Pražské SMS jízdenky zdarma? Na Twitteru

Solidarita, využití mezery v pravidlech, nebo prachsprostý podvod? O tom zřejmě rozhodne až soud.

SMS jízdenky na pražskou MHD je možné sdílet pomocí populární sociální sítě Twitter. Princip je jednoduchý. Dojeli jste, kam jste chtěli a vaše SMS jízdenka platí ještě další desítky minut? Pošlete ji do systému, použije ji někdo jiný. Příště můžete ušetřit zase vy.

Ovládání systému je jednoduché. Soukromou zprávou se na příslušný Twitter účet zašle kompletní obsah nepotřebné SMS jízdenky. Jiným příkazem si ji ostatní mohou vyzvednout (přesněji řečeno první z nich), případně se informovat o počtu momentálně dostupných jízdenek. Reakce systému jsou automatické, zajišťuje je robot.

Je pochopitelné, že se Dopravní podnik hlavního města Prahy bude snažit tuto aktivitu zarazit a potvrzují to i citace tiskové mluvčí v článku na www.aktualne.cz. DPP tvrdí, že je to jakoby si cestující okopíroval platnou jízdenku. Obhájci „Twitter metody“ říkají, že je to jako by cestující při výstupu z metra předal platnou jízdenku někomu z těch, kteří do metra teprve vstupují. Solidarita? Využití mezery v pravidlech? Nebo jen prachsprostý podvod? O tom zřejmě rozhodne až soud.

Osobně si myslím, že jde hlavně o to, aby DPP neztratil tvář, protože výše popsaný koncept v praxi příliš nefunguje. To ostatně potvrzuje i sám strůjce systému v úvodu návodu k použití: „Za ten týden(snad dokonce i víc), robot přijal asi 3(!!!) jízdenky, kdežto žádostí o jízdenku bylo několik desítek každý den. Jak typické.“ Aby systém fungoval a cestujícím opravdu umožnil jízdu zdarma, musely by jej využívat stovky, možná tisíce lidí, což se nepovedlo. A už ani nepovede, protože příslušný Twitter účet byl deaktivován.

Klepněte pro větší obrázek 
Pro běh systému byly použity veřejně a zdarma přístupné služby firmy Google a sociální síť Twitter
Diskuze (54) Další článek: LG tag: mobil stále u ucha

Témata článku: , , , Kompletní obsah, Solidarita, Žďár, SMS jízdenka