Předvolební kampaň útočí na voliče i na mobilech

Cesta změny se v posledním týdnu voleb rozhodla oslovit voliče i přes textové zprávy. Jde o řešení, které využili v minulém roce ve volbách s velkým úspěchem britští labouristé a které bylo jen upraveno pro české podmínky.

Cesta změny se v posledním týdnu voleb rozhodla oslovit voliče i přes SMS zprávy. „Jde o řešení, které využili v minulém roce ve volbách s velkým úspěchem britští labouristé. My jsme jej jen upravili pro české podmínky a vylepšili,“ vysvětluje Robert Němec z webového integrátora RobertNemec.com, jehož divize NetPolitika.cz zajišťuje Cestě změny internetovou kampaň.

Návštěvníky webových stránek Cesty změny ( www.cestazmeny.cz ) upoutá hned na hlavní stránce velký odkaz na možnost rozeslání SMS zpráv informujících o Cestě změny. „V tomto rozhodujícím okamžiku, kdy se rozhoduje o osudu naší země na další léta, můžete právě vy hodně změnit. Právě vy můžete jednoduše, rychle, zadarmo a anonymně získat další voliče pro Cestu změny. Pošlete jim SMS zprávu o Cestě změny,“ píše se na stránkách.

Zájemce si následně vybere mezi několika nabízenými texty. Ty následně může rozesílat na telefonní čísla všech českých mobilních operátorů.

Jak Němec vysvětluje, jedná se o zcela nový druh předvolebního boje: „Snažíme se jít co nejvíce za voličem.“ Podle jeho slov byla tato technika použita také v Singapuru. Zkoušeli jí ve Spojených státech a uvažují o ní některé strany v Itálii.

Jsem rád, že Cesta změny jako jediná politická strana v České republice využívá moderních komunikačních technologií v kontaktu s občany,“ podotýká k tomu předseda Cesty změny Jiří Lobkowicz. „Doufáme, že tím nezaskočíme někoho víc, než si myslíme.“

Ze stránek britských labouristů byly v posledním volebním týdnu v minulém roce takto poslány desítky tisíc SMS zpráv. „Byla to zábava jak pro odesilatele, tak příjemce,“ zhodnotila nápad v knize Viral Politics Kate McCarthyová, která vedle labouristickou kampaň na internetu.


Otázka do diskuse: obdrželi jste již podobnou agitační textovku? Co si myslíte o tomto způsobu předvolební agitace? Řekněte to hezky od plic!

Diskuze (5) Další článek: Náš seriál: jak odblokovat mobil, část druhá

Témata článku: , , Mobil, Pře, MOBI