Před CeBITem: čtyři zbrusu nové Sony Ericssony (první pohled)

Sony Ericsson včera představil čtyři nové telefony. Špičkově vybavený model K750 s dvoumegapixelovým fotoaparátem, mobil zkřížený s walkmanem, model K300 pro nenáročné uživatele a jeho stylovější variantu J300. K dobru přidal i zajímavé příslušenství.
Kapitoly článku

Sony Ericsson K300i: základ pro masy

Další novinkou je model K300i, který se řadí do nižší třídy. Odpovídat tomu bude jistě i cena a je to vidět také na výbavě. Designem se tento telefon vrací k modelu T610 – klasicky jednoduché a strohé tvary oživuje nápadné barevné rozdělení telefonu. Spodní část s klávesnicí je stříbrná, horní část s displejem tmavá, oproti černému provedení modelu T610 bude novinka tmavě modrá. Model K300i se však bude nabízet i v celostříbrné verzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Telefon má rozměry 100 × 45 × 19 mm a hmotnost 85 g, je tedy docela malý a lehký. Stejně jako u modelu T610 je hlavním ovládacím prvkem joystick, kolem kterého jsou rozmístěna standardní funkční tlačítka a numerickou klávesnici tvoří samostatné klávesy. Na levém boku najdeme tlačítko spouště fotoaparátu, klasická boční tlačítka pro zesilování chybí.

Displej je bohužel pasivní a nabízí rozlišení pouze 128 × 128 bodů, dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Zadní strana telefonu není kupodivu stylizovaná do podoby digitálního fotoaparátu, ale objektiv zde najdeme. Snímač má klasické VGA rozlišení. S telefonem se dovoláte v sítích GSM 900/1800/1900 MHz, kde také může uplatnit GPRS třídy 10.

Ve výbavě najdete přehrávač multimediálních souborů MP3 a MPEG4, ale vzhledem k omezené vnitřní paměti o velikosti 12 MB je použití jako MP3 přehrávač nemyslitelné. Hudební soubory však mohou posloužit jako vyzvánění, pakliže se vám nezalíbí žádná ze čtyřicetihlasých vyzváněcích melodií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve výčtu funkcí asi nejvíce zaujme možnost synchronizace dat adresáře a kalendáře s počítačem, ke kterému se lze připojit pomocí infraportu nebo kabelu. Nechybí ani e-mailový klient, Java s podporou 3D her, wap 2.0 nebo hlasové ovládání. Na jedno nabití by měl telefon vydržet až 420 minut hovoru nebo 300 hodin v pohotovosti.

Ve zkratce:

displej: pasivní, 65 tisíc barev, 128 × 128 bodů

rozměry: 100 × 45 × 19 mm, 85 g

fotoaparát: rozlišení VGA, čtyřnásobný digitální zoom

paměť: 12 MB

vyzvánění: 40 hlasů nebo MP3

datová komunikace: infraport, GPRS třídy10

další výbava: adresář a kalendář s možností synchronizace, hlasové ovládání, SMS, EMS, MMS, e-mail, Java, wap


Sony Ericsson J300i: trocha výstřednosti pro mladé

Zdá se vám design modelu K300 příliš usedlý? Pak právě pro vás je určen odvozený model J300. Je funkčně podobný, chybí mu ovšem fotoaparát, podpora třetího pásma GSM 1900 MHz a infraport. Zato nabízí mírně redukované rozměry 99 × 43 × 18 mm a hlavně poměrně odvážný design. Nabízet se bude ve třech barevných variantách - černé, bílé a růžové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z přední strany telefon nijak zvlášť nezaujme, opět se jedná o model klasické konstrukce s joystickem, coby hlavním ovládacím prvkem, a tradičně rozloženou klávesnicí. Není však již tolik hranatý, rohy jsou výrazněji zakulacené. Designéři se navíc „vyřádili“ na bočních partiích. Telefon vypadá jakoby měl kolem sebe mohutný rám, do kterého je zasazen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vše ostatní zůstalo shodné s modelem K300i. Displej je tedy pasivní, dokáže zobrazit 65 tisíc barev při rozlišení 128 × 128 bodů. Vnitřní paměť čítá 12 MB. Vyzvánět mohou čtyřicetihlasé melodie nebo skladby ve formátu MP3, zachována zůstala i možnost synchronizace a e-mailový klient.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve zkratce:

displej: pasivní, 65 tisíc barev, 128 × 128 bodů

rozměry: 99 × 43 × 18 mm

paměť: 12 MB

vyzvánění: 40 hlasů nebo MP3

datová komunikace: GPRS třídy10

další výbava: adresář a kalendář s možností synchronizace, hlasové ovládání, SMS, EMS, MMS, e-mail, Java, wap


V poslední kapitole si představíme nabídku nového příslušenství.

Témata článku: Sony, , , Sony Ericsson J300i, Sony Ericsson K300i, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson W800i, Obslužná aplikace, Pře, Pohled, CeBIT, Son, První pohled, Eri, Nov, Odvážný design