Přehled chytrých telefonů a komunikátorů

Mobilní telefony s operačním systémem nabízejí daleko více možností, a to díky schopnosti nainstalovat další aplikace, jež rozšíří funkčnost přístroje. Na českém trhu se jich prodává už víc jak desítka.
Kapitoly článku

Pro nejnáročnější uživatele jsou na trhu k dispozici chytré telefony nebo komunikátory. Hlavním posláním těchto pomocníků je udržet vás v kontaktu s elektronickým světem. Jejich zaměření většinou kráčí směrem k multimédiím a nepostrádají taky schopnost pořizovat fotografie nebo videosekvence. Pokročilé možnosti organizace času už jsou samozřejmostí.

V současné době existují dvě platformy, na kterých je většina chytrých telefonů a komunikátorů postavena, jedná se o Symbian a Windows Mobile od Microsoftu. Abychom si hned na začátek udělali jasno, do přehledu jsme vybrali pouze ty "mobily", které jsou nyní na českém trhu v prodeji nebo se zde v nejbližších dnech objeví. Využili jsme k tomu opět náš Katalog mobilů. Nejprve tedy začneme tabulkou s kompletními parametry všech zařízení, hned potom je ve stručnosti budeme charakterizovat. 

Tabulka s přehledem chytrých telefonů a komunikátorů


Eurotel Smartphone

Eurotel SmartphoneEurotel Smartphone patřil mezi první mobily s operačním systémem Microsoft Smartphone 2002, který původně vychází z Pocket PC. V současné době existuje pouze název Windows Mobile, který platí jak pro mobilní telefony, tak pro kapesní počítače. Přístroj je kompaktních rozměrů, narozdíl od Nokie 7650 či Sony Ericssonu nenabízí řešení v podobě vysouvací či odklápěcí klávesnice. Co se týče konstrukce a designu, mobil vyznává tradiční koncepci. Dominantním prvkem tohoto telefonu je bezesporu displej. Ten nabízí v rozlišení 176 x 220 pixelů velmi solidních 65 tisíc barev a vejde se na něj až 10 řádků textu. Fotoaparát se dodává pouze jako příslušenství. Telefon podporuje paměťové karty, pro komunikaci postrádá Bluetooth. K dispozici je ale infračervený port a USB kabel.

Podrobné parametry a ceny Eurotelu Smartphone najdete v katalogu mobilů

Motorola MPx200

Motorola MPx200Dalším telefonem na "chytré" platformě Windows Mobile je tohle véčko od Motoroly. Mobil svým vzhledem připomíná modely typu Panasonic GD87 či Sharp GX13, narozdíl od nich a všech ostatních ale nemá anténu. V tomto ohledu si může potřást s kolegy od Samsungu (E700) a Sony Ericssonu (Z600). Motorola MPx200 je véčko s velkým barevným displejem TFT o rozlišení 176 x 220 obrazových bodů. Maximální počet barev, které dokáže zobrazit, je 65 tisíc. O zaměření telefonu spíše na byznysovou klientelu napovídá i absence integrovaného foťáčku. Ten ale může být součástí příslušenství. S počítačem telefon propojíte přes infračervený port nebo USB kabel. Bluetooth bohužel chybí, snad bude ale k dispozici alespoň ve formě SD karty. 

Podrobné parametry a ceny Motoroly MPx200 najdete v katalogu mobilů

Nokia 7650

Nokia 7650Jeden z prvních pokusů o chytrý telefon (jinak smartphone) provedla Nokia, když představila typ 7650. Nezvyklá konstrukce přivedla spoustu uživatelů do rozpaků, ačkoli to nebylo poprvé, co se finský výrobce k podobnému řešení uchýlil. Vysouvací klávesnici jsme znali už z dob modelů 7110 a 8110. Telefon je poněkud větší a těžší, v té době ovšem přinesl jako první vestavěný fotoaparát. Ten dokáže fotit až v rozlišení 640 x 480 bodů. Displej je pasivní o rozlišení 176 x 208 bodů a má 4096 barev. Operační systém Symbian umožňuje rozšíření funkčnosti přístroje o další aplikace. S počítačem lze Nokii 7650 propojit přes Bluetooth nebo infračervený port, kabelem to nelze. Paměť se nemá čím chlubit, 4 MB není moc, paměťové karty chybí.

Podrobné parametry a ceny Nokie 7650 najdete v katalogu mobilů

Nokia 3650

Nokia 3650Tento model je dalším zástupcem řady Series 60. Nejmarkantnějším rozdílem mezi Nokií 3650 a 7650 je vzhled. Zatímco N7650 z důvodů kompaktnosti dostala do vínku zasouvací mechanismus své klávesnice, Nokia 3650 má konstrukci klasického telefonu. Je díky tomu sice rozměrově větší, ale její hmotnost klesla o 24 gramů. Velmi troufalým řešením je kruhová klávesnice. Největší devizou oproti N7650 je podpora paměťových karet MMC a subjektivně lepší kvalita pořizovaných fotografií. Novinkou byla také možnost nahrávat video, což šlo u 7650 taky, ale bylo nutné doinstalovat další programy.

Podrobné parametry a ceny Nokie 3650 najdete v katalogu mobilů

Nokia 3660

Nokia 3660Nokia 3650 hned po svém uvedení na trh rozdělila fanoušky na dva tábory – jedni si ji zamilovali od pohledu, jiným prostě nepadla do oka. Za vším totiž stála netradiční kruhová klávesnice. Když pomineme ergonomickou stránku věci, která nebyla zcela příkladná, byla to právě hlavně klávesnice, která telefon odlišovala od konfekční konkurence. I když byl model Nokia 3650 nejprodávanějším mobilem s fotoaparátem pod křídly finské Nokie (mezi modely uvedenými minulý rok), nástupce raději dostal „rozumnější“ klávesnici. Další inovací je použití displeje s 65 000 barvami, telefon má jinak naprosto stejnou výbavu jako N3650.

Podrobné parametry a ceny Nokie 3660 najdete v katalogu mobilů

Nokia 6600

Nokia 6600Je jasné, že tento přístroj je svým určením nástupcem Nokie 7650. Oproti ní nabízí kompaktní vzhled bez nutnosti vysouvat klávesnici. Samozřejmostí jsou i menší rozměry a hmotnost. Telefon vypadá baculatě, zvlášť na šířku působí trošku přerostle. Nokia 6600 je opět postavena na osvědčené platformě Series 60 a konkrétně běží na Symbianu ve verzi 7.0. Novinkou je zoom u digitálního fotoaparátu, se kterým lze pořizovat i video, stejně jako paměťové karty po vzoru N3650. Aktivní displej (TFT) dokáže zobrazit až 65 536 barev a jeho rozlišení je 176 x 208 pixelů. Komunikace s okolím závisí opět na infračerveném portu a Bluetooth.

Podrobné parametry a ceny Nokie 6600 najdete v katalogu mobilů


V druhé kapitole se podíváme na zbylých šest zařízení, čekají nás ještě dvě Nokie, dva Sony Ericssony a MDA I a II od T-Mobilu.

Témata článku: Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Panasonic GD87, Sharp GX13, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson P900, Komunikátor, Chytrý, Pře, Nadstandardní aplikace, Důležitý dokument, Přehled, Telefon