Právě vycházejí lednové Mobility

Dnes vychází lednové číslo časopisu Mobility. Abychom vám usnadnili rozhodování, jestli si ho koupit nebo ne, přečtěte si, co v prvních letošních Mobilitách najdete. Možná jsme trochu neobjektivní, ale myslíme si, že třeba už kvůli několika tématům, která nikde jinde nenajdete, toto číslo stojí za to.

S novým ročníkem u časopisů často přicházejí změny a taky v Mobilitách jsme připravili několik novinek. Už v prosinci jsme avizovali mírné zvýšení ceny, další změny ale budou příjemnější. Mírně jsme inovovali design časopisu a změnili některé prvky, se kterými jsme nebyli úplně spokojeni. Máme novou rubriku a některé stávající děláme trochu jinak.

O čem si v Mobilitách 1/02 přečtete?

Velké články

Jaký mobil chtějí vaše děti? Ve školách po celé České republice jsme udělali velkou anketu a získali z ní téměř dva tisíce odpovědí. Jestlipak víte, že polovina českých teenagerů sní o mobilu značky Nokia, že nejdůležitějším hlediskem při výběru mobilu je pro ně velikost a hmotnost a že téměř třetina dětí není se svými telefony spokojena? Ve článku mimo jiné najdete osmnáct grafů s výsledky ankety.

Návod na levnější telefonování. V České republice existuje několik služeb, které zdarma nebo za určitý poplatek najdou nejvhodnější mobilní program, se kterým ušetříte. Vybrali jsme ty nejlepší a zjistili, co všechno nabízejí.

Rozhovor o mobilních telefonech Siemens. Chcete vědět, jestli se dočkáme českého slovníku T9 do starších telefonů řady 35? Zajímá vás, kdy bude v mobilech S45/ME45 e-mailový klient? Proč vlastně Siemens skončil s barevnými displeji u svých telefonů? (Mimochodem, barevných displejů se prý opět dočkáme.)

Kapesní počítače proti papírovým diářům. Nevíte, v čem může být kapesní počítač pro organizaci času lepší než váš papírový diář? My ano a napsali jsme o tom článek.

Jak používat hlasové ovládání mobilních telefonů. Pokud máte s hlasovým ovládáním svého mobilu spíše špatné zkušenosti, chyba nemusí být jen v technice. Když se naučíte, jak na svůj telefon mluvit a jaká používat slova, budete mnohem úspěšnější. Malá ukázka:

Nejdůležitější tipy pro hlasové ovládání mobilu

  • Nejlépe se rozeznávají dlouhé samohlásky
  • Delší slova se rozpoznávají lépe než kratší
  • Hlavně nepolykejte koncovky
  • Nevolte slova, která se vyslovují podobně
  • Ani při problémech s rozpoznáváním na telefon nekřičte
  • Člověku se každé dva až čtyři měsíce mění hlas, občas proto vzory hlasových příkazů nahrajte znovu
  • V případě opakujících se potíží s rozpoznáváním nahrajte vzor příkazu znovu

V článku samozřejmě najdete mnohem víc informací a tipů k hlasovému ovládání.

Seriály

Klípky. Nová rubrika, která nám hodně chyběla. Je podobná obrázkovým Mobilitkám, jsou v ní ale krátké články: zajímavosti, drby a mobilní neuvěřitelnosti.

Mobilitky. Myslím, že není třeba nic dodávat.

Z českých luhů a hájů. Mobilních novinek se tentokrát nesešlo tolik jako před Vánocemi. Protože ale s mobilním telefonováním hodně souvisí nové ceny Českého Telecomu, najdete je v této rubrice. Na rozdíl od mnoha ostatních si ale nemyslíme, že změna cen je tak drastická, jak by se zdálo ze všeobecné hysterie.

Recenze mobilů

  • Panasonic GD 95: je to manažerský mobil, nebo není?
  • Nokia 6310: výborný telefon, ale co dělat, když 6210 umí prakticky totéž a je o šest tisíc levnější?
  • Sony CMD-J70: ještě více ukázkový případ – J5/J6 v jiné karosérii.
  • Srovnání Ericssonu T39 a Siemensu S45: jsou stejně velké, mají stejné funkce a podobnou cenu. Tipněte si, kdo vyhrál při jejich srovnání. A jak si při pohledu podle stejných kritérií stojí Nokia 6310?
  • společná recenze komunikátorů Sagem WA3050 a Visor Treo: která platforma je pro kapesní počítače se zabudovaným mobilem lepší – PalmOS nebo Pocket PC?
  • Maličkosti – recenze mobilního příslušenství: baterie Smart-Batteries (s jednou z nich mobil vydržel více než měsíc), baterie se svítilnou, CD s dvanácti tisíci logy pro Nokie, blikající propisky, plug-in handsfree do auta.

Ostatní recenze

  • MP3 přehrávač Compaq iPaq: malý, stříbrný, značkový a stylový.
  • Digitální fotoaparát Olympus C-40ZOOM: kompakt pro maminku i technická hračka pro tatínka.
  • Bluetooth karty do notebooků a kapesních počítačů: bezdrátový zázrak.


A příště?

Jen stručně a zatím bez stoprocentní záruky: Připravujeme velké téma o mobilech a zdraví, článek o mobilním telefonování v Japonsku. Chystáme další díl nepravidelného seriálu „Jak funguje mobil“: rozděláme telefon, všechno nafotíme a popíšeme, jak „to“ funguje. 

Plánované recenze: Motorola T191, Siemens SL45i, Panasonic GD35, Nokia 6510 nebo 5210, delší zkušenosti s Alcatelem OT 511. Kapesní počítač Handera 330, nový Compaq iPaq s podporou Bluetooth, MP3 přehrávač Apple iPod.


V diskusi pod článkem je prostor na všechny vaše dotazy, přání a stížnosti k Mobilitám - ať už k těmto aktuálním, nebo k časopisu obecně. Omluvte prosím, že na některé příspěvky odpovím třeba s denním zpožděním, část dne budu na cestách a bez Internetu.

Marek Lutonský, šéfredaktor Mobilit

Diskuze (36) Další článek: Prodej Nokie 6310 byl pozastaven!

Témata článku: Motorola T191, Nokia 6310, Nokia 6510, Panasonic GD35, Siemens SL45i, LED, MOBI, Mobil, Nový ročník, Společná řeč