Předvánoční nabídka: telefony do 7 000 Kč

Vánoce se nezadržitelně blíží a pokud máte v úmyslu obdarovat své blízké nebo sebe mobilním telefonem, máte nejvyšší čas na nákup. Při výběru vám mohou pomoci naše přehledy předvánoční nabídky. Dnes si představíme telefony do 7000 Kč.

Siemens SX1

Cena: 6 898 Kč
Hodnocení: 85%

  

Jednoznačným vítězem dnešního srovnání je Siemens SX1. Jedná se o chytrý mobil s operačním systémem Symbian, velkým kvalitním displejem a netradičním designem. Na jeho úkor se alfanumerická klávesnice přestěhovala z klasického umístění na strany podél displeje. Pod nim zabral místo joystick obklopený velkými funkčními tlačítky. Klávesnice je nejčastějším terčem kritiky tohoto telefonu, ale aktivní uživatelé tvrdí, že zvyknout se na ovládání dá během několik dnů. Textovky pak píšete oběma palci a při dobrém cviku je tento způsob mnohdy ještě rychlejší než na klasické klávesnici. Telefon ej vybaven snad vším, nač si vzpomenete. Paměť můžete rozšiřovat MMC kartami, můžete poslouchat rádio nebo MP3, k dispozici je vám i VGA fotoaparát a datové přenosy třídy 10. Funkční nabídce snad není co vytknout, případné nedostatky lze kompenzovat dohranými aplikacemi. Telefon nevítězí jen v této kategorii, ale patří mezi nejvybavenější telefony na trhu vůbec. Nízká cena je způsobena jeho delším vytrváním na trhu. Poměr ceny a výkonu je v případě Siemensu SX1 takřka nedostižný. Každému ale nebudou svědčit jeho větší rozměry a hmotnost a netradiční ovládání.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Samsung E100

Cena: 6 904 Kč
Hodnocení: 60%

 

Druhým zástupcem stříbrné véčkové elegance z Asie je Samsung E100. Je trochu kulatější, ale stejně jako u model S500 je to malý a lehký telefon. Vzhled opět kazí vyčnívající anténa. Displeje jsou k dispozici dva, přičemž ten vnitřní je barevný a velmi kvalitní. Oproti modelu S500 se výbava trochu rozšířila. Předně byly napraveny dvě největší slabiny – chybějící Java a podpora MMS. Dále vzorstl počet míst v adresáři na rovnou tisícovku a uživateli bylo poskytnuto 9 MB paměťového prostoru. Fotoaparát však stále chybí a smířit se musíte s falešným potvrzovacím tlačítkem a zkracováním textových zpráv.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Panasonic X70

Cena: 6 960 Kč
Hodnocení: 66%

   

Véčko X70 je již nějakou dobou vlajkovou lodí značky Panasonic. Jedná se o dobře vybavený telefon s osobitým designem. Na předním krytu najdeme podélně orientovaný, úzký monochromatický displej a čočku fotoaparátu. Nahoře vyčuhuje krátká anténa. Po otevření na nás vykoukne velký barevný displej, který ohormí svým kvalitním zobrazením. Klávesnici dominuje ovládací čtyřsměrný prstenec s potvrzovacím středem. Prstenec je poměrně úzký a obzvlášť vertikální směry se volí s občasnými obtížemi. Po funkční stránce je telefon dobře vybaven, ale vadí některé maličkosti. Dobrý dojem s adresáře na 500 jmen kazí pouze vyhledávání podle prvního znaku. Zprávy se píší pomocí slovníku T9 a nezkracují se, k dispozici je také e-mailový klient. Funkce pro organizaci času by mohly být propracovanější. U takto vybaveného mobilu bychom očekávali možnost synchronizace. Ke spojení s počítačem poslouží kromě kabelu také infraport a bluetooth. Datové přenosy se odbývají prostřednictvím GPRS třídy 8. Vestavěný fotoaparát má rozlišení pouze 288 × 352 bodů. Javu nahradila technologie In-Fusio, takže se musíte spokojit s nabídkou her a aplikací telefonu. Telefon zaujme uživatele, kteří hledají stylový mobil s originálním nadčasovým designem a zmíněné funkční nedostatky pro ně nejsou podstatné.

Podrobné parametry a přímé porovnání s ostatními telefony najdete zde.


Chytrý opět na špici

Dnešní srovnání dopadlo podobně jako to minulé – opět s náskokem zvítězil chytrý mobil. V minulém zápolení to byla Motorola MPx 200, dnes si prvenství právem zasloužil Siemens SX1. Motorole však šlapal na paty odolný Siemens M65 a vzhledem k poklesu cen do bojů o zákazníky zasáhl jeho sourozenec CX65. Ten i přes svoji příznivou cenu dokáže zatopit mnohým dnešním soupeřům. Je to velmi dobrý mobil se střídmým designem, který nabízí uživatelsky přívětivé ovládání a výbornou funkční nabídku. S výtkami směřujícími obzvlášť k adresáři to lze prohlásit také Sony Ericssonu T630. Pokud se však obejdete bez Bluetooth, bude pro vás jistě lepší alternativou mladší zástupce této značky, model k500i, který v celkovém hodnocení dopadl ještě lépe.

Samostatnou kapitolou jsou stylové mobily, mezi které se řadí Nokia 3220, Alcatel OT 756, Philips 755 a véčka Samsung E100 a Panasonic X70. Každý telefon se snaží zaujmout něčím jiným a v podstatě všechny jsou něčím originální. Stačí si jen vybrat, který vám bude nejvíce vyhovovat. Musíte se však smířit s některými chybějícími funkcemi.

Nokia N-Gage QD by si zasloužila samostatnou kategorii. Přesto, že si vedla coby telefon docela dobře, další body získá jako kvalitní herní konzole, se kterou si užijete spoustu zábavy. Musíte se však smířit s tím související specifickou konstrukcí.

Nokie 6610i a 7250i již trochu ztrácí svoji zastaralejší koncepcí, která je znát především na nekvalitním displeji, po funkční stránce jsou však stále konkurenceschopné a mnohým mohou vyhovovat. Nejhůře dopadl Samsung S500, který má mnoho nedostatků. Pokud máte slabost pro asijská stříbrná véčka sáhněte raději po modelu E100, který sice není v celkovém hodnocení o moc lepší, ale zásadních neduhů se vyvaroval.

Témata článku: Nokia, Samsung, , , Nokia 3220, Nokia 6610i, Nokia 7250i, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Panasonic X70, Philips 755, Samsung E100, Samsung S500, Siemens CX65, Siemens M65, Siemens SX1, Sony Ericsson K500i, Sony Ericsson T630, Pře, Zásadní neduh, Odolná varianta, Telefon, Pohodlná práce, AR hry, Jednoznačný vítěz