Přehled doplňkových balíčků operátorů: způsob, jak ušetřit?

V poslední době se roztrhnul pytel se zvýhodňujícími balíčky od našich mobilních operátorů. Za určitou měsíční úplatu nabízejí levnější služby oproti normálu. Do ceníků to sice vnáší chaos, je to ovšem způsob, jak ušetřit.
Kapitoly článku

K čemu balíčky?

Český trh mobilních komunikací patří mezi nejvyspělejší na světě. V začátcích operátoři usilovali především o kvalitní pokrytí sítě a nabídku co největšího množství služeb. Tehdejší konkurenční boj těžil z nenasycenosti trhu, každý z operátorů chtěl získat co největší kus z celkového koláče. Dnes už jsou karty téměř rozdány, v Česku je aktivovaných 9,89 milionu SIM karet, mobil má kromě kojenců a důchodců každý.

Z toho důvodu se začalo operovat s cenou, resp. s nabídkou velkého balíku služeb za nízkou cenu. Operátoři tak nutí zákazníky co nejvíce využívat nových i stávajících služeb. Vzhledem k tomu, že vypracování nových tarifních plánů je časově i finančně velmi náročné, operátoři vyrukovali s tzv. doplňkovými balíčky. Jedná se o rychlejší, byť jen dočasné řešení. Pokud takový balíček zákazníky neosloví, operátor ho jednoduše zruší.

Jak takový balíček vypadá? Za určitou měsíční částku získáte výhodnější služby. Můžou to být levnější zprávy (SMS i MMS), zvýhodněné volání nebo volné minuty na wap. Funguje to na principu množstevní slevy. Všechny ceny v článku jsou samozřejmě uvedeny včetně DPH.


Eurotel

Náš největší operátor nabízí v současné době celkem sedm balíčků. Začalo to u něj loni v říjnu, kdy nabídnul balíček Top Víkend pro výhodné telefonování v sobotu a v neděli. Na začátku roku byly představeny další čtyři balíčky, rovněž ve stejné hodnotě. Od poloviny května potom Eurotel nabízí další dva balíčky. Společně s nimi pak byla představena promoakce, v jejímž rámci jsou balíčky dostupné za zvýhodněnou cenu. Všechny balíčky si nyní představíme:

Eurotel Top Noc

S tímto balíčkem získáte 150 volných minut mimo špičku (od 19 hodin do 7 hodin ráno) ve všední dny v síti Eurotel a při volání na pevnou linku. Bohužel ho nelze využít o víkendu, k tomu ale slouží balíček Top Víkend, o kterém podrobně píšeme dále. V tuto chvíli je služba Top Noc velmi výhodná, až do konce června vás vyjde na pouhou jednu korunu, standardní cena je 178,50 Kč.

Balíček Top Noc se po vyčerpání běžných volných minut začíná vyplácet už po půl hodině až hodině telefonování mimo špičku. Rozhodování, jestli balíček koupit nebo ne, je ale v tomto případě poměrně nejisté. Musíte si provést složitou analýzu volání, zdali se vám to skutečně vyplatí či nikoli.

Eurotel Top Pevná

Tato služba je podobná té předchozí. Za stejnou cenu (do konce června za korunu dvacet, jinak za 178,50 Kč) dostanete 150 volných minut pouze na pevnou linku. Je potom celkem jedno, jestli budete volat ve špičce nebo mimo ni.

Jsme ve stejné situaci jako u minulého balíčku, protože volné minuty programu Top Pevná se začínají spotřebovávat až po vyčerpání ostatních volných minut. I zde se velmi nesnadno rozhoduje, kvůli vyšším standardním minutovým sazbám se ale Top Pevná začíná vyplácet poměrně brzy. Pokud telefonujete často do sítě Českého Telecomu, balíček Top Pevná se vyplácí přibližně už po půl hodině hovoru.

Eurotel Top SMS

S balíčkem Top SMS získáte každý měsíc 200 krátkých textových zpráv, které lze posílat do všech sítí. V tomto případě neplatí žádná zvýhodněná promoakce, balíček se nabízí za standardní cenu 178,50 Kč. Jedna zpráva tak vyjde na devadesát haléřů, což je jedna z nejmenších částek za jednu textovku u našich operátorů.

Eurotel Top Minuty

Jediná časově omezená nabídka ze všech Top balíčků. Tuto službu si můžete objednat pouze do 30. června tohoto roku (termín byl už jednou prodloužen), po aktivaci ale budete moci výhod balíčku využívat i nadále. Za měsíční poplatek 178,50 Kč můžete zdvojnásobit volné minuty u svého tarifu. Čím vyšší tarif, tím samozřejmě lépe.

Eurotel Top Víkend

Tento balíček se od ostatních trošku liší, za cenu 178,50 Kč totiž dostanete celkem tři druhy služeb. Tím nejdůležitějším je 100 volných minut na volání o víkendech a státních svátcích v síti Eurotel a na pevnou linku. Vedle toho budete mít k dispozici 50 SMS a 25 MMS bez omezení, tzn. kdykoli i do ostatních sítí. Opět zde záleží na vašem konkrétním využití služby, pokud se trefíte a provoláte stanovený balík minut pouze o víkendu, určitě ušetříte. Zajímavá je i kombinace Top Víkend a tarifu Individual.

Eurotel Top Volání

S touto novou službou získáte měsíčně celkem 60 volných minut na volání do všech sítí v kteroukoli dobu. Měsíční poplatek je do konce června pouze 71,50 Kč, standardní cena je potom 178,50 Kč. Jedna minuta vyjde v balíčku na necelé tři koruny, což je vcelku výhodná sazba. Zde je potřeba říct, že čím máte nižší tarif, tím je balíček výhodnější. Vaše volné minuty u tarifu totiž mají přednost před těmi z balíčku, u nižších tarifů se k "balíčkovým" minutám dostanete dřív. Nabídka se vyplatí zvláště tehdy, kdy provoláte všechny volné minuty včetně těch z balíčku.

Eurotel Top MMS

Balíček Top MMS nabízí možnost poslat každý měsíc 10 MMS zpráv bez omezení, měsíční poplatek je potom 59,50 Kč. Za jednu zprávu tak zaplatíte cca šest korun, což znamená úsporu přes tři koruny na jedné MMS. Pokud občas pošlete nějakou MMS, balíček se určitě vyplatí. Dokonce června ho navíc můžete získat za akční jednu korunu, takže bych určitě neváhal. 

Podmínky využívání balíčků Eurotelu

Balíčky mohou využívat všichni zákazníci Eurotelu s paušálním tarifem. Aktivace i deaktivace služby je zdarma. Nabídka balíčků není časově omezená, pouze s výjimkou služby Top Minuty, kterou je možné aktivovat jen do konce června. Možnost využívání balíčků není podmíněno uzavřením smlouvy na 24 měsíců. Pokud jsou balíčky aktivovány v průběhu zúčtovacího období, účtuje se pouze jejich poměrná část.

Aktivace probíhá na infolince, prostřednictvím SMS, přes nabídku *111*#, ve značkových prodejnách a u dealerů. K jednomu číslu je možné aktivovat pouze jeden balíček Top, je však možné kombinovat více druhů balíčků. Volné jednotky ze standardního tarifu a Eurotel Top balíčků se čerpají v tomto pořadí:

  • volné jednotky ze standardního tarifu
  • zdvojené minuty využitím Eurotel Top Minuty
  • volné minuty a SMS z inkasního příkazu
  • volné minuty ze speciální nabídky Data Nonstop
  • volné minuty z Eurotel Top Volání
  • volné jednotky z Eurotel Top Víkend
  • volné minuty z Eurotel Top Noc
  • volné minuty z Eurotel Top Pevná
  • volné SMS z Eurotel Top SMS
  • volné MMS z Eurotel Top MMS

Další informace o balíčcích najdete na webu Eurotelu


V druhé kapitole najdete přehled balíčků Oskara a T-Mobilu

Témata článku: , , , , Jak, Dočasné řešení, Bali, MEP, Poměrná část, Přehled, Pře, Způsob, Největší kus, Operátor,