univerzální službu (u nás Český Telecom) a jednak pro poskytovatele veřejné telefonní služby (což jsou ostatní operátoři, včetně operátorů mobilních sítí).

Zatímco Český Telecom se musí řídit ustanovením §29 odst. 2 písmene e, který mu přikazuje: „pravidelné vydávání telefonních seznamů čísel účastníků veřejné telefonní služby a přístup k těmto seznamům,“ tak ostatní operátoři se řídí §35 odst. 1 písmenem c, který jim ukládá: poskytovat držiteli telekomunikační licence, kterému byla podle §30 odst. 3 uložena povinnost poskytovat univerzální službu, popřípadě jinému poskytovateli veřejné telefonní služby na základě jeho žádosti pro účely informační služby a vydávání jednotného telefonního seznamu identifikační údaje o všech účastnících, které musí obsahovat jméno, příjmení, adresu a účastnické číslo, popřípadě i obchodní jméno, sídlo či místo podnikání, a to v dohodnuté formě, s označením účastníků, kteří výslovně vyloučili uveřejnění v tomto seznamu nebo pro účely informační služby. Předávající strana má nárok na úhradu účelně vynaložených nákladů.“

Pravda je tedy taková, že Český Telecom musí vydávat telefonní seznam, kde budou uvedeni všichni účastníci veřejné telefonní služby (tedy uživatelé všech operátorů viz §2, odst. 6, 7, 8 a 9), k čemuž mu musí být všichni ostatní operátoři nápomocni a poskytnout Českému Telecomu všechny potřebné databáze svých uživatelů.

Co na vás může prozradit váš operátor?

Aby Český Telecom mohl tedy splnit své povinnosti a vydat telefonní seznam, kde budou i čísla uživatelů mobilních a alternativních operátorů, tak mu tito operátoři ze zákona musí poskytnout potřebné údaje, které jsou konkrétně uvedeny v §35 odst. 1 písmene c (viz výše) – tedy jméno, příjmení, adresu, účastnické (telefonní) číslo a popřípadě obchodní jméno a sídlo či místo podnikání. Nic více na vás tedy váš mobilní operátor Českému Telecomu neprozradí.

Kdo tedy může být v telefonním seznamu

V telefonním seznamu budou uvedeni všichni účastníci veřejné telefonní služby, kteří s tím nevyslovili nesouhlas, na který mají dle §35 odst. 1 písmene b právo. U mobilních operátorů jsou z této povinnosti vyjmuti všichni uživatelé předplacených karet, a to bez ohledu na to, jestli svému operátorovi poskytnuli své kontaktní údaje či nikoliv. Jen pro představu – v síti T-Mobile by v telefonním seznamu bylo uvedeno cca. 600 000 z více jak 3 000 000 uživatelů. V síti Eurotel je tento počet podobný a v případě Oskara by se mohlo jednat přibližně o 300 000 zákazníků.

Z těchto několika málo stovek tisíc uživatelů by ale několik desítek tisíc záznamů vypadalo tak, že zhruba na několika desítkách stran seznamu byste mohli najít pouze údaj Škoda Auto, a. s., či jinou firmu a k tomu několik tisíc telefonních čísel. Právě z tohoto důvodu v současné době probíhají jednání ČTc s mobilní operátory o tom, jak vyřešit telefonní seznamy u firemních zákazníků. Vzhledem k tomu, že potisknout několik desítek stran nic neříkajícími čísly, které by patřily jedné společnosti, by bylo naprosto neúčelné, tak tito uživatelé budou z telefonních seznamů patrně vyloučeni. Z původního počtu 1,5 milionů mobilních uživatelů si tak s přehledem můžeme půl milionu telefonních čísel, která patří velkým a středním firmám, škrtnout. Bavíme se tu tedy pouze o jednom milionu záznamů v telefonním seznamu navíc. Ale pojďme dál.

Není důvod k panice

Mnoho lidí určitě vyděsil ve zmíněné reportáži bulvárně interpretovaný fakt, že si vás budou moci najít miliony lidí. To ale mohou již teď a to dokonce podle stejného zákona, o kterém daný redaktor tvrdil, že je to bůh ví jaká novinka (ano bavíme se stále o zákoně 151/2000 Sb.). Ten totiž v §83 odst. 2 doslova říká: „Poskytovatel veřejné telefonní služby je povinen zajistit poskytování služby informace o telefonních číslech a operátorské služby všem uživatelům,“ což jinak řečeno znamená, že celá „aféra“ s novými telefonními seznamy, je v podstatě jen předložením databáze volně dostupné na informacích o telefonních číslech všem účastníkům veřejné telefonní služby v tištěné a elektronické podobě, přesně jak Českému Telecomu ukládá §35 odst. 2 písmeno a zákona 151/2000 Sb. o telekomunikacích.

Kdy to celé propukne

Zatímco všechny informace o telefonních číslech uživatelů mobilních sítí s tarifním programem (kromě těch uživatelů, kteří s tím nesouhlasili) jsou již dávno dostupné na příslušných infolinkách, tak jejich telefonní seznam se teprve připravuje. Český Telecom již zahájil s mobilními operátory předběžná jednání a onen televizně zveličovaný telefonní seznam by měl být dostupný během několika měsíců (pravděpodobně ne dříve než za půl roku). Pokud si nepřejete, aby vaše číslo bylo nadále takto „veřejně“ přístupné, pak stačí vyslovit s tím písemný nesouhlas (nejlépe po domluvě s infolinkou vašeho operátora) a vaše jméno bude přidáno do seznamu neveřejných čísel. Za to ale budete muset většinou zaplatit jistý manipulační poplatek.

Okurková sezóna v televizi?!

Na závěr bych si dovolil poněkud pokárat svého kolegu z televize, který svým neuváženým krokem hodným bulvárního plátku vyvolal zbytečnou paniku, přičemž mu nikterak nevadilo to, že kupříkladu RadioMobil po několik let také vydával telefonní seznam a také na čísla uživatelů sítě Paegas mohly volat ony miliony lidí, kterými se tak vehementně v reportáži oháněl. Stejně jako ty miliony lidí mohou volat na číslo každého člověka v této republice (u kteréhokoliv operátora), který nevyjádřil svůj nesouhlas se zveřejněním svého telefonního čísla v telefonním seznamu. To už ale platí několik let a také jsme s tím ty předchozí roky nějak přežili...

Diskuze (112) Další článek: Nokia prodává tolik mobilů, jako všichni ostatní dohromady

Témata článku: , Telefon, Telefonní seznam, Seznam, Okurková sezóna, Potřebná data