Před 9 lety to začlo. Steve Jobs představil první iPhone

Vzpomeňme si společně na první iPhone - přístroj, bez kterého by dnešní telefony možná vypadaly úplně jinak.

Přesně před 9 lety ukázal Steve Jobs světu první iPhone - přístroj, který následně způsobil revoluci v mobilních telefonech. I když se dnes mohou jeho funkce či hardwarová výbava zdát úsměvné, ve své době způsobil pozdvižení. Přinesl na tu dobu velký 3,5" dotykový displej, který jste mohli ovládat pouze svými prsty, intuitivní grafické prostředí, proximity senzor, který zhasl displej při přiložení k hlavě, landscape mód a mnoho dalších přelomových novinek, které poté převzali i ostatní výrobci.

Na druhou stranu měl i své mouchy, například nedokázal pořizovat video, nebo nepodporoval MMS zprávy. V té době dokonce ani neuměl pracovat s aplikacemi, tak jak to známe dnes. Přesto si našel velkou přízeň lidí a když byl v polovině roku 2007 spuštěn prodej, byl o něj i přes vyšší ceny (4 GB - 499 USD, 8 GB 599 USD) obrovský zájem. První milion iPhonů se podařilo prodat během 5 dní.

Více o prvním iPhonu prozradí videozáznam z jeho představení nebo níže uvedený článek, který jsme o telefonu vydali krátce po uvedení.

Apple iPhone 8GB
A1203
rozměry a hmotnost: 115 × 61 × 12,0 mm, 135 g
displej: 3,5", kapacitní TFT LCD, 320 × 480, 165 PPI
sítě: GSM
konektivita: 30-pin USB, Wi-Fi none, Bluetooth null
paměť: 8 GB, baterie: 1 400 mAh
procesor: Samsung S5L8900 (1× ARM1176, 0 GHz, 90nm)
operační systém: Apple iPhone OS 1
fotoaparát: 2MPx
17 %
vybavenost
cena: u nás se neprodává


Článek ze dne 10. ledna 2007:

Společnost Apple Computer – od včerejšího večera již Apple Inc. – je známá utajováním svých připravovaných produktů až do poslední chvíle. Málokdy se předem ví, co na připravovaných akcích představí. Tato skutečnost však vytváří dokonalé podhoubí pro spekulace všeho druhu. A právě iPhone je nejstarší spekulací mezi všemi ostatními jablečnými produkty.

Tip: podívejte se na 41 představ a fám, jak si lidé představovali iPhone

Vše začalo již před lety, kdy si Apple registrovat doménu iphone.org. V té době začínaly hudební přehrávače iPod teprve nastupovat svou vítěznou cestu na americký trh a již samotný název této domény dával tušit skutečně zajímavý produkt. Proto se pokaždé, když Apple připravil nějakou akci spojenou s představováním nových produktů, očekávalo představení telefonu iPhone. Mnoho let se čekalo marně, teprve od včerejšího večera doména ožila a iPhone přišel na svět.

Konkurence nespí

Uvedení iPhonu se tentokrát opět očekávalo a všechny okolnosti naznačovaly, že se tak opravdu stane. Někteří komentátoři získali jistotu po shlédnutí přednášky Billa Gatese před dvěma dny na veletrhu CES v Las Vegas, který se z významné části dotýkal konvergence mezi počítači, přehrávači a mobilními telefony. Protože v oblasti přehrávačů hraje na domácím trhu obou společností iPod se svými pětašedesáti procenty trhu první housle, bylo jisté, že v zájmu zachování vedoucí pozice musí Apple přijít s nějakou výraznou inovací.

02.jpg04.jpg 09.jpg
Přehrávání hudby, e-maily, zprávy

Než se ale pustíme do popisu iPhone, poohlédněme se ještě po konkurenci, kterou Apple v současnosti má. Microsoft mu v současnosti začíná konkurovat s přehrávačem Zune, který ale zatím získal jen dvě procenta amerického trhu. Zune konkuruje iPodu na všech frontách: stejným způsobem se synchronizuje s počítačem, nabízí podobné funkce i ovládání. Navíc disponuje větším displejem vhodnějším pro sledování filmů a bezdrátovou konektivitou, byť funkčně omezenou pouze pro vzájemné sdílení hudby mezi přehrávači.

Další konkurenci je opět Microsoft se svými operačními systémy. Záměrně hovořím v množném čísle: nejedná se jen o nové Windows Vista, ale nepřímo také o Windows Mobile. Apple z vlastní zkušenosti ví, že právě doplňky a různé gadgety dokážou mnoho uživatelů přimět k nákupu konkrétní platformy - vždyť velká většina nových uživatelů Mac OS X přešla na tuto platformu právě kvůli iPodu. Jenže podobné je to i v případě mobilních oken: nadšený uživatel chytrého mobilu s Windows Mobile asi těžko vymění své PC s Windows za konkurenčního Maca.

01.jpg03.jpg
Uživatelská nabídka a hlavní displej

Apple tedy potřeboval zaútočit hned na dvě strany, respektive hned dvakrát proti jednomu soupeři: musí být schopen konkurovat Zune (větší displej, konektivita) a potřebuje přitáhnout nové uživatele ke své počítačové platformě prostřednictvím chytrého mobilu. A ano, samozřejmě je zde také velikost a meziroční nárůst trhu s chytrými mobilními telefony.

Jeden? To je málo!

Tohle vše zavřené do jediné krabičky je iPhone. Chytrý mobilní telefon s plnohodnotným operačním systémem OS X, PMP přehrávač s 8 GB nebo 4 GB úložné paměti a internetový komunikátor.

10.jpg 11.jpg
Telefonování

Apple iPhone je svými rozměry opravdu nejvíce podobný svému třetímu podobenství, internetovému komunikátoru. Velký displej o úhlopříčce tři a půl palce v poměru šestnáct ku devíti zkrátka potřebuje svůj životní prostor. Rozměry přístroje jsou tudíž 115 × 61 milimetrů, přičemž tloušťka je velmi příjemných 11,6 milimetrů. Při těchto rozměrech se podařilo dosáhnout přijatelné hmotnosti 135 gramů. iPhone je vysoký jako Nokia E50, široký skoro jako Nokia 6630 a tenký jako Motorola L6. Má menší objem než 75 % současných mobilních telefonů.

16.jpg15.jpg

Rozlišení displeje je 480 × 320 obrazových bodů, displej je aktivní a plně dotykový v pravém smyslu toho slova. U telefonu totiž nenajdete žádný stylus, dotyková vrstva je uzpůsobena pro ovládání dotyky prstů. Dokáže navíc vyhodnotit více než jeden dotyk současně a na této vlastnosti je postaveno ovládání mnoha funkcí. Zmíním zde dva možné scénáře, které budou pro ilustraci dostatečné:

Prohlížíte si fotografii ve fotogalerii synchronizované se stolním počítačem a chcete ji přiblížit nebo oddálit. Položíte tedy na displej dva prsty, které vzdalujete (fotografie se oddaluje) nebo přibližujete (fotografie se přibližuje).

Chcete zajímavý odkaz z webového prohlížeče odeslat emailem. Odkaz tedy uchopíte jedním prstem (například ukazováčkem) a volným palcem téže ruky klepnete na spodní lištu obsahující aplikace. Tím spustíte poštovní klient, do jehož okna upustíte fotografii drženou palcem. Poté jen zadáte adresu příjemce a fotografii odešlete.

14.jpg
Přecházení prstem mezi hudebními alby

Vícedotykovosti displeje využívá také softwarová klávesnice, která se svými vlastnostmi přizpůsobuje vašim možnostem psaní. Podle prvních informací je dotyková vrstva displeje matná a překvapivě odolná proti uchovávání otisků prstů.

Novinky ve své kategorii

Nebyl by to Apple, aby do iPhone nepřidal více zajímavých vlastností, které u konkurence běžně nenajdete. Za všechny jmenujme například pohybový senzor, který automaticky otáčí módy displeje podle skutečného natočení zařízení. Užitečný je také světelný senzor, který reguluje jas displeje podle intenzity okolního osvětlení i v závislosti na zobrazovaném obsahu.

12.jpg 13.jpg
Displej naležato

Přestože Steve Jobs při představování mluvil o použití operačního systému OS X, nejedná se s největší pravděpodobností o stejnou verzi systému, jakou používají plnohodnotné počítače Apple. S nimi bude mít „mobilní“ OS X společné jádro a základní systémové knihovny, akceleraci videa prostřednictvím Core Animation. Nenajdete zde ale Finder a přepracováno je i uživatelské rozhraní. 

To je velmi tvořeno ikonami na základní obrazovky, přičemž ikony mohou reprezentovat jak samotné aplikace, tak i widgety - malé rezidentní aplikace sloužící jednomu účelu, například ke sledování počasí, stavu akcií, a podobně. 

Uživatele zřejmě potěší plnohodnotný webový prohlížeč Safari včetně podpory pro flashové animace včetně videa. Kvalitní by měl být také poštovní klient, kalendář a další aplikace, které jsou zmenšenými verzemi příslušných aplikací známých ze stolní verze operačního systému. 

08.jpg07.jpg 
Prohlížeč internetu • kurzy akcií

V základní výbavě pak najdeme například aplikaci Google Maps spolupracující s mapami stejnojmenného portálu. Umožní procházet mapy, vyhledávat body zájmu a v síti podporovaných mobilních operátorů nabízí také možnost lokalizace.

05.jpg
Google Maps

Apple iPhone se synchronizuje s počítačem prostřednictvím iTunes, a to jak verze pro Windows, tak i pro Mac OS X. Prostřednictvím iTunes do něj bude možné nahrávat stejný obsah jako do současných iPodů (hudbu, video, podcasty, kalendář, kontakty, fotografie, hry), ale také aplikace. IPhone tedy není uzavřený systém a lze jej dále rozšiřovat.

Rouška tajemství

Apple iPhone je čtyřpásmový mobilní telefon s podporou GPRS a EDGE. Při dotazu na podporu 3G bylo na konferenci odpovězeno, že podpora sítí třetí generace je nahrazena Wi-Fi ve specifikaci IEEE 802.11g a technologií Bluetooth v druhé verzi. Zkrátka doma nebo v kanceláři bude telefon připojen přes Wi-Fi, na cestách před EDGE. Z pohledu nás evropských uživatelů se to může zdát krátkozraké, ovšem iPhone míří primárně na americký trh. A zde nejsou sítě třetí generace ještě na pořadu dne, tudíž je datová výbava telefonu přiměřená.

O iPhonu zatím chybí spousta základních technických informací. Nevíme například, kolik operační paměti bude mít operační systém k dispozici, ani jakým procesorem bude iPhone osazen. Právě okolo procesoru se očekává mnoho spekulací. Je zde na výběr v podstatě ze dvou možností. IPhone může být postaven na bázi procesoru ARM, nebo na některém z nových nízkonapěťových verzí G3/G4 procesorů společnosti Freescale. Oba scénáře jsou možné – s procesory ARM má Apple zkušenost ze současných iPodů, pro procesory z rodiny G3/G4 pak již má optimalizován operační systém i aplikace.

Pro procesor ARM by musel Apple svůj operační systém portovat na jinou procesorovou platformu. Musel by také aktuálně udržovat tři paralelní verze systému – jednu pro staré procesory Gx, jednu pro aktuální procesory Intel a jednu pro platformu ARM. Osobně se však přikláním k variantě s ARM procesorem, který patří mezi osvědčené mobilní platformy, a to dokáže vyvážit těžkosti spojené s portací na další procesorovou platformu. Ostatně počkejme si na první vzorky.

Množství úložného prostoru je schodné se současnými iPody Nano. K dispozici bude 4GB a 8GB verze. Podpora hudebních a videoformátů zůstává stejná jako u současných iPodů video.

Slušná cena. Ale s úpisem

Jak se však podařilo iPhone utajit až do posledního okamžiku? Je to proto, že iPhone je prozatím prototyp, který ještě neprošel schvalovacím řízením u úřadu FCC. A to zcela záměrně: FCC zveřejňuje na svých stránkách kompletní protokoly z testů schválených zařízení včetně jejich fotografií a odtud také pochází velké množství všech předčasně objevených novinek. Také mobilní operátoři, kteří budou iPhone nabízet, podepsali s Apple Inc. smlouvu o spolupráci bez toho, aniž by viděli byť jen maketu iPhone.

Z těchto důvodu – jen samotné schvalovací řízení u FCC trvá přibližně dva měsíce – bude iPhone na americkém trhu fyzicky dostupný až v průběhu června. K délce schvalovacího řízení je totiž nutno ještě připočítat dobu nutnou pro zahájení výroby a zásobení obchodů dostatečným množstvím telefonů.

Exkluzivním partnerem Applu je americký mobilní operátor Cingular. S dvouletým úpisem bude nabízet 4GB variantu za 499 dolarů, 8GB verzi pak za 599 dolarů. To je s ohledem na ceny iPodů i konkurenčních smartphonů na americkém trhu velmi slušná cena. Cílem Applu pro tento rok je dosáhnout jednoho procenta tržního podílu mezi mobily, což představuje přibližně deset milionů prodaných zařízení. Toto množství není nereálné.

Poznámka Marek Lutonský: Cena 499 a 599 dolarů s úpisem na dva roky se mi osobně nezdá zrovna příznivá. Vzhledem k vysokým dotacím amerických mobilních operátorů bych naopak řekl, že iPhone je pekelně drahý. Konkrétně Cingular nemá v současné nabídce žádný dražší mobil, smartphone ani komunikátor. Při hodnocení ceny ale asi záleží i na úhlu pohledu. U produktů Apple se na ni zase tolik nehledí.

Známé technické parametry 

  • rozměry: 115 × 61 × 11,6 mm
  • hmotnost: 135 g
  • doba přehrávání hudby: až 16 h
  • doba hovoru, přehrávání hudby nebo prohlížení webu: až 5 h
  • rozlišení displeje: 320 × 480 bodů, dotykový
  • operační systém: OS X
  • sítě: GSM 850, 900, 1 800, 1 900 MHz
  • konektivita: Wi-Fi (802.11b/g), EDGE, Bluetooth 2.0
  • digitální fotoaparát: 2 Mpx
  • dodávané příslušenství: Bluetooth headset, obal, synchronizační USB kolébka
Diskuze (105) Další článek: Teploměr Withings Thermo udělá i z chřipky zábavu pro datasexuály [CES]

Témata článku: Apple, , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Nokia 6630, Nokia E50-1, Nokia E50-2, Přecházení, Poslední chvíle, Přízeň, Zajímavý odkaz, Zajímavý produkt, Vedoucí pozice, Pohybový senzor, Shlédnutí, Dotyková vrstva, Uzavřený systém,