Před rokem zrušili roaming v zemích EU. Spotřeba dat v zahraničí vzrostla pětkrát

Dnes je to přesně rok ode dne, kdy byl zrušen roaming pro evropské zákazníky v zemích EU. Směrnice přinesla bezstarostnější používání mobilů s domácí SIM kartou i na dovolených nebo služebních cestách. Zákazníci mohou používat svůj tarif se stejnými parametry jako doma, naprostá většina nedoplácí nic navíc.

Podle nejnovějšího průzkumu Eurobarometr 62 % Evropanů ví, že poplatky za roaming skončily, a 69 % si myslí, že oni sami nebo někdo, koho znají, z toho budou mít prospěch. Přínos nových pravidel oceňují především mladí lidé a lidé, kteří jsou často na cestách.

Dat za hranicemi už se nebojíme

Zástupci Evropské komise Andrus Ansip a Marija Gabrielová sdělili, že spotřeba mobilních služeb při cestách po EU se v této souvislosti významně zvýšila. Konkrétně spotřeba dat, která v zahraničí byla vždy nejdražší položkou, vzrostla pětkrát a objem provolaných minut narostl dvaapůlkrát. Evropská komise bude ve spolupráci s národními regulačními orgány bude vývoj na trzích mobilních služeb sledovat a zajistí, aby pravidla byla řádně uplatňována.

Obyvatelé EU se mohou těšit i na další novinky. Kromě toho, že už nemusí platit za roaming, mohou online obsah (např. služby internetové televize), který si předplatili doma, od 1. dubna 2018 využívat kdekoli v celé EU. A od 3. prosince 2018 si budou moci při nákupu zboží a služeb online vybírat nejvýhodnější nabídky z celé EU, aniž by byli diskriminováni na základě státní příslušnosti a místa pobytu.

Stručně o skončeném roamingu v zemích EU:

Poplatky za roaming skončily dne 15. června 2017. Evropané, kteří cestují do jiných zemí EU, nyní za roamingové hovory, SMS a datové služby platí stejné ceny jako doma.

Volání, SMS a mobilní připojení k internetu v jiných zemích EU jsou součástí domácího balíčku. Minuty hovorů, textové zprávy a megabajty dat spotřebované v zahraničí (v rámci EU) se účtují stejně jako doma. Výše vyúčtování už nebude nepříjemným překvapením.

Kdo má tarif s neomezeným voláním a SMS, bude mít neomezené volání a SMS i při roamingu v rámci EU. Avšak u neomezených nebo velmi levných datových služeb v domovské zemi může domácí operátor uplatnit limit (politiku přiměřeného využívání) na využívání dat při roamingu. V takovém případě musí operátor zákazníka o tomto limitu předem informovat a upozornit jej, když limitu dosáhne.

Pravidla EU zajišťují, že tento limit pro roamingové datové služby by měl pokrýt běžné potřeby většiny cestovatelů. Pokud zákazník dosáhne limitu, může datový roaming využívat i nadále za malý poplatek: nejvýše 7,7 EUR/GB + DPH, což je 6,5krát méně než před 15. červnem 2017 a 25krát méně, než činily dřívější poplatky.

Diskuze (39) Další článek: Samsung 20. června sleví 20 % na Galaxy S9 a Galaxy S9+. Akci lze i zkombinovat...

Témata článku: , , , , , , , , , , Poplatek, Online obsah, ANS, Data, SIM, Gabrielová, Nejnovější průzkum, Andrus Ansip, Stejný parametr, Evropský zákazník, Internetová televize, Směrnice, Pře, Státní příslušnost, Eurobarometr