Přehled mobilů od 3 000 do 4 500 Kč: cena není všechno

Plánujete koupit nový mobil, ne příliš drahý, ale zato dobře vybavený? Přinášíme vám přehled mobilních telefonů od tří do čtyř a půl tisíce korun. Někdy se totiž vyplatí připlatit pár stovek a pořídit si dražší, přitom však stále cenově rozumný model.
Kapitoly článku

Samsung: vajíčka, kam se podíváš

Korejský výrobce nabídne tři hladké valounky, typická „samsungovská“ véčka. Telefony s označeními X450, X460 a X480 jsou funkčně velmi podobné, cenové rozdíly jsou rovněž minimální. U všech můžete počítat s kvalitní konstrukcí, dobrými, i když pasivními displeji a adresáři s velkou kapacitou. Jako jsou stejné výhody, tak i neduhy po sobě Samsungy dědily – příliš se neodlišíte obehranými vyzváněcími melodiemi a než si zvyknete, že hlavním tlačítkem se nepotvrzuje, nýbrž navštěvuje wap, bude to chvíli trvat. Samsung X450 má jako jediný viditelnou anténu, pro kterou bude v porovnání se svými sourozenci asi zavržen. Nejlepší volbou je zřejmě typ X460, který nepostrádá vnější displej. Ten je sice jen monochromatický, ale rozhodně jej oceníte při sledování příchozích zpráv a hovorů.

Samsung X450 Samsung X460 Samsung X480
Cena: 3 501 Kč, 3 785 Kč, 3 570 Kč


Siemens: sedm statečných

Nejbohatší nabídku má v dané cenové kategorii Siemens. Na výběr je hned sedm modelů. Začněme tím s označením C65. Jde o funkčně velmi dobře vybavený mobil. Má propracovaný telefonní seznam i funkce pro organizaci času. Vyniká výborným poměrem ceny a výkonu. Uživatelská paměť je na tuto cenovou hladinu na nevídané úrovni, má 10,3 MB. Siemens C65 se vám ale nebude ovládat příliš pohodlně. Joystick je až příliš zapuštěný. Jeho cena však jen nepatrně překračuje třítisícovou hranici a je tak velkým konkurentem i pro mnohé levnější telefony s omezenou nabídkou.

Další telefon má na jmenovce napsáno C70. Jde v podstatě o identický telefon jako C65, nenabídne však navíc funkci Push to talk. Tu u nás stejně nevyužijete, takže vás může zlákat pouze jinou barvou krytu. 

Siemens C65/CT65 Siemens C70 Cena: 3 033 Kč, 3 138 Kč

Siemensy CX65 a M65 jsou určeny náročnějším uživatelům. Oba jsou funkčně naprosto totožné. Pouze M65 má odolnější konstrukci. Oba skončili zhruba před rokem v naší redakční srovnávací metodice na skvělém pátém místě. Odolný M65 toho snese opravdu hodně, přesto patří mezi odolnými mobily k největším krasavcům. Jde jej připevnit na kolo a používat jako cyklopočítač. Je ovšem také výrazně dražší než CX65. Oba mají kvalitní a velké adresáře, které pojmou až tisícovku jmen s dvaadvaceti položkami. Oba disponují velkou pamětí. Minusem jsou u těchto telefonů displeje, které jsou poměrně hrubé, na druhou stranu však obrovské. Stejně, jako tomu bylo u C65 a C70, i zde Siemens uvedl na trh variantu CX70, která se odlišuje pouze doplněnou funkcí Push to talk a jinou barvou krytu.

Siemens CX65 Siemens M65 Cena: 3 428 Kč, 4 132 Kč

Siemens CFX65 je poměrně dobře vybavené véčko s fotoaparátem a dvěma displeji, jeho design však příliš śpěchu nesklízí. Má šikovně řešenou anténu ve tvaru poutka a vestavěný fotoaparát s přisvětlovací diodou, kterou lze použít i jako svítilnu. Nevytváří ale příliš kvalitní snímky. Siemens CFX65 má propracovaný adresář a na klávesnici se velmi pohodlně píše. Vadou na kráse stylového véčka je pasivní displej a pomalejší odezvy nabídky.

Siemens CFX65 Cena: 4 183 Kč

Jediným telefonem s vysouvací konstrukcí v přehledu je Siemens SL55. Má za sebou již několik let prodeje a nedávno byl ohlášen už jeho vnuk, stále je pro některé ovšem symbolem krásna. Obzvláště ženám tento kousek nejednou učaroval. Funkčně je stále slušně vybaven, třeba kalendáři není co vytknout. Nechybí ani diktafon. Na dnešní poměry již ale vel,i zastaral displej, který je navíc poměrně malý.

Siemens SL55 Cena: 3 958 Kč


Sony Ericsson: známe své lidi

Příznivci značky Sony Ericsson nedají dopustit na legendární modely T610 a T630. A právě druhý jmenovaný šel v posledních měsících s cenou rychle dolů a tak jej nyní pořídíte za 3 688 korun. Telefon má jednoduchý, ostrý design a hodí se pro práci i pro zábavu. Nabízí dobrý displej a kvalitní, i když trošku tuhou klávesnici. Opravdu náročným bude scházet snad jen vyhledávání v kontaktech postupným psaním a větší kapacita adresáře. Vzhledem k ceně už je to jen detail.

Sony Ericsson T630 Cena: 3 688 Kč

Vyhledávání postupným psaním jména nabídne nový model K300i. Telefon nižší střední třídy nabízí solidní funkční základ a MP3 vyzvánění. Displej je pasivní, ale velmi kvalitní a netrpí dlouhými odezvami. Trochu horší je klávesnice, jejíž drobná tlačítka se hůře ovládají. Kladně bývá ze stran uživatelů hodnocen design, který dává vzpomenout na úspěšný model T610. 

Sony Ericsson K300i Cena: 3 977 Kč


Který koupit?

Stejně jako u minulého srovnání telefonů do tří tisíc korun je i tady těžko na bojišti. Mezi jednotlivými telefony je velká pranice. Náročnější uživatelé nechť sáhnou po etalonech jako Sony Ericsson T630 nebo Siemens CX65, popřípadě „obrněném“ Siemensu M65. Tyto telefony mají velmi slušnou výbavu a propracované funkce.

Těm, co hledí hlavně na stylovost a vzhled, bude nejspíše ideálním společníkem Nokia 3220 nebo 2650. Véčka od LG nebo Samsungu budou svého majiteletaké vkusně reprezentovat. Tady je ale každá rada zbytečná, všichni vnímáme krásu mobilních telefonů trochu jinak.

Kdo hledá nejlevnější alternativu a má na koupi telefonu vyhrazeny akorát tři tisíce, neprohloupí, když si pořídí Siemens C65. Ten vyniká výborným poměrem ceny a výkonu. Ještě lépe je na tom ale zmiňovaný CX65. Takže pokud to jde, prasátko nerozbíjet a ještě pár dní šetřit. Doplatit čtyři sta korun se rozhodně vyplatí.

Témata článku: LG, Motorola, Nokia, Samsung, , LG C1100, LG C2200, LG C3300, LG G5400, LG L3100, Motorola V220, Motorola V300, Nokia 2650, Nokia 3120, Nokia 3120 classic, Nokia 3200, Nokia 3220, Nokia 6100, Nokia 6610i, Panasonic X300, Panasonic X400, Sagem myX-7, Samsung X450, Samsung X460, Samsung X480