Přečíslujte si svá čísla v pohodlí domova

Přestože se hromadné přečíslování telefonní stanic kvapně blíží, můžete klidně spát. Ovšem pouze v případě, že máte Přečíslovávač společnosti Compelson.

Přestože se o přečíslování telefonních čísel mluví již více než půl roku a konečný termín této přeměny se blíží doslova mílovými kroky, stále určitě máte ve svém mobilním telefonu uložena svá čísla ve současném - a za krátko již špatném - formátu.

Co je příčinou této skutečnosti? Příčina je poměrně jednoduchá - klávesnice mobilních telefonu ani způsob ovládání menu telefonního seznamu nepatří zrovna mezi nejpohodlnější a ruční kontrola více než stovky telefonních čísel se tak stává činností více než úmornou.

Do úmoru?

Avšak nabízí se ještě jedna, další varianta - vyjmout SIM kartu s telefonními čísly z mobilního telefonu a připojit ji k běžném stolnímu počítači s velkou a pohodlnou klávesnicí. Právě pro tento způsob je výhodné použít balíček Přečíslovač, jehož součástí je i databáze čísel Českého Telecomu.

 

Když jsem balení čtečky otevíral (ve skutečnosti jako by z oka vypadlo obalu plastovému obalu DVD disku), čekal jsem čtečku běžné velikosti s přívodním USB kabelem. Byl jsem mile překvapen, když na mne z krabice vykouknul maličký USB trn (nevím totiž, jak takhle malou čtečku nazvat) s poutkem pro přivěšení na klíče. Určitě si nezapomeňte důkladně prohlédnout ilustrační obrázky, které více než dobře ukazují skutečnou velikost - či spíše malost - tohoto zařízení.

Instalace je poměrně jednoduchá - po vložení cédéčka do mechaniky osobního počítače se automaticky spustí instalátor, který vás během několika málo okamžiků (kde okamžik je přímo závislý na rychlosti vašeho počítače) provede celým procesem instalace. Poté již stačí ve vhodnou chvíli čtečku zastrčit do USB portu počítače, vložit do ní SIM kartu tak hluboko, až se rozsvítí červená indikační dioda a spustit dodávaný program Přečíslovávač.

 

Práce s tímto programem je velmi jednoduchá a skládá se z několika málo kroků. Nejprve po spuštění provede hledání dostupných čteček SIM karet. Vyberete ji tedy ze seznamu a provedete načtení jejího obsahu. Tato operace však chvíli trvá a po jejím dokončení uvidíte na obrazovce přehled všech kontaktů a telefonních čísel na kartě.

Stisknutím tlačítka Přečíslovat se provede samotné přečíslování (to je již velmi rychlé) a v seznamu vás upozorní na změny, které provedl. Pokud s některou z nich nesouhlasíte, můžete ji zrušit a poté můžete všechny upravené kontakty Zapsat zpátky na SIM kartu. Kontakty můžete také tisknout a tak získat papírovou zálohu svých telefonních čísel.

 

Rád bych ještě zmínil možnost importu a exportu čísel do souborů TXT nebo CVS - čtečku tak můžete používat i po přečíslování pro archivaci svých telefonních čísel, editaci kontaktů, přihlašování k počítači nebo pro elektronický podpis.

Každá legrace něco stojí

Cena celého balení je stanovena na 2 490 korun, která jej určí především do počítačů různých nadšenců či kanceláří firem a společností - pro běžného uživatele mobilního telefonu je tato cena přeci jen stále příliš vysoká. Dalšími možnými zákazníky by mohli být nejrůznější odblokovávači, kteří by tak jednoduše rozšířili portfolium nabízených služeb. Na adrese www.precislovac.cz také můžete najít seznam míst v celé republice, které vám na počkání telefon přečíslují a kde vám také vytisknou protokol.

Pokud již čtečku máte, můžete ušetřit - samotný software totiž koupíte za necelou tisícovku či můžete využít omezenou verzi programu přečíslovávač, která je úplně zdarma (www.precislovac.cz). V nejbližších dnesch by měla být k dispozici také verze Přečíslovač KABEL, který přečísluje přímo paměť mobilního telefonu prostřednictvím sériového kabelu či infračerveného rozhraní.

Diskuze (7) Další článek: T-Mobile: Pojďte si hrát s Javou skoro zadarmo!

Témata článku: , Domov, Elektronický podpis, Pohodlí, Pohodlí domova, Pře