Pravidla slušného chování pro majitele mobilů s foťáčkem

Mobilní etiketa se musí díky mobilům s foťáčkem pozměnit nebo spíše doplnit. Fotoaparát je mocné medium a je třeba s ním podle toho zacházet. Proto buďte ohleduplní a dodržujte naše desatero.

Snad každý při vstupu do divadla, kina a dalších společenských prostor vypne vyzvánění, aby jím nerušil ostatní v místnosti. Několik let stačilo k tomu, aby si tyto základy slušného chování vštípili i ti největší barbaři. Etiketa však opět bije na poplach. Na vině jsou mobily s foťáčkem.

Mobilní telefony s foťáčkem dnes nejsou ničím výjimečným a jsou stále dostupnější pro větší počet uživatelů. Jejich penetrace v naší republice sice není tak vysoká jako v ostatních vyspělých státech, ale následující desatero lze aplikovat i u nás. A když ne hned, tak určitě v blízké budoucnosti, kdy mobil s foťáčkem bude mít většina uživatelů.

Morálním problémem telefonů s foťáčkem je totiž  jejich chlouba – schopnost fotografovat. Ne každý chce být fotografován a snímky z převlékárny taky nikoho nepotěší. Zanedlouho se jistě setkáte s výstražnými tabulkami, jenž budou zakazovat či regulovat používání mobilů s foťáčkem na určitých místech a v určitých situacích. Zejména šatny budou pro tyto telefony tabu.

Cizímu člověku rovněž není dvakrát příjemné, že na něj míří váš miniobjektiv z telefonu. Problémy mohou nastat i s publikováním pořízených snímků – nebo snad máte ke všem souhlas fotografované osoby?

Tyto pohnutky a mnohé další vedly k stručnému desateru, jak s takovým mobilem zacházet.

  • Pokud právě nefotíte a váš telefon nabízí možnost čočku zakrýt – udělejte to.
  • Pokud si s telefonem jen hrajete (například při psaní textovky) miřte někam jinam a ne do lidí.
  • Před focením cizí osoby ji požádejte o souhlas. Úplně nejhorší co můžete udělat, je tiše se vplížit a fotit potajmu.
  • Před hromadným rozesláním pořízených snímků se ujistěte, že dotyčná osoba s tím je obeznámena. Souhlas k focení není to samé jako souhlas k publikování.
  • Tabule s přeškrtnutým fotoaparátem platí i pro mobily s foťáčkem.
  • Nefoťte mobilem na palubě letadla. Jen málo mobilů umí vypnout svou vysílací část. Většinou se mobil snaží přihlásit k síti a hrozí nebezpečí, že nepříjemně ovlivníte citlivé přístroje letadla.
  • Respektujte odlišné kulturní zvyky. Na cestách nebo během dovolené můžete očekávat, že fotografované osobě budete muset zaplatit.
  • Pokud je to možné, nepoužívejte blesk v prostorách, kde může působit rušivě či agresivně. Zejména v blízkosti zvířat. Typicky v zoo.  
  • Buďte ohleduplní. Při fotografování můžete blokovat výhled ostatním okolo.
  • Neposílejte obrázky všem svým přátelům, aniž byste věděli, zda mají o ně zájem. Přestože si myslíte, že obrázek vysypané popelnice je úžasný, ostatní váš smysl pro humor nemusí docenit. A to zejména, když budou muset za příchozí MMS zprávu zaplatit (u některých operátorů v zahraničí). 
Diskuze (76) Další článek: Nokia vylepšuje 7250 - přichází 7250i

Témata článku: , , Pro +, Chování, Etiketa, Mobil, F +, Majitel mobilů, Majitel, MOBI